Ben je nog in staat om zelf je Adwords campagne te runnen ?

Geschreven door : mei 8, 2009 4 reacties

Sinds een tijdje gebruik ik de nieuwe interface bij Google Adwords en ik moet zeggen als ik nu met PPC zou moeten beginnen met zero aan kennis dan zou het wel eens even kunnen durenvoor er iets deftig zou uitkomen en voor campagnes iets zouden gaan opbrengen.

Vorige week had ik nog een leuke conversatie :

Vriend : “Ik wil mijn  producten meer online gaan promoten, adverteren in magazines kost me teveel geld. Hoe doe je dat om aan de rechterkant in de zoekresultaten te komen? Ik zie daar altijd mijn concurrenten verschijnen”
Me : “Daarvoor gebruiken ze Google Adwords..”
Vriend : “Ow nice..Stuur me de link eens door dan ga ik dat ook snel even in gang trekken..”
Me: “ Hm…right :o”

Als je al met Google Adwords overweg kan, dan nog is PPC is meer dan enkel je advertentie daar neerplanten omdat je concurrent daar ook ergens tussen hangt.

En als je er eens goed op los klikt in de betalende zoekresultaten, dan zal je al gauw merken dan 60-70% en zelfs meer nog steeds het PPC spel niet snappen. Kwam onlangs (had ik dat maar gebookmarkt )  nog een BE enquete tegen waar meer dan 55% koos voor SEO ipv SEA omdat het 'teveel geld kost'. Wat ik niet begrijp : als je niet in staat bent om met PPC verkeer te verdienen dan zie ik absoluut geen reden waarom je dat wel met SEO verkeer zou kunnen doen.

Google Adwords en alles wat er bij komt kijken , is niet meer voor de ‘doorsnee’ ondernemer en ik begin dan ook het advies te geven om er een bedrijf/expert bij te halen om dat voor je op te zetten en te blijven runnen/opvolgen. Neen ik verkoop mezelf hier niet 😮

Wat komt er allemaal bij kijken ?

Opzetten van een Campagne

Waar wil je je advertenties laten verschijnen en kies je enkel voor het zoeknetwerk (en of partners) of ga je ook voor het inhoudsnetwerk. Tekst, afbeelding, video of moet het ook mobiel en laat je je advertenties gelijkmatig roteren of de best presterende en zijn er uren op de dag waar je advertentie niet moet verschijnen. Wat is het verschil tussen een advertentie groep en een campagne ? Damn..er komt een hoop op je bord als het je eerste keer is en Google zal je niet alles vertellen om kostenbesparend te werk te gaan 😮

Kosten beheren

Gooi er geld tegenaan en binnen de 5 minuten sta je op de eerste plaats. De vraag is natuurlijk hoe lang je portemonnee het gaat volhouden en hoelang het gaat duren voor je begint te beseffen dat het toch behoorlijk wat van je budget gaat opslorpen. Ik sta nu wel tussen mijn concurrenten maar ik zie weinig tot geen verschil op mijn bankrekening..of toch niet langs de goede kant.

Zoekwoord Onderzoek

Ik verkoop tuinmeubelen dus alles wat met tuinmeubelen heeft te maken , daarvoor moet ik te vinden zijn. Hm…als je exclusieve tuinmeubelen verkoopt dan vrees ik dat je niet wilt dat je advertentie wordt getoond als iemand naar gratis of tweedehands tuinmeubelen zoekt in Google. Als er 50 keer op je advertentie/dag wordt geklikt @ 0.35 euri dan kosten die 2 verkeerde zoekwoorden je 420 euro/maand. En er is veel meer op de markt dan de Google keyword tool om de juiste wo

orden te zoeken & vinden ! Een tool is ‘slechts’ een tool, de kunst is om een tool goed te leren gebruiken en te weten wat je zoekt…

In elkaar knutselen van je advertentie

“Wij hebben de grootste keuze aan de laagste prijzen”..Ik vrees dat je daar niet zo ver meer mee komt de dag van vandaag want zowat alle andere advertenties zullen hetzelfde woordgebruik hebben.

Als je denkt dat elke Belg of Nederlander een prijshoppers is dan moeten je ‘brains' dringend gespoeld worden. En eenmaal je hun attentie hebt getrokken met je advertentie, geeft die ook wat die belooft ?

Landingspagina’s

Aan de ene kant de content : is je landingspagina een vervolg op je advertentie en geeft je daadwerkelijk wat je belooft in je ad ? Ben je er in geslaagd om voldoende te segmenteren en spreek je de juiste taal tegen de juiste bezoeker. Als dat niet zo is of slechts gedeeltelijk weten ze dan gelijk waar het over gaat.

Aan de andere kant de look van je pagina en het opbouwen van je funnel : ben je in staat om mensen die op je landingspagina terecht komen te ‘sturen’ in de richting die jij wilt. Is het duidelijk wat de volgende stap is dat ze moeten ondernemen en doen ze dat ook ? De weg naar de conversie na de landingspagina is ook die helder en rechtdoor of wordt het een slingerweg waar ze in elke bocht kunnen uitvliegen..

Testen

Test je advertentie A tegen advertentie B en hoeveel verkeer wil je daarvoor opofferen ? Worden ook landingspagina’s getest, zij het A/B(/C) of multivariabele testen en maak je misschien ook gebruik van tracking software zoals Crazyegg, Clicktale, etc

Meten is weten en ook al zijn er massa’s aan tools op de markt vandaag de dag, een tool blijft een tool . Als je niet weet wat belangrijk is voor jou dan heb je er niks aan !

Analyses maken

Je segmenteert, test met verschillende advertenties en je speelt ook met je landingspagina’s en eventueel je checkout proces maar…al die data, wat moet je er mee en waar begin je ? Google Analytics, Getclicky, Hittail, Crazyegg, Clicktale….nog steeds even enthousiast om zelf je adwords campagnes te doen ?
Uit je analytics blijkt dat geen kat iets koopt tussen 1.00-8.00 ’s ochtends maar je advertenties blijven wel doorlopen en er wordt deftig geklikt..Het kost je makkelijk een paar honderden euri per maand.

Ken je cijfers

Misschien wel de belangrijkste op het einde van de lang rit. Als je niet de waarde van een klant kent dan kan je geen juiste conclusies trekken ! Als een campagne verlieslatend lijkt op het eerste moment en je een klant binnenhaalt met verlies dan is dat niet noodzakelijk een slechte campagne. Want als je zou weten dat een adwords klant gemiddeld 2 maal/jaar terugkomt om te kopen dan …. 😮

Niet dat ik mensen wil ontmoedigen

om er zelf mee aan de slag te gaan maar niet alles is wat het lijkt ! De weg tussen het begin van de conversatie (je advertentie) en de conversie (wat dat voor jou dan ook mag zijn) is lang, heel lang….

zp8497586rq
4 reacties op : Ben je nog in staat om zelf je Adwords campagne te runnen ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Edwin10:00 am on mei 10, 2009

Stilaan werk voor de gevorderde,
Een Adwords campagne is in wezen niet zo moeilijk, maar om een maximaal rendement te bereiken komt er zeker een hoop expertise aan te pas.

[2]Willem8:26 am on mei 11, 2009

Goed artikel Dave,

Adwords is inderdaad niet voor de poes, het heeft mij een jaar gekost voordat ik geld ging verdienen met Adwords. Vooral de relatie zoekwoorden – advertentie – landingspagina is belangrijk. Je moet echt enige tijd testen voordat je een ‘winner’ hebt.

[3]Marco11:51 am on december 31, 2009

Ik kom nog steeds ondernemers tegen die zelf even een campagne in elkaar “prutsen”, honderden (vaak niet relevante) keywords in één advertentiegroep proppen en dan verbaasd zijn dat ze binnen no-time honderden euros lichter zijn.

[4]kiersie1:04 pm on januari 11, 2010

Ik kom altijd zoekwoorden tegen waar ze al bovenaan staan in de onbetaalde resultaten als je bijvoorbeeld op neckermann zoekt de eerste 6 onbetaalde zijn allemaal van neckermann zelf daarnaast nog een 2 tal gesponsorde links

Sorry, the comment form is closed at this time.