Dynamisch Linken en Rel="nofollow"

Geschreven door : juni 13, 2007 8 reacties

In het eerste deel over een goede webiste maken en dynamisch linken hadden we het vooral over het wat en waarom en de eerste soort van structuur die kan worden gebruikt om je homepagina een boost te geven.

Er was wel een opmerking van Sint (Smeding Concepts) in verband met de uitspraak waar ik toch nog heel even wil op ingaan. Het ging over de uitspraak :

“Onthoud goed dat we het hier enkel hebben over de links die door de crawlers kunnen worden gevolgd. Dit is niet noodzakelijk de navigatie die een bezoeker ziet.”

Even verduidelijken wat ik daarmee wilde zeggen –> Een goede website heeft meestal een hoop pagina”s die noodzakelijk zijn voor de surfer (denken we maar aan infopagina”s, privacy policy, verkoopsvoorwaarden, contact formulier, image-links, etc) maar die eigenlijk weinig belang hebben voor Google. En ik denk ook niet dat je wilt ranken in de SERPS met dergelijke pagina”s. Vergeet niet dat elke link die je naar die pagina”s stuurt een heel klein beetje Page rank steelt van die pagina (die misschien wel belangrijk is ).

Wat we dan doen is een rel=”nofollow” (vanaf nu NF) op die links gaan plaatsen of javaScript gebruiken om zo te voorkomen dat er Pagerank gaat “wegvloeien”. Maar de NF is toch de makkelijkste weg om dit te doen.
Nu zijn er al massa”s discussies gevoerd over de NF, en ik heb geen zin meer om daar nog verder op in te gaan want dan kan ik gelijk een nieuwe artikel gaan schrijven. Die werd oorspronkelijk in het leven geroepen om spam tegen te gaan op blogs maar nu we een paar jaar verder zijn lijkt me toch dat de functie hiervan lichtjes gaat wijzigen. Volgens sommigen is het plaatsen van een NF op interne links een doodzonde en wordt je afgestraft, want door de NF zou je google eigenlijk vertellen dat je je eigen links niet vertrouwt.

Een kleine post van Miss Google Vanessa Fox die nu toch ook aangeeft om de NF in andere omstandigheden te gebruiken op je eigen site :

“Avoid infinite crawls. For instance, if your site has an infinite calendar, add a nofollow attribute to links to dynamically-created future calendar pages. Each search engine may interpret the nofollow attribute differently, so check with the help documentation for each. Alternatively, you could use the nofollow meta tag to ensure that search engine spiders don”t crawl any outgoing links on a page, or use robots.txt to prevent search engines from crawling URLs that can lead to infinite loops.”

Een andere post die ik nog vond op google webmaster central :

“Q: If I nofollow a substantial number of my internal links to reduce duplicate content issues, will this raise a red flag with the search engines?
The number of nofollow links on a site won”t raise any red flags, but that is probably not the best method of blocking the search engines from crawling duplicate pages, as other sites may link to those pages. A better method may be to block pages you don”t want crawled with a robots.txt file.”

Dus zegt ze eigenlijk dat het gebruik van een nofollow op je site geen enkele negatieve invloed heeft..of heb ik het hier mis ?

Zelf heb ik een site waar ik de NF gretig gebruik en nog geen enkel negatief effect gezien. Integendeel we zijn aan het stijgen voor bepaalde main keywords. Het zal wel niet enkel aan de NF liggen maar alle beetjes helpen blijkbaar.
Tot zover deze kleine boodschap en dan kunnen we nu weer verder met het dynamisch linken.

8 reacties op : Dynamisch Linken en Rel="nofollow"
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Sint8:35 am on juni 14, 2007

De discussie over nofollow binnen SEO heb ik een beetje vanaf de zijlijn gevolgd. Bij deze ga ik even wat uitgebreider mijn mening neerzetten, omdat er, je zegt het zelf al, gezien de verschillende ervaringen van mensen die er mee hebben geëxperimenteerd, niet één universele waarheid lijkt te bestaan in deze kwestie.

Ik begrijp de belangrijkste overwegingen, namelijk dat je geen pagerank wilt laten wegvloeien naar voor zoekmachines onbelangrijke pagina’s en de opmerking die door sommigen is gemaakt dat het niet zinvol is om links met omschrijvingen als “contact” en “voorwaarden” mee te laten wegen in de manier waarop Google je site ziet.

Ik ben het met deze redenering eens wat betreft het feit dat er nu eenmaal pagina’s zijn die je niet per se in de zoekresultaten wilt hebben. Om een pagina echt onzichtbaar te maken voor zoekmachines zijn er betere opties voor, zoals een robots.txt of een robots-metatag met noindex.

Sterker nog, voor sommige pagina’s zou ik het niet eens zo erg vinden als ze in de zoekmachineresultaten terechtkomen. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op “Smeding Concepts algemene voorwaarden” of “Smeding Concepts contact”, dan is het wel zo netjes als ze direct de juiste deeplink te zien krijgen.

Een ander puntje van kritiek die ik op deze discussie heb is dat er teveel gefocussed wordt op PageRank. Natuurlijk is dit wel een factor in je ranking, maar relevantie en kwaliteit van content wordt tegenwoordig (gelukkig) veel belangrijker.
Daarbij is het ook nog eens zo dat de PR niet ‘lekt’ naar een concurrent, maar binnen je eigen domein blijft. Als op een pagina met bijvoorbeeld voorwaarden of contact ook weer linkjes naar belangrijke pagina’s staan, dan geeft deze ook pagerank terug aan deze pagina’s.

Ik zal niet direct zeggen dat Google je een penalty geven voor navigatie-optimalisatie met nofollow, maar ik zou tegelijk ook niet weten waarom Google niet zelf keuzes zou kunnen maken over welke pagina’s inhoudelijk relevant zijn. Dit zou namelijk ook uit de opbouw van je website moeten kunnen blijken, tenzij je ook je voorwaarden en contactformulieren gaat stuffen met keywords en er allemaal interesante subpagina’s onder gaat hangen 😉

[2]Dave6:46 pm on juni 14, 2007

Het is ook niet mijn bedoeling om met de NF pagina’s te gaan ‘wegsteken’ voor Google. Meestal wacht ik om de NF te gebruiken tot ze zijn geïndexeerd. Als je echt iets niet in de index wilt zien verschijnen gebruik je inderdaad beter een robots.txt.

PR is inderdaad slechts 1 van de vele factoren die bepalend is waar je terechtkomt in de SERPS maar je zal toch nooit een PRO of PR1 bovenaan in de resultaten zien..behalve voor een echte longtail misschien..

[3]Sint8:26 am on juni 15, 2007

Voor de longtail is pagerank niet zo belangrijk inderdaad. Met NF kun je vast wel wat sturen hoe de PR over je site wordt verspreid, maar het zal geen verschil tussen PR5 of PR4 betekenen.

[4]Dave8:30 am on juni 15, 2007

Het zal inderdaad geen groot verschil maken bij kleine sites, je hbet echt wel een degelijk aantal pagina’s nodig om enig effect te zien..

[5]Rel="Nofollow" - Internet Marketing Forum8:41 am on juli 7, 2007

[…] Op het zoekmachine optimaliseren seo forum zag ik een artikel over het dynamisch linken en rel="nofollow". Alleen begreep ik niet […]

[6]Nofollow tag video10:35 pm on augustus 25, 2007

[…] links en binnen in je eigen website structuur. Volgens mij kan je het beste antwoord vinden in ons dynamish linken artikel. Overal zal je lezen dat het absoluut geen goed idee is om deze tag om je interne pagina’s te gaan […]

[7]Goed scoren in Google door PR pumper websites3:57 pm on oktober 12, 2007

[…] van PR. Hier komt het er dus vooral op aan om een goede structuur (zie dynamisch linken & gebruik van nofollow ) in je site aan te brengen en vanuit sterke PR pagina’s dan te gaan linken naar je geld […]

[8]45 Linkbuilding Tips om je website te doen scoren in 2009 ! | Etail10:24 am on december 27, 2008

[…] gebruik van dynamisch linken en een goed gebruik van de rel=”nofollow” als je site groot genoeg […]

[9]Evie Roberts4:44 am on september 28, 2010

the best SEO forum that i know is none other than digitalpoint:**

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.