Keyword Optimalisatie met Eigen Data

Geschreven door : oktober 9, 2011 3 reacties

Eigen data heeft zoveel meer te bieden dan de data die externe tools ons voorschotelen en toch wordt het analyseren en gebruiken van deze data zoveel over het hoofd gezien. nike air force 1 mid donna Niemand die eraan denkt of “teveel werk” om de data te verzamelen & analyseren ? De dag van vandaag wil iedereen met 1 druk op de knop hopen geld verdienen dat de minste inspanning zorgt voor afhakers die er het nut en of de meerwaarde niet meer van inzien. Maar met welke dataset zou jij liever werken ? De standaard tool data :

Of je eigen data :

De tooldata geeft me enkel een schatting van wat het totaal zoekverkeer is op de woordcombinaties. New Balance 420 damskie De eigen data toont me min of meer exacte verkeers data PLUS op welke pagina ze terchtkomen en wat het engagement is PLUS converies PLUS waar ik nu ergens hang in Google..

Ik weet niet maar voor mij een nobrainer om te zien dat eigen data een stuk waardevoller is…

Hoe het in zijn werk gaat

Bij keyword optimalisatie zijn er grofweg 3 bronnen om uit te gaan putten :

 1. organisch verkeer
 2. betalend verkeer
 3. interne zoekfunctie

En zijn er 3 manieren om de gevonden data te gaan optimaliseren :

 1. betere rankings versieren
 2. in de longtail duiken
 3. vanuit de longtail naar boven toe werken

Bij de bronnen zou je eventueel nog de verwijzende bronnen/sites kunnen gebruiken maar die 2 x 3 puntjes leek me mooier om te presenteren 🙂

De Bronnen

Snel even de bronnen overlopen want veel kunnen we daar niet over zeggen… NCAA Jersey Shop De 3 opgenoemde brondata kan je makkelijk bij Google analytics gaan ophalen. Welke data belangrijk is hangt een beetje af van het soort site die je hebt en wat je doelstellingen zijn. Op deze site zie ik dat vooral het engagement bij het organisch verkeer en de mensen “dieper in de site krijgen” resulteert in hogere conversies :

Bij het betalend verkeer zou je je bijvoorbeeld kunnen concentreren op de harde conversies die je eruit haalt :

Vergeet de nummering op de afbeelding want deze heb ik geript uit de “4 kant en klare google analytics custom reports om te downloaden” post (je zal even moeten aanmelden als je die wilt lezen). Maar met dit principe ga je woordcombinaties aan transacties gaan koppelen. adidas cloudfoam uomo Als woordcombinatie XY je de afgelopen maand 10 transacties opleverde en je rankt niet in de top 10 in de organische resultaten, dan lijkt me dit toch een ideaal target ..niet ?

Je mag ook niet te bekrompen naar die data kijken. Als we snel even de nummer 2 erbijhalen , dan zien we dat we € 604 hebben geïnvesteerd om er slechts € 696.98 uit te halen. Niet echt een winstgevende zaak zal je zeggen. Niet noodzakelijk want :

 • misschien wordt een deel van de nieuwe klanten wel vaste klanten en komen ze enkele keren per jaar terug
 • in de organische resultaten zit je niet steeds met de terugkerende advertentiekost

Dus stel dat je niet rankt in de top 10 (ok top 3) voor deze woordcombinatie, dan is de kans toch wel groot dat wanneer je in de top 3 zou komen je daar conversies kan uithalen. Dus ergens een bedrag van € 600 of zelfs € 1200 spenderen aan optimalisatie (waardoor je die top 3 kan binnen duiken) kan je op jaarbasis misschien 5000-6000 euri binnenhalen. Cincinnati Bearcats Jerseys Geen slechte investering lijkt me… En dan hebben we het nog niet gehad over het verder uitspitten van die data… En als laatste de interne zoekfunctie op je site :

Moet ik trouwens iemand proberen te overhalen van het nut van een zoekfunctie op je site 🙂 ?

Zelfde verhaal daar, check of er organisch verkeer binnenkomt en hoe het engagement is, check ook waar je hangt in Google voor die woordcombinaties..nergens te vinden in de top 10 ? Get to work… nike air max 1 ultra flyknit homme en vergeet al die nieuwe woordcombinaties waarmee G”s keywordtool je probeert te verleiden. Hier ligt het echt goud !

Het optimalisatiewerk

Eenmaal je de juiste data voor je hebt liggen is het een kwestie van te zien waar je je tijd moet gaan investeren : betere rankings, longtails opzoeken of vanuit de longtails naar boven toe werken..of een combinatie van de 3.. Nike Air Force 1 homme Rankings Ow komaan, kom me nu ook niet vertellen dat organische rankings dood zijn door zaken zoals of steeds groter wordende adwords blokken of andere troep. Dat de zoekresultaten de laatste jaren een grote transformatie hebben ondergaan is een feit maar mensen zoeken nog steeds via google. Adidas Homme Het is aan jou om te gaan bepalen in welke vorm je je stuk “content” gaat gieten. Air Jordan 7 Homme Content kan een artikel zijn maar evengoed een youtube video. Adidas Zx Flux Homme Rouge By the way, met een youtube video op plaats 4-5 is het best mogelijk dat je meer verkeer binnen krijgt dan de nummer 1 die een (organische) standaard resultaat heeft. Mujer Air Jordan 12 Check dus hoe de zoekresultaten voor je woordcombinatie eruit zien en bepaal dan je strategie. Als je prioriteit gaat uitdelen aan je todo lijstje hou dan wel even rekening met het volgende : als je nu op plaats 3 staat, krijgt 240 bezoekers over de vloer en 1 conversie, dan check je even wat het totale zoekvolume is op die woordcombinatie. Je kan voortgaan op de keywordtool data of op je adwordsdata om meer exacte cijfers te zien maar het heeft weinig zin om veel te gaan optimaliseren (hangt er natuurlijk vanaf hoeveel moeite het zou gaan kosten) als het

totale zoekvolume op die woordcombinatie 2500 is. Want stel dat je op 1 zou komen dan haal je misschien maar 350-375 bezoekers binnen. Adidas Gazelle Heren Probeer eerst de “grote gaten” te vinden. Nike Roshe Run Flyknit homme Met hetzelfde werk haal je misschien 100x zoveel verkeer binnen als met een combinatie waar het “gat” een stuk kleiner is. Er is veel discussie over de CTR bij de organische resultaten en een laatste onderzoekje toont aan dat een nummer 1 gemiddeld nog 18% van hte totale zoekverkeer binnen krijgt. Eigen data (niet zo uitgebreid maar dat hoeft ook niet voor mezelf) Â toont me een CTR die tussen de 12 en 60% ligt dus mijn conclusie is dat er moeilijk een rechte lijn is in te trekken. Alles hangt af van de soort zoekopdracht, intentie van een zoekopdracht, pagina titels, aanwezigheid van universial search,etc Of CTR een invloed heeft op de rankings ? Ik laat Edmond Lau, voormalige Google ingenieur aan het woord :

Lijkt me duidelijk niet ?

Lijkt me duidelijk niet ?

Het patent waar click data wordt vernoemd kan je hier bekijken.. In de Longtails duiken Ik heb het regelmatig al eens gehad over de maar het lijkt me geen rocketsience dat wanneer je kwalitatief (converterend) verkeer binnen haalt voor een mid of hoog volume woordcombinatie de kans groot is dat je er ook kwalitatief verkeer in de longtails zit. tn requin pas cher Laten we er een voorbeeld bijnemen :

Het woord linkbuilding bracht 102 bezoekers binnen, we hangen ergens in de top 3 dacht ik maar dat verkeer converteert helaas niet. Maar om ervan uit te gaan dat alle woordcombinaties met linkbuilding erin per defenitie “slecht” zijn heeft toch wat nader onderzoek nodig. New Balance 373 homme Jordan Jumpman Wij willen data, geen veronderstellingen 🙂

Dus via een filter te gebruiken halen we er alle woordcombinaties uit met dat woord :

Owke even snel rekenen : 879 bezoeken (via 220 woordcombinaties) en slechts 102 kwamen van de head, dat wil zeggen dat er nog 777 bezoeken in de tail moeten zitten en blijkbaar zitten er daar wel tussen die converteren :

We

We’ve got a home run…

En laten we er nog een extra filter bijhalen om te zien of er ook concrete vragen worden gesteld :

Vragen genoeg blijkbaar…

Met deze data kan ik in eerste instantie 2 zaken doen :

 1. zien of ik ergens in de top 5 hang (organische resultaten) hiervoor. Indien niet, schatting maken van moeite vs. mogelijk resultaat. Indien wel aan de top zie volgend punt…
 2. zien of ik hiermee het engagement kan versterken. Stel ik zie een grote bounce op de pagina waar mensen binnenkomen, dan moet ik zeker eens proberen om gerelateerde artikels&links (aan de hand van deze data) duidelijk in het beeld te brengen.

Als ik dat min of meer voor mekaar heb kan ik misschien nog dieper gaan graven en of aanverwante gaan opzoeken via keywordtools. Adidas Gazelle Femme Vergeet ook niet dat je via Adwords geweldig hard in de longtails kan duiken (tenminste als je niet enkel exacte zoekwoorden gebruikt) . Vroeger moest je dat doen via deze filter maar in de nieuwe GA versie zit dat standaard ingebouwd. Dus ik adverteer met het woord katana :

Maar mensen komen via 919 verschillende woordcombinaties binnen (hoezo je kan moeilijk goede longtails vinden 🙂 )

 1. Klik op “Overeenkomstige zoekopdrachten”
 2. maak een filter aan zodat enkel de woordcombinaties met “katana” erin worden getoond
 3. meer dan genoeg voer dacht ik..
 4. de resultaten

Nu weer het zelfde proces herhalen van engagement- en of conversie check… Vanuit de longtails naar boven toe werken Elke longtail is een onderdeel van een hoofd/mainkeyword en je kan dus ook in die richting naar boven toe gaan. ffxiv buying gil Dus stel ik haal goed verkeer verkeer en of conversies binnen voor

“Verhoogd terras aanleggen” is een longtail van” terras aanleggen” dus even filteren en alles opzoeken waar terras aanleggen in voorkomt :

Ik krijg 129 woorcombinaties te zien met terras aanleggen..even zien of daar iets interessant tussen hangt om te optimaliseren. En niet vergeten om gerelateerde te checken. Zo zie ik op plaats 7 het woord dakterras 🙂 Als we daar gaan induiken zijn we weer voor even vertrokken…

Het vervolg

Je haalt mogelijk een paar honderd goede targets uit je data maar hoe kom je nu beter te ranken ? Voor de bestaande rankings op te fokken zou je kunnen zeggen : “linkbuilding” heb ik nodig om beter te scoren. Niet noodzakelijk…ik wil zeggen ga jij maar eens gaan linkbuilden voor een paar honderd midden of longtails, dat is onbegonnen werk tenzij je over een serieus team beschikt. En wat doe je met de nieuwe longtails die je net hebt opgevist, moet je daar ook overal links gaan zoeken ?

Nope…

Meestal (ik zeg meestal) is het voldoende dat je :

 1. nieuwe content gaat aanmaken voor al die woordcombinaties dus ja, er zal wel wat afgeschreven moeten worden
 2. die content op een goede manier aan elkaar gaat linken

Met andere woorden werk dus van onder naar boven toe en gegarandeerd dat het al zal resulteren in betere resultaten. Voor de woorcombinaties waar er genoeg €€ inzit zou je de beslissing kunnen nemen om wat links te gaan zoeken om snellere resultaten te zien…

3 reacties op : Keyword Optimalisatie met Eigen Data
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Twitted by edifference10:10 am on augustus 9, 2011

[…] This post was Twitted by edifference […]

[2]Dries1:23 pm on augustus 9, 2011

Leuke post Dave. Je kan je keywords ook bijvoorbeeld opdelen in 2 delen. De meesten focussen op korte termijn conversies, maar lange termijn conversies zijn ook best interessant. Daar wacht je best nog even op die Multi-Channels in GA, maar het levert best ook resultaten op 😉

Dave2:18 pm on augustus 9, 2011

Niet alleen korte-lange termijn maar ook volgens je koopcyclus en of je publiek 🙂

Laat multi-channels maar gauw komen maar nu je kan ze nu al min of meer uit je Adwords halen..

Persoonlijk tagret ik gewoon alle woordcombinaties die rechstreeks verband houden met de biz, of de data nu ‘conversies’ toont of niet…Conversies meten is geen exacte wetenschap 🙂

Dave

[3]Peter De Bruyn7:30 pm on augustus 9, 2011

Inhoudelijk sterk artikel (zoals we dat gewoon zijn 😉

Ik heb de waarde van wat jij noemt “vanuit de longtails naar boven toe werken” ook leren ontdekken. Het is bijzonder efficiënt om je content uit te breiden en te koppelen. Zeker als je koppelt met bestaande waardevolle pagina’s. Vertaalt zich meteen in waardevolle posities.

Zo haal ik het momenteel met een 300 euro site van twee 6-cijfers sites. Zonder één externe link.

Zal de komende tijd eens met jouw tool testen of we dat aantal kunnen verhogen. En een stukje commissie afstaan 🙂

[4]Sigrun Verens10:46 am on oktober 10, 2011

“Check dus hoe de zoekresultaten voor je woordcombinatie eruit zien.” Maar hoe doe je dat het beste? Waar haal je de meeste correcte google rank uit, zonder last te hebben van opgeslagen voorkeuren?

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.