Je domeinnaam met of zonder WWW ?

Geschreven door : maart 23, 2007 10 reacties

Ik voel dat dit de kortste post wordt die ik tot nog toe heb geschreven..maar het moet eens de eerste keer zijn.

Ik was niet echt van plan om daar ooit iets over te schrijven maar als je zelf tegen de lamp loopt gaat dat precies iets makkelijker..haaa…Op zich maakt het niet zoveel uit of je nu kiest voor een www.mijndomein.com of mijndomein.com maar weet wel dat google dit als 2 apparte domeinen gaat zien (en ook zo kan indexeren) en je zo makkelijk kan ‘bestraft’ worden door het gebruik van duplicate content en je pagina’s op die manier makkelijker in de toegevoegde zoekresultaten kunnen verschijnen. En dat is niet iets wat je wilt….tenzij je wilt testen hoe snel je daar terecht kan komen.
Natuurlijk is er voor alles een oplossing te vinden. Maak je gebruik van Google webmaster tools dan kan je in je beheerderspanel aangeven hoe je wilt dat ze je site indexeren. Klik op de tab Diagnositc en ga dan naar preferred domain. Ze garanderen wel niet dat ze je richtlijnen gaan volgen (dat hadden we nu ook weer niet verwacht…) dus geen idee of dit daadwerkelijk veel zal uitmaken.

De 301 redirect

Het beste wat je kan doen is een 301 redirect gaan toepassen op de versie die je niet wil gebruiken, om te vermijden dat je later geconfronteerd wordt met het duplicate content probleem. Op zich is het niet zo moeilijk om dit uit te voeren. Hey, als ik het kan , dan kunnen jullie het zeker !!

Deze code en manier werkt enkel als je site op een Linux server draait en de server .htaccess ondersteunt. Weet je het niet zeker neem even contact op met je provider.

De code

Je opent je kladblok en gebruikt deze code om je www.mijndomein.com naar je mijndomein.com te verwijzen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.voorbeeld\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://voorbeeld.com/$1 [L,R=301]

Wil je de mijndomein.com naar je www.mijndomein.com laten verwijzen, gebruik dan dit stukje code :

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^voorbeeld\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.voorbeeld.com/$1 [L,R=301]

Je slaat het bestandje op met de naam & extensie –> .htaccess, plaatst het in de root van je site (waar je index pagina staat) en klaar is Kees..of Mien. We gaan geen vrouwen gaan discrimineren hier..

Heb je bijvoorbeeld pagina’s die niet meer online staan of je wilt die doorverwijzen naar een nieuwe url, gebruik dan dit stukje code in datzelfde .htaccess bestand :

Redirect 301 /mijnonderwerp.htm http://www.mijndomein.com/mijnnieuwonderwerp.htm

Gebruik enkel de pagina naam van je oude url, niet de volledige url.

Als je nu naar je mijndomeinnaam.com gaat, zal je zien dat je automatisch wordt verwezen naar de www versie of omgekeerd.

10 reacties op : Je domeinnaam met of zonder WWW ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]TruFu8:15 pm on maart 23, 2007

Je wilt altijd een bepaalde URL hebben. Niet alleen voor duplicate content, maar ook om een PageRank te hebben. Ik heb een tijd geleden een soort gelijke post geschreven:
http://www.seoking.nl/dezelfde-pagerank-behouden-voor-twee-domeinen/

🙂

[2]Dave1:46 am on maart 24, 2007

De pagerank is inderdaad een 2e factor waarom je het zou doen. Veelal zie je een veel lagere PR bij 1 van beide versies.

[3]Janine9:59 am on oktober 17, 2007

Ik heb een aantal pagina’s van onze site een andere naam gegeven, maar sommige oude hadden goede pageranks. Ik heb een .htaccess bestand gemaakt zoals hier beschreven, maar dat werkt niet, je krijgt dan de melding “500 Internal Server Error”. Snappen jullie waarom?
Verder is het .htaccess bestand ook niet meer zichtbaar en niet te overschrijven. Hoe kan ik het dan editen?

[4]Dave10:15 am on oktober 17, 2007

Hallo Janine,

Een goede raad…verander NOOIT je pagina url’s die ranken of PR hebben !

De Redirect 301 code moet het nogthans perfect doen..

Ik zou zeggen stuur je .htaccess bestand anders een keertje door..

[5]Janine12:07 pm on oktober 17, 2007

Dave, dank voor je reactie. Reden om de naam te veranderen was meer duidelijkheid, en hogere ranking! Hier d einhoud van het .htaccess bestand:
redirect 301 /start.htm http://www.vrijberoep.com/starten.htm

Kun je er iets mee?
Bedankt,
Janine

[6]Dave12:30 pm on oktober 17, 2007

Heb je toevallig ook de volledige url van je oude pagina ? Of wa dat gewoon vrijberoep.com/starten.htm ?

Dave

[7]Janine12:35 pm on oktober 17, 2007
[8]Dave1:43 pm on oktober 17, 2007

Niet elke server ondersteunt het gebruik van een .htaccess bestand. Je neemt best even contact op met je hostingbedrijf. Dan weet je gelijk hoe het in elkaar zit zonder er verder nog veel tijd aan te verliezen 😀

[9]Jaap van Goor4:24 pm on september 29, 2008

Ik heb begrepen dat als een oude pagina vervangen wordt door een nieuwe en de oude doorverwijst naar de nieuwe, dat de PR dan overgenomen wordt door Google … Google ziet de pagina zeg maar als een nieuwe versie van de oude.
Is dat waar?

[10]Dave8:55 pm on september 29, 2008

Laten we zeggen dat deze site het levende bewijs is 😮 Een paar maand geleden de ganse site van domein gewisseld en de home is bij de recente update van gisteren op 4 blijven staan…

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.