Google is niet de enigste leverancier van bezoekers op je website

Geschreven door : februari 11, 2007 4 reacties

Ok we moeten toegeven dat google het grootste marktaandeel heeft en hoogstwaarschijnlijk het hoogste percentage aan bezoekers genereert naar je website via de SERPS maar wat met de anderen bronnen die misschien 30% of meer van het verkeer naar je website uitmaakt ? Wil je die zomaar aan je laten voorbij gaan ? 30% kan voor behoorlijk wat extra verkopen / leads zorgen !

Waaruit kan je ander website verkeer bestaan ?

Google is niet de enigste zoekmachine op deze planeet, je hebt ook nog MSN en Yahoo als grote spelers. Al is Yahoo niet onmiddellijk een optie als je in Be of Nl opereert en je een Nederlandstalige site beheert. Maar vergeet niet dat MSN meestal het snelst je site gaan spideren en indexeren, wat toch niet onbelangrijk is als je en nieuwe site opstart.

Naast de resultaten en bezoekers die je over de vloer krijgt vanuit de SERPS zijn er natuurlijk nog de LINKS. Ow ja de felbegeerde links waar we er allemaal wel veel willen van hebben….al is dat in de meeste gevallen geen makkelijke opdracht. Het hangt er een beetje van af welke links je precies wil. Een paar verschillende soorten staan hier onder opgesomd.

De natuurlijke ‘we love them’ links
Dat zijn websites die spontaan naar je site linken omdat ze het een interessante site vinden of er een goed artikel , etc zagen staan. Met andere woorden, je hoeft totaal niks te doen voor dat soort van links. Ze komen vanzelf…net zoiets als een sinterklaas geschenk.

De natuurlijke ‘we hate them’ links
In tegenstelling tot bovenvernoemde links zijn dat mensen die naar je site linken omdat ze het super slecht vinden wat je te vertellen / verkopen hebt. Maar hey…het zijn nog steeds links ook al heb je die liever niet.

Contextuele links

Deze links bevinden zich in de eigenlijke body van een site en niet in de navigatie of onderaan bij de rest van de links. Er wordt gelinkt naar je pagina vanuit een bepaalde context. Iemand heeft het bijvoorbeeld over honden en plaatst een link in die tekst naar een bepaald hondenartikel wat jij aanbiedt op je site. Dit zijn DE links die je wilt hebben om voornamelijk de zoekmachines (en natuurlijk ook de lezers) duidelijk te maken dat jouw site iets heeft te maken met het artikel waaruit werd gelinkt. Volgens mijn bescheiden mening zijn dit de meest waardevolle links die je kan krijgen. De makkelijkste manier om contextuele links te verkrijgen zijn de Artikel directories. Je schrijft een artikel, post het in die directory en klaar is kees. Meestal laten deze directories enkel een link(s) naar je site toe in je bio (onderaan het artikel) en niet in de tekst zelf. Maar je kan nog steeds keywords in de ankertekst van je link gebruiken.

Wederkerige links

Dit zijn de links die we krijgen door het ‘ik link naar jou en dan link jij naar mij’ effect. De waarde van dit soort links zijn behoorlijk terug geschroefd maar ze blijven natuurlijk wel tellen. Als je iets slimmer bent dan probeer je met de andere website eigenaar een deal uit te werken om er contextuele links van te maken waardoor de waarde aanzienlijk zal verhogen. Als er wederkerige links kunnen uitgewisseld worden dan is de stap naar contextuele links meestal niet zo groot. Desnoods schrijf je nog zelf het artikel zodat de andere webmaster er verder geen werk aan heeft en makkelijker Ja zal zeggen.

Betalende Links

Het woord zegt het zelf..je betaalt voor een link. Er zijn verschillende sites die links verkopen maar velen van hen werden reeds achterhaald door de zoekmachines (google vooral) en de waarde is ook sterk aan het terugvallen. De veiligste manier is zelf sites gaan zoeken (gerelateerd aan jouw site) en aanschrijven om eventueel een link te plaatsen tegen betaling. Als je via een link brooker werkt , check de sites waarmee je wilt linken zeer nauwkeurig na. Er zitten er tussen die hun pagerank kunnen faken of die een hoge ranking hebben door het gebruik van black hat seo , of in het Nederlands , het gebruik van ongewenste technieken om de zoekmachines om de tuin te leiden !!

Directory links

Hier hoeft niet zoveel uitleg bij dacht ik…Dit zijn links die je hebt verkregen door je site aan te melden bij verschillende directories. Directories worden door zoekmachines meestal aanzien als ‘betrouwbare’ bronnen. Maar zoals alles in het leven het je goede en minder goede. Het vergt wat zoekwerk maar het is het zeker waard. Meestal wordt je snel opgenomen in nieuwe directories. En misschien hebben die pagerank 0 en zijn ze nog niet echt geliefd door google maar volgend jaar staan die misschien met een PR 5. Niet schieten is altijd mis schieten en een vermelding in een directory zal je website geen schade berokkenen. Je hebt betalende en gratis listings.

Geautomatiseerde links

Geautomatiseerde links zijn links die worden verkregen uit een soort van database. Sites die bereidt zijn om links te wisselen worden in een database gestopt en automatisch (maar meestal wel betalend) kan je aan uitwisseling doen. Dit alles gaat semi- of zelfs volautomatisch. Niet echt meer een manier die je wilt gebruiken om links te verkrijgen. De meeste van deze soort links laten ‘footprints’ na voor de spiders wat dan weer nadelig is.

Gestolen links

We doen het allemaal wel eens….stelen van links. Als een site geen link wil plaatsen naar je site dan plaats je hem toch gewoon zelf ? En waar kan je dat beter doen dan op een gastenboek, forum een blog of Wikipedia ? Helaas werd deze techniek te rijkelijk gebruikt en zijn de meeste fora, blogs en Wiki de rel=”nofollow” tag gaan gebruiken waardoor je link niet meer wordt gevolgd. Daarbij je wilt toch niet de stempel spammer op je voorhoofd krijgen….

Alle bovenvermelde linktechnieken zijn andere bronnen die zorgen voor verkeer naar je website. Maar ze zorgen in veel gevallen ook voor betere posities in de SERPS wat op zijn beurt weer zorgt voor nog meer verkeer….

4 reacties op : Google is niet de enigste leverancier van bezoekers op je website
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Karel Geenen10:06 pm on februari 15, 2007

Ik heb bij sommige websites toch wel dat Google hem eerder heeft geïndexeerd.. Vooral bij blogs..

Keep up the good work Dave!

Karel

[2]Dave1:51 pm on februari 17, 2007

Hey karel,

Google zal inderdaad soms sneller zijn maar meestal gaat MSN meer pagina’s sneller gaan spideren..althans dat zijn mijn ervaringen..

[3]Pepijn5:35 pm on juni 7, 2007

Het is allemaal zo makkelijk nog niet …. Ik had per ongeluk een link op mn site staan naar een “slechte” site, en guess what? van PR 1, die ik net had, meteen teruggekicked naar 0, en dat blijft het nog wel een tijdje denk ik 🙁

[4]Dave10:16 pm on juni 7, 2007

Hey pepijn,

Het zou me erg verbazen als je van 1 slechte link gelijk je PR verliest…als ik zo even op je site kijk, dan zie je dat je eigenlijk heel weinig inkomende links hebt (iets meer dan 40) en dat 3/4 van je site in google’s supplemantal index zit.

Verder heb je weinig unieke pagina titels en te weinig content als je het mij vraagt. Werk aan meer content en een goede linkcampagne en trek je verder niet teveel aan van het groene balkje 🙂

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.