Hoe herken je een "SEO Expert" en wat kunnen ze voor jouw website doen ?

Geschreven door : januari 17, 2008 25 reacties

Zo af en toe ben ik wel eens nieuwsgierig hoe goed deze blog scoort in google op bepaalde “high target keywords”. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit een degelijke keyword research heb uitgevoerd (voor deze blog dan) en dus echt niet weet hoeveel verkeer bepaalde woorden of woord combinaties genereren….en heb verder ook geen enkele intentie om dat wel te gaan doen.

Toen ik de site registreerde wilde ik voor de ��n of andere gekke reden hoog scoren voor het woord “zoekmachine optimalisatie” en “seo” en nam ik dan maar de leuke spammy domein waar ik nu aan vast zit. Ik wist eigenlijk totaal niet waarover te schrijven en begon dan maar te schrijven over Pagerank, het belang van zoekmachines etc..maar algauw was de inspiratie op en vloog het seo project in de kast. Ik kon me hoe dan ook niet meer herinneren waarom ik ooit een dergelijke blog wou opstarten :d

Eind 2006 nam de drang toe om te schrijven over datgene waar ik dagelijks mee werd geconfronteerd…wat doe ik om mijn e-commerce levend te houden en te overleven ? Ik had me wel voorgenomen om niet de zoveelste blog te zijn die het “nieuws van de dag” de ether in stuurt en wou gewoon mijn eigen weg gaan, lezers of niet….

Om even op rankings in google terug te komen, vandaag checkte ik een paar keywords en zag dat ik voor internet marketing nog steeds of 1 sta,ik zie daar trouwens een hoop verschuivingen in de top 10, in google.nl bezetten we nu de 5e plaats, “seo” staan we op de 6e plaats (of de 4e als we de dubbele vermeldingen weglaten), en zo kunnen we nog even verder gaan maar spontaan kwam de vraag bij me op of ik mezelf nu een “seo expert” kan noemen ? Als je voor dergelijke woorden boven zowat alle seo bedrijven achter je laat wat wil dat dan zeggen ? NIKS ! Beginnersgeluk misschien …Ik vraag me sowieso af of die SEO bedrijven echt wel bezig zijn om goed te ranken in goolge voor die top keywords ? Het zou natuurlijk wel een beetje onlogisch zijn mochten ze dat niet doen want dat is toch een visitekaartje ? En als ze PPC campagnes voeren voor die woorden, dan kan ik me niet voorstellen dat ze niet graag in de top 5 van google zouden willen staan.

Dus wat is nu eigenlijk een SEO expert en is daar een defenitie van ? Als iemand het me kan zeggen, drop me a line…

Ik heb dan ook problemen met bedrijven die je een “SEO vriendelijke website” willen aansmeren want voor mij bestaat dat niet…en zeker niet als SEO hier staat voor een cleane html,htm,asp,php, weet ik veel pagina, goede url opbouw, tekstlinks, pagina titel, etc. Daarvoor hoef je geen expert te zijn en daarmee zal je site zeker geen hoge toppen scheren. En het komt zoveel voor, mensen zonder kennis laten zich zoiets verkopen voor een paar duizend euro en denken dat de kous daarmee af is. “Been there done that…” dus ik spreek uit ervaring :d

Het grote “gevaar” bij het inschakelen van een SEO bedrijf bestaat er uit (volgens mij dan) dat ze je site misschien wel naar de top kunnen schieten maar dat je wel volledig afhankelijk wordt van dat bedrijf. Als de samenwerking afloopt, is de kans dan ook groot dat je de deuren mag sluiten na een jaar…tenminste als je al die tijd gewoon in je luie zetel bent blijven liggen en zelf geen initiatief hebt genomen om bij te leren. Als ik het zo mogen over doen, dan zou ik nu kiezen om te investeren in kennis. Het zal misschien iets langer duren maar op langere termijn zal het je meer gaan opbrengen, daar ben ik zeker van.

how to increase penile size

Aan de andere kant zijn er zeker ook bedrijven die niet willen/kunnen investeren in kennis omdat ze teveel andere zaken aan hun hoofd hebben (of gewoon geen interesse hebben) en juist daarom SEO gaan outsourcen. Ze hebben een budget en dat mag opgebruikt worden maar 9/10 weet eigenlijk niet waarmee ze bezig zijn…niks wordt opgevolgd en als het al wordt opgevolgd, is de kennis er meestal niet om te oordelen of er goed of slecht wordt gepresteerd.

Er is natuurlijk ook het gegeven van “willen leren”…soms lees je zaken waarvan je denk “ja, dat is waar, zo moet het ! Maar ik ben dat nu al beu gehoord….welke andere ninja methodes bestaan er nog?” en ze zappen verder terwijl die zaken meestal nog niet in orde zijn op hun eigen website. Zoveel mogelijk kennis opdoen en er verder niks mee doen “omdat ze dat toch al weten”.

Een leuke uitspraak van Bruce Lee :

A master martial artist asked Bruce Lee to teach him everything Bruce knew about martial arts. Bruce held up two cups, both filled with liquid.

�The first cup,� said Bruce, �represents all of your knowledge about martial arts. The second cup represents all of my knowledge about martial arts. If you want to fill your cup with my knowledge, you must first empty your cup of your knowledge.�

En zo is het precies….je moet je eigen know how aan de kant durven plaatsen om nieuwe op te zuigen. Niet dat je je eigen kennis moet afzweren en dat hetgene wat een ander verteld “heilig” is maar je moet je kunnen en durven openstellen voor andere zaken en er datgene uithalen wat voor jouw belangrijk is en kan werken.

Om een voorbeeldje te geven, zo heb ik sinds 2 maand een “coach” die me om de 2 weken om 7.30h uit mijn bed haalt om te horen wat ik de afgelopen 2 weken heb uitgehaald. In het begin stond ik nogal weigerachtig tegenover zoiets want wat kunnen die mensen nu voor me doen ? Ik moet nog steeds het werk doen toch ? En dat is uiteraard zo maar ze helpen je om zeer gefocust te werken en jezelf doelen te stellen en die ook proberen te vervolmaken ! En als je weet dat iemand mee kijkt over je schouder en je nu en dan aanport om “verder” te doen, ga je toch anders te werk….

Nu weten we nog steeds niet wat de definitie is van een SEO expert :d .

Voor mij is een SEO expert iemand is die je kan verder helpen met het uitbouwen van je biz op het net. Dat kan inderdaad iemand zijn die je de nodige kennis verschaft en een soort van mentor is die over je schouder meekijkt, maar dat kan evengoed iemand zijn die je volledige site op sleeptouw neemt terwijl jij in je luie zetel ligt, of zich (moet) bezighouden met de andere kant van het zaken doen…

zp8497586rq
25 reacties op : Hoe herken je een "SEO Expert" en wat kunnen ze voor jouw website doen ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]SaSh1:26 pm on januari 17, 2008

Ik moet zeggen, dat ik persoonlijk toch ook liever alles zelf probeer te leren. Investeren in kennis gaat dan ook zeker bij mij op. Dat geeft mij vooral de flexibiliteit om dan ook alles zelf aan te passen. Het liefst dan ook nog gisteren :-)In mijn ogen is een SEO expert iemand die volledig op de hoogte is van alle nieuwe ontwikkeling op dit gebied, en ook weet wat we de komende tijd kunnen verwachten. En dat kan inderdaad je mentor zijn, of een extern iemand.

[2]Robbert R.4:14 pm on januari 17, 2008

Naar mijn idee is een seo expert iemand die resultaten kan laten zien. Iemand dus die op competatieve keywords weet te ranken op een legale manier.

[3]Dave5:48 pm on januari 17, 2008

@Robert

Ga ik voor een deel mee akkoord want SEO is zoveel meer dan keywords een goede plaats bezorgen, dat is pas het beginstadium en het is precies daar waar veel mensen blijven ‘hangen’ en een volgend project lanceren in de hoop dat die het wel goed zal doen.

Een expert moet vooral een site kunnen analyseren en weten waar en hoe in te grijpen.

[4]Edwin5:54 pm on januari 17, 2008

“Expert” is een vreemde naam voor iemand die zijn kennis voornamelijk proefondervindelijk heeft verzameld en zich niet kan baseren op feiten omdat die alleen ter beschikking zijn van de zoekmachines zelf.
“Kennis” is een troef en “onwetendheid” een lucratieve markt waar niet alleen zogezegde seo experts soms misbruik van maken, maar ook dozijnen bedrijfs- en internetgidsen met (dure en waardeloze) betaalde vermeldingen.
Seo gaat volgens mij ook niet verder dan hoog en goed scoren in de search engines, conversie is meer een marketing domein en vergt een andere aanpak annex specialisatie

[5]Dave6:11 pm on januari 17, 2008

Theoretisch gezien zou het zich inderdaad moeten beperken tot keyword research en het goed positioneren van die in de serps.

Maar stel dat een bedrijf een SEO inhuurt voor keywordresearch etc, dan moet die toch eerst gaan testen of de keywords converteren ? Ik kan me niet voorstellen dat ze enkel zouden werken op basis van een keywordtool.

Ik denk trouwens ook dat de meeste goede SEO’ers proefondervindelijk aan al hun kennis zijn gekomen :d

Mijn ecommerce zaken zijn trouwens een middel om mijn kennis te vergaren…het begint meestal met onwetendheid maar gaandeweg wordt het ‘kennis’.

[6]Piet4:01 am on januari 18, 2008

Ik heb dan ook problemen met bedrijven die je een “SEO vriendelijke website” willen aansmeren want voor mij bestaat dat niet…en zeker niet als SEO hier staat voor een cleane html,htm,asp,php, weet ik veel pagina, goede url opbouw, tekstlinks, pagina titel, etc.

Dit is toch nonsens.
Een Search Engine Friendly website is juist de basis en het geraamte om goed te scoren in SE’s.
Dat hoort voor mij bij het totaalplaatje van SEO, samen met KW research, linkbuilding ed.
Cleane code, een goede url en dito titel, goede linkstructuur en correct gebruik van Hx tags en je bent al een heel pak verder.

[7]Piet4:07 am on januari 18, 2008

Nog een kleine voetnoot. Bij wijze van experiment scoor ik met een site vrij goed op een competitieve term. Site is 6 maanden in de lucht, goed nagedacht over de linkstructuur, titels, regelmatig nieuwe content en pure basisoptimalisatie en correct gebruik van xHTML en ik sta vermeld in de eerste 5 resultaten (12 900 000 resultaten). Voor de rest niets van SEO gedaan, gewoon de basisoptimalisatie heel goed uitgevoerd.

[8]Dave9:45 am on januari 18, 2008

@Piet..gelijk heb je maar veel SEO bedrijven laten uitschijnen (of toch diegene waar ik ervaring mee heb)dat een titel & description = seo vriendelijke site…verder wordt er niet gesproken van navigatie & site structuur, keyword research, linkbuilding,etc…en in dat opzicht vind ik dat je dan absoluut geen seo vr. site in handen hebt.

Een goede structuur en opbouw is het begin maar je hebt meestal zoveel meer nodig om te ranken (en die positie te behouden), verkeer aan te trekken en die te laten converteren en dat wordt veelal niet verteld.

[9]Edwin2:12 pm on januari 18, 2008

@Piet: ik heb een vermoeden dat je keyword niet zo compitetief is, als je laat uitschijnen, op een ouder en commercieel keyword met kom je met alleen onsite optimalisatie nergens..

[10]Pascal12:11 am on januari 19, 2008

Een expert wordt in de Kempen wel eens gebruikt als woord voor dierenarts.

We zouden dus, daar op voort bordurend, kunnen zeggen dat een SEO expert iemand is die net als een arts onderzoekt en heelt waar nodig.
En net zoals bij een arts wordt er steeds gewerkt met de toekomst in gedachten.

Even iets anders, als ik de resultaten zie van zoekmachine optimalisatie in Google.be dan lijken me die verBelgischd.

Op een Google.nl resultaat zie ik dan weer een verNederlandsing voor een totaal niet gerelateerd zoekwoord (tov zoekmachine optimalisatie).

Heb ik iets gemist of zijn de resultaten echt meer regionaal gebonden?

[11]Pascal12:30 am on januari 19, 2008

Tevens denk ik dat SEO opdrachten vaak voor een groot deel via netwerken wordt toegewezen.
Vaak weten die mensen niet wat zoekmachine optimalisatie is en zullen ze er bijgevolg ook niet naar zoeken.
Maar ik kan enerzijds wel begrijpen waarom sommige bedrijven niet zo happig zijn op dit soort zaken. Als je ziet hoeveel webdesigners er claimen aan seo te doen terwijl dat vrij vaak niet overeen komt met het afgeleverde product …
Zo krijgen mensen een verkeerd beeld van SEO.

[12]Dave1:22 am on januari 19, 2008

Ik heb ook al een paar dagen het idee dat de resultaten aan het veranderen zijn…zo zie ik Karel zijn site van de 2e plaats (waar hij al een lange tijd staat)soms naar de 13&14e gaan…

Zelfde geld voor deze blog hier in Google.nl..Toen ik het artikel schreef stond ik op 4-6, deze namiddag op 12 en nu weer op 10…

We houden het id gaten :d

Heb je naam ook gewisseld 🙂

[13]Google resultaten meer regionaal gebonden?5:05 pm on januari 19, 2008

[…] deed de vaststelling al een paar dagen geleden en ook Dave van zoekmachine-optimalisatie-seo.be was het al opgevallen. Het valt me tevens al een paar weken op dat Google een pak minder resultaten […]

[14]Pascal1:24 pm on januari 22, 2008

Hey, je stijgt in Google.be voor zoekmachine optimalisatie!

Zo kom ik altijd op je site terecht en ik moet nu zelfs niks meer scrollen! 🙂

[15]Thomas8:11 pm on januari 23, 2008

“…Ik vraag me sowieso af of die SEO bedrijven echt wel bezig zijn om goed te ranken in goolge voor die top keywords ? Het zou natuurlijk wel een beetje onlogisch zijn mochten ze dat niet doen want dat is toch een visitekaartje ?”

Haha, fantastisch! Ik was in oktober op de Customer First beurs en daar waren enkele van de “grote SEO jongens van België” om hun kunstjes te verkopen. Na 10 minuten sales pitch van een van de mannen vroeg ik of ze zelf hoog geranked stonden voor keywords seo, zoekmachine optimalisatie, e.d. omdat dat voor hun toch de beste manier was om te tonen dat ze hun werk goed doen. Wel, veel meer dan een mond vol tanden en een twijfelend “daar hebben we niet echt op gefocused vorig jaar” kreeg ik niet als antwoord.

Spijker op de kop dus!

[16]Pascal9:59 pm on januari 26, 2008

Ik heb er eigenlijk geen idee van hoe ze werken en ik heb ook met niemand gepraat over hoe zij SEO zien. Het interesseert me ook maar matig.

In Belgie en Nederland noemen ze spammen ook seo.

Ik weet wel dat er een Belgisch SEO bedrijf is veroordeelt voor het betalen van een schadevergoeding aan een persoon die de strijd aanbond tegen hun spam praktijken.
Heb het arrest hier bij de hand.

Maar ach, we zullen dat(naam SEO bedrijf) maar niet openbaar maken zekers. 🙂

En toch halen die bedrijven alle grote opdrachten binnen. Netwerken he.
Die bedrijven zijn vaak vooral goed in het zichzelf verkopen.

[17]Dave5:01 pm on januari 28, 2008

Ik zal best mijn boekje ook maar dicht houden :d

Het kriebelt soms wel want het is soms te gek om los te lopen..

Dave

[18]Pascal1:52 pm on januari 29, 2008

Ach, als al die grote en meer dan goed betaalde managers in Belgie perse willen werken via hun netwerken …

Mij niet gelaten. 🙂
Ik lach me rot als ik bv de immobilien markt zie in Belgie. Er zijn er bij die echt denken dat hun systeem/website goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Komt dan vaak vooral door een adwords campagne die ze hebben draaien 🙂

Ach Belgie, t zal nog niet voor morgen zijn dat ze de top gaan halen op internet marketing gebied. Volgend jaar ook nog niet vrees ik 🙂

k Zou toch eens moeten gaan kijken op die beurs in Brussel weldra, k zou het wel eens met eigen oren willen horen allemaal.

[19]Pascal8:57 pm on januari 29, 2008

Ow nog dit, vorig jaar denk ik was ik op tcd en ik sprak daar met zowat de nr1 op dat gebied in Nederland denk ik.

Toen ik begon over supplemental results en toegevoegde zoekresultaten was ie al helemaal niet meer mee. Met hand en tand proberen uit te leggen maar tja, vergeefse moeite vrees ik.

Dan denk je toch wel even bij jezelf ‘hoe is het toch allemaal mogelijk’.

[20]Belgische SEO Optimalisatie bedrijven, waarom bloggen jullie niet ?11:13 pm on februari 5, 2008

[…] om zwaar tegen de lamp te lopen als Google beslist dat je aan het spammen bent. Je hoort alle Seo experts en vooral veel Seo bedrijven goede raad geven over de dingen die je zeker niet mag doen en […]

[21]Betere positie zoekmachine door concurrentie analyse2:38 pm on maart 2, 2008

[…] : ” hoe kom ik op de eerste pagina van google terecht ?” Je kan het altijd aan een Seo Expert over laten maar je kan het ook zelf gaan doen als je daarvoor de tijd hebt. Iedereen zal zijn eigen […]

[22]Online geld verdienen...mijn succesverhaal !12:24 am on mei 7, 2008

[…] maar wist nog steeds heel weinig van SEO en alles wat er mee had te maken dus besloot ik om een SEO Expert onder de arm te nemen omdat ik totaal niet wist hoe je op de eerste pagina van Google kon […]

[23]Waardevolle SEO & Internet Marketing artikels - week 25/05/20081:29 pm on mei 24, 2008

[…] ik eerder deze week toch geen prachtig artikel tegen op PC World van een seo expert die uitlegt hoe Google in elkaar zit en wat je wel/niet mag/moet doen met je website. Je kan het […]

[24]Uno1:50 pm on juni 7, 2010

Heel wat SEO kennis in het artikel, maar ook een hele boel misvattingen. Sinds kort ben ik zelf actief als SEO Consultant bij Netsociety Belgie, een Nederlandse SEO bedrijf opgericht door enkele ex-Google werknemers.

Deze eerste professionele SEO ervaring heeft me de ogen geopend. Er is heel wat werk vereist en het resultaat is vaak onzeker. Een SEO “expert” houdt niet alleen rekening met technische optimalisatie maar ook met de verwachtingen van de klant. Verwachtingen zijn vaak te hoog en moeten dan bijgesteld worden. SEO rendeert immers niet op korte termijn maar wordt best voorgesteld als een lange termijn investering.

[25]Dave6:22 pm on juni 7, 2010

Het artikel is idd al een beetje ‘over datum’ 😮 Dit is hier een vervolgje (http://www.e-tail.be/website-optimalisatie-seo-consultant-kiezen/) en SEO is vandaag de dag een zeer breed iets geworden waar veel mensen dit zelfs niet als eerste doel/behoefte zouden mogen hebben.

Meestal rendeert SEO niet op korte termijn behalve als je met een iet of wat oudere domein mag werken en je longtails in je vizier kan nemen 😮

Sorry, the comment form is closed at this time.