Is Google pagerank nog belangrijk ?

Geschreven door : december 9, 2007 13 reacties

Als je een beetje het seo gedoe volgt zal je hier en wel artikels tegenkomen (vooral na de laatste PR update van een goede maand geleden) die beweren dat Pagerank (PR) dood is en geen enkele rol meer speelt in het zoekmachine optimalisatie gebeuren. Het is inderdaad zo dat je makkelijk een concurrent kan voorbij steken met een lagere PR, daar bestaat geen twijfel over. Dus in dat opzicht hebben ze gelijk dat diegene met de hoogste PR niet altijd de winnaar is, maar heb je ooit al eens een PR1-2 pagina zien ranken voor een competitief keyword ? Ik in ieder geval niet.

.
Als PR slechts ��n van de vele factoren is om een plaats in de serps te bepalen, waarvoor is het dan wel nog belangrijk ? Wat dacht je van :

  • Stel je wilt een link kopen (directory of welke vorm van link dan ook) wetende dat Mr. Google bij hun laatste update massa�s sites heeft afgestraft voor het verkopen van links. Welke site zal je verkiezen, de site die PR heeft moeten inleveren of de site die zijn PR heeft behouden / online casino is gestegen? Als je veel aan linkbuilding moet doen (omdat je vb; verschillende sites hebt) is het altijd handig om een file bij te houden van de sites met hun PR en andere data. Zo kan je bij updates zien hoe ze het doen en of ze nog genoeg waarde hebben om in je linkcampagne te blijven zitten.
  • De meeste mensen die veel waarde hechten aan het groene google balkje in hun browser zijn in elk geval geen pro�s die dagdagelijks op het net actief zijn en het is voor hen dan ook ��n van de enige zichtbare factoren om de �kwaliteit & belangrijkheid� van een pagina te �meten�. Als je als SEO bedrijf klanten zoekt en je hebt maar een PR3, dan zullen ze eerder geloven wat je concurrent zegt die een PR6 heeft.
  • Hetzelfde geldt voor het krijgen/uitwisselen van links. Je zal mensen makkelijker kunnen overtuigen om te linken naar je pagina als die wat PR heeft. En als je nog wat wederkerig linken doet scheelt dat dag en nacht.
  • Iets dat nog op mijn te vragen lijstje staat maar volgens mij hangt de waarde van een anchor tekst ook af van de PR van die pagina waarop je link zich bevindt.
  • Bij de meeste van onze eigen sites zien we telkens een stijging in de serps als een nieuwe pagina na een PR update wat groen krijgt. Heel opmerkelijk ook na de laatste update is het feit dat we een hoop 2e listings kregen na het verkrijgen van het groen. Geen idee wat de 'offici�le' benaming is maar hier een voorbeeldje
    2e listing in google

.
Dus als je het mij vraagt , zie ik nog genoeg redenen om rekening te gaan houden met de PR, al kan de werkelijke PR natuurlijk wel verschillen van hetgeen we te zien krijgen in onze browser.

zp8497586rq
13 reacties op : Is Google pagerank nog belangrijk ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Arnoud Engelfriet9:58 am on december 9, 2007

De fascinatie met “wat is mijn PR” is denk ik een overblijfsel van de rapportcijfers die je al op de basisschool kreeg. Een goed cijfer van de juf is gewoon leuk. 🙂

Arnoud

[2]Joeri11:17 am on december 9, 2007

PR is zeker belangrijk voor het aantrekken van organische trafiek. Zo doe ik de marketing voor de grootste game website van Vlaanderen http://www.9lives.be en na de laatste PR update is die site qua PR gesteven van pr3 naar 6 (een PR die hij vroeger met de games.breedband.be ook had). De organische trafiek is sindsdien +20% en dat zonder verder een enkele wijziging.

Ik ga er van uit dat het verschil hem vooral zat in het ranken op niet competitieve keywords die van ergens pagina 2 plotseling naar 1 schoten en zo samengeteld voor heel wat organische trafiek zorgden. PR is dus zeker niet dood.

[3]Peter4:11 pm on december 9, 2007

Nou, PR dood of niet? Ligt er maar net aan. Zelf bekijk ik het zo: een pagina van pr 1 of 2 kan hoger staan als een pagina met pr 3 of 4 mits deze goede relevante en sterke inkomende links heeft.

Ik heb nou ook een website die heeft een pr van 4, maar heef maar 1 backlink van een pr 7 website dacht ik, dus dat je dan hoger staat dan een pr 1 of 2 kan niet en dat is ook te zien. Bovendien als je een pr 2 of 1 hebt en je hebt een 4 jaar oude website tegen over een pr 4 website van 2 maanden oud sta je denk ik ook gewoon hoger. Ik denk dat PR wel mooi staat zoals engelfriet zegt, in de meeste gevallen klopt het wel dat over het algemeen websites met hogere pr hoger staan, maar dat hoeft neit altijd zo te zijn (op keywords waar niet zoveel concurrentie is).

[4]Dave11:34 pm on december 9, 2007

PR is slechts één van de +100 factoren die je ranking gaat bepalen maar het heeft zeker nog genoeg waarde om er rekening mee te houden. Het hangt er vanaf in welke context je het groene spul plaatst.

[5]Je zichtbaarheid in Google versterken, het kan !12:29 am on december 10, 2007

[…] in de serps kan versieren. Ik haalde het fenomeen heel even aan in het vorige artikel over de belangrijkheid van PageRank . Ik zou zeggen veel […]

[6]oeroek11:29 am on december 10, 2007

Die “2e listings” heten indented listings. Je krijgt ze als twee pagina’s dezelfde zoektermen bevatten en overeenkomende backlinks. http://www.seoking.nl/inspringingen-op-de-google-serps/

[7]test1:18 am on december 18, 2007

[…] of PR eigenlijk nog enig belang heeft, dan moet je het artikel van een paar weken gelden over het belang van Google pagerank maar eens doornemen. . Dus de conclusie was dat het ’seo gezien’ weinig uitmaakt voor […]

[8]SPAM2:06 pm on januari 24, 2008

Hallo,

in Google staan we nr.1 op het zoekwoord: douchecabines.

We hebben een pagerank van 2. Voor de laatste update nog pagerank 1.

Weet iemand waarom onze website zo goed scoort in Google, maar toch lage pagerank heeft. Hoofdpagina pagerank 3, overige pagina’s 1 of 2.

[9]Dave2:50 pm on januari 24, 2008

Hallo,

Kan je je naam even doorgeven, dan pas ik dat even aan 🙂

Pagerank heeft nog weinig met goede rankings in de serps te maken, inkomende links daarentegen zijn nogal bepalend daarvoor. Heb het nog niet nagekeken maar ik vermoed dat het vooral de links zijn..

dave

[10]H van der Brug7:11 am on juli 14, 2008

Internetstrategie begint volgens mij gewoon met een goed verhaal.
Wat wil je met een website? Formuleer daar eerst goede antwoorden op.
Als je een ontwerp strak kunt stroomlijnen naar je wensen heb je goede kansen voor een succesvolle website. Googlerank is vooral een psychologische waardering. Met een lage rank kun je prima scoren terwijl je met een hoge rank op je neus gaat.
Internetmarketing mag veel met techniek te maken hebben maar het begint nog altijd met een goed verhaal wat je vertaalt in een website!

[11]Dave8:28 am on juli 14, 2008

@ Harry..volledig mee eens dat je voor je ook maar met iets begint, je een doel moet opmaken en wat jouw anders zal maken dan die 10 andere die er al zijn maar de PR is toch nog net iets meer dan enkel een ‘psychologische’ waardering.

Het verteld namelijk iets over een pagina..als je natuurlijk kan verifiëren dat het geen opgefokte of misleidende PR is. En als het echt is, dan is het natuurlijk geen garantie dat je gelijk in de top 5 zal komen…al speelt het wel een grotere rol als je voor de minder traffiek rijke keywords gaat.

[12]Stephane Kolijn1:49 am on augustus 29, 2008

Wie weet hier het antwoord op? (Wij verzorgen dus hotelreserveringen via internet) 2 identieke sites namelijk boekuhotel.nl en boekuwhotel.be zijn ophetzelfde moment online gegaan de één met een sitemap de ander zonder. Resultaat: boekuhotel.nl zonder sitemap slechts 164 pagina’s geindexeerd en een PR2 de ander boekuwhotel.be 2300 pagina’s geindexeerd en een PR0. Iemand die dit kan verklaren?

En plus. Als je idee’s heb hoe we op korte termijn heel snel kunnen stijgen in de rankings ( en of dat met extreme linkbuilding kan lukken ) mag het altijd laten weten.

Maken 100-en links van PR0-1-2 iets uit in onze linkbuilding of moeten we echt hogere PR’s gaan opzoeken. want die 100-en dat lukt nog aangezien er veel zo’n websites zijn.

Thx

[13]Dave8:41 am on augustus 29, 2008

Pagerank is de smurrie die enkel en alleen binnen komt via inkomende links (zie het intern / extern ), heeft verder niks te maken met hoeveel pagina’s G heeft geïndexeerd.

Op korte termijn snel stijgen = zelfmoord vroeg of laat, dus beter boven de radar blijven als je een echte biz wilt opbouwen. Als je een beetje aan linkbuilding doet dan moet je binnen de 6 maand- 1 jaar al mooie resultaten kunnen waarnemen.

PR kan geen basis zijn om aan linkbuilding te doen, daarom check even het interview 😮
http://www.e-tail.be/seo-experts-over-linkbuilding/

Dave

Sorry, the comment form is closed at this time.