Hoge positie Zoekmachine door ‘goede’ links

Geschreven door : mei 8, 2007 14 reacties


Vandaag de dag is het meer dan ooit belangrijk om de ‘goede’ links te gaan verzamelen als je een degelijke plaats wil behalen in de SERPS. Helaas is dit ook het minst eenvoudige en bovenal meest tijdrovende werk. Je hebt geen massa’s aan links nodig om goede resultaten te behalen maar je hebt vooral ‘goede’ links nodig.

Is PR belangrijk voor een hoge positie in Zoekmachines ?

Zelf heb ik een hobby site (waar ik nauwelijks nog naar omkijk) die voor de PR update van twee weken geleden een PR 2 had (nu een 3 ), 250 backlinks maar voor één van de main keywords toch op de 3e plaats staat met een 5.300.000 resultaten. Menige PR4 , PR5 en zelfs een PR6 moeten het hoofd leggen…De site is ondertussen wel al een 5 tal jaar online.
;;;;;
Het lijkt er als maar meer op dat PR niet echt meer een doorslaggevende rol speelt in het domineren van top posities in de SERPS. Al zal je natuurlijk zelden of nooit een lage PR pagina goed zien ranken voor top keywords ! De leeftijd van de domein zelf en de inkomend links daarentegen is wel iets om rekening mee te houden. De leeftijd van een site gaat niet van start bij het registreren van een domeinnaam maar wel vanaf het moment dat er daadwerkelijk iets mee gebeurd en die wordt geïndexeerd. Ik snap nog steeds niet hoe het komt dat men soms (al dan niet ) keyword rijke domeinnamen die al +5jaar zijn geregistreerd, maar waar verder nooit iets mee werd gedaan,aan woekerprijzen probeert te verkopen. Als reden wordt dan meestal de leeftijd aangegrepen maar als er niks met de site werd gedaan dan kan je evengoed een nieuwe domein kopen.

Wat zijn goede links ?

Maar we zijn aan het afdwalen…de ‘goede’ links..
;;;;;
De ideale links zijn links die van pagina’s komen die rechtstreeks verband houden met jouw pagina/onderwerp. Links die vanuit een tekst ‘vertrekken’ (dan meestal met een goede anchor tekst) worden hoger ingeschat dan links die ergens onderaan / zijkant (afgezonderd dus) staan. Daarom kan het schrijven en publiceren van artikels op externe sites soms voor een grote boost zorgen. Daar schreef ik reeds eerder iets over op ‘Links , zo kan het ook
;;;;;
Vergeet ook maar de betalend en de geautomatiseerde – wederkerige links. Dus het gebruik van Link Metro , Link Manager,etc wordt nogal afgeraden en is ook een reden waarom sommigen een lagere PR zagen verschijnen na de laatste update. Matt Cutts (alias the google guy) schreef een tijd geleden iets over het ‘afstraffen’ van betalende & geautomatiseerde link programma’s..kan het niet onmiddellijk meer vinden maar er werd genoeg over gepraat in ieder geval.

‘TE’ is nooit goed…

Alles op alles zetten om enkel dergelijke links binnen te halen is ook af te raden. Er moet een ‘natuurlijk evenwicht’ te vinden zijn in je backlinks.
;;;;;
Een paar maand geleden deed ik een test met een site door bijna enkel links van directories (een goede 400 links op een 3 maand tijd) erop af te vuren. De verhouding van de inkomende links naar de homepage van die site was ongeveer 80% directories en dan 20% overige. Een paar weken geleden was er de ‘big bang’. Voor 2 main keywords (die telkens opnieuw in de anchor teksten terugkwamen) zakten we respectievelijk 45 en 62 plaatsen in de SERPS. De keyword density van de anchor teksten was +70% en dat wordt dus blijkbaar niet erg op prijs gesteld door onze google vrienden….hahaaa.. In de Yahoo SERPS daarentegen gingen we voor diezelfde main keywords van de +100 plaats naar de 2&6 plaats…
;;;;;
Een goed advies is om minsten de helft van je inkomende links naar pagina’s te sturen die binnen in je site liggen en dus niet alles naar je home pagina te sturen. Je kan immers als je keywords & long tail zoekwoorden niet in je home pagina gaan concentreren en alle PR en ‘link trust’ op 1 pagina focussen is niet echt verstandig. Komt daarbij dat het uitstap percentage op een home pagina meestal hoger ligt dan bij interne pagina’s. Een hoger uitstap percentage is meestal = lagere conversie…

Goede links opsporen

De sites die je kan aanschrijven voor een link zijn niet zo moeilijk om op te sporen. Je kijkt even naar de Top 5-10 posities in de SERPS en gaat dan via een backlink chekker de links van je concurrenten gaan opzoeken. De SEO FireFox tool is meestal mijn eerste hulp hierbij. Als die naar je concurrent /vriend / collega linken , dan is de kans niet onbestaande dat ze wel te vinden zijn voor wat link-love naar jouw site. Neen heb je alvast en ja kan je altijd krijgen..

14 reacties op : Hoge positie Zoekmachine door ‘goede’ links
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]MItchel7:35 am on mei 8, 2007

Leuke, goed leesbare en informatieve stukken schrijf je op je site! Ga vooral zo door. Ik ben benieuwd, is jouw core-business op internet een webshop? Of zijn dit inkomsten uit bv. advertenties.

Ik meen te hebben gelezen dat je namelijk een aantal webshops in het beheer hebt, en ben erg benieuwd welke. Of is dit top-secret?

[2]SaSh8:15 am on mei 8, 2007

Interessant stukje Dave…
Ik wist helemaal niet dat de keyword density in je anchortext ook niet te hoog mag zijn.
Bij mij is ie zelfs vaak 100%. Wat zijn de richtlijnen hiervoor?

[3]Dave2:07 pm on mei 8, 2007

@mitchel.. Onze main biz (waar we onze boterham mee verdienen) zijn inderdaad webshops waar we fysieke producten verkopen. Eentje daarvan is Katana Sword Shop. (een beetje linklove moet kunnen:-) ) Verder maak & beheer ik nog enkele webshops voor klanten. De bovenvernoemde hobby site brengt een 150-200 euro op/maand met adsense.

Ik heb geleerd om me vooral op 1 zaak te gaan concentreren ipv. verschillende projecten. Het is een stuk makkelijker om meer $$ binnen te krijgen door te sleutelen aan een bestaande en (goed) draaiende site dan een volledig nieuw project op te starten.

Alles wat ik hier neer pen is eigen ervaring en geen ‘gokwerk’. Een paar jaar geleden wist ik niks af van het net, laat staan het maken van sites of het opstarten van een e-commerce site. Sinds 2 jaar is het een full time job geworden 🙂

@sash Misschien heb ik het een beetje verkeerd verwoord maar ik wilde zeggen dat als één van je mainkeywords waar je op mikt 8 op de 10 keer terugkomt in je verwijzende anchor teksten, je een groot probleem hebt.

Ik heb hier nog een hoop ‘voer’ in mijn hoofd zitten om verder in te gaan op het linken..geef me nog even tijd..(niemand van jullie die me wat tijd wil verkopen..haa)
NRGboost is jouw site ?

[4]SaSh4:15 pm on mei 8, 2007

@ Dave…nee, oke. Dat is duidelijk…dan ben ik goed bezig 🙂 En yep, nrgBOOST is mijn site .

[5]Dave5:49 pm on mei 8, 2007

Okido.;ik kan soms verwarrend overkomen…zelfkennis is het begin van alle wijsheid..haaaa..Die site is een full time job ?

[6]SaSh7:49 pm on mei 8, 2007

Nope…de site is niet mijn fulltime job. Ook ik ben 1 jaar geleden out of the blue begonnen.
En nu helemaal verslaafd aan SEO en internet marketing 😉 Pfff, als ik toen wist wat ik in dat jaar geleerd heb. Ik zie dit project dan ook als een leerschool voor al dat gene wat nog gaat komen. Het is allemaal begonnen als hobby/ bijverdienste, maar het begint steeds serieuzere vormen aan te nemen.

[7]Gerben9:35 am on mei 9, 2007

@Dave,

Misschien is onze tool iets om eens te testen? Sash gebruikt hem al een tijdje, en volgens mij met goed resultaat!

Ps, JA is LinkLove, dus bedankt vast! 😉

[8]Dave5:44 pm on mei 9, 2007

Volgens mij worden enkel de startpagina’s afgelopen om links toe te voegen ? Zelf ben ik niet zo een grote fan van die zaken en zag trouwens een tijd geleden dat er in veel gevallen ook een controle getal moet worden ingevuld…kunnen jullie dat nog omzeilen met de software ?

[9]Gerben10:04 am on mei 10, 2007

@Dave, idd alleen linkportalen (30 totaal voor Benelux).

Automatisch aanmelden doen we niet, dat kan niet, en willen we niet (te spam gevoelig)..dus dat doe je handmatig.

Maar het vinden van relevante pagina’s, het wekelijks scannen op vermelding, en controle scan op vermelding maken het leven wel een stuk makkelijker!

[10]Robbert4:50 pm on mei 10, 2007

Wat ik me dus altijd afvraag bij webshops: waar staat de daadwerkelijke voorraad. Ik neem aan dat jij slechts een intermediair bent. Hoe kom je in hemelsnaam in contact met iemand die zwaarden verhandeld?

Een webshop, in jouw geval, is dus toch gebasseerd op affilate sales? Of sla ik hier de plank volledig mis?

[11]Dave9:28 pm on mei 10, 2007

Hey Robert,

Wij hebben zowat alles in voorraad liggen….Je wilt niet weten voor hoeveel $$$ er hier aan ijzer ligt 🙂

[12]TruFu9:29 am on mei 11, 2007

Je wilt altijd RELEVANTE links hebben wanneer je aan link building doet. Met andere woorden, inbound links krijgen van websites die dezelfde thema hebben als jouw website. Doe je dat, dan kom je hoog in Google 🙂

[13]Robbert9:43 pm on mei 14, 2007

Ah, oke. Een echte onderneming, met fysieke voorraad dus 🙂 Zal wel een grote investering zijn geweest als ik de prijzen zo zie op die webshop!

[14]vandaar1:06 pm on juli 22, 2007

Hallo,

Ik heb een Nederlandstalige link directory waar je gratis je link kunt toevoegen.
De directory bestaat uit duizenden categorieen, en elke categorie heeft aanvullende content uit het nieuws en van weblogs. Hierdoor komt de inhoud van de categorie altijd overeen met de inhoud van je site. zoekmachine vriendelijk dus.

success!

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.