Mautic, Opensource (E-mail) Marketing Automation Tool

Geschreven door : maart 1, 2016 No reactie

 

Er zijn tal van uitstekende email & marketing automatisatie tools op de markt en de ene is al iets beter/slechter & betaalbaarder dan de andere. Zolang je niet actief aan lead generation doet  en sporadisch eens een mailtje naar klanten of prospects verstuurt (you’re doing it wrong :) !!) is zowat elke provider ok.

Van zodra je actief aan leadgeneration & lead nurturing begint te doen, externe databases/crm’s wilt koppelen en specifieke flows wilt uittekenen (hello $$$)  vallen er gelijk al een pak providers af en of ga je meer cash op tafel moeten gooien.

Over prijzen kunnen we eindeloos discussiëren en is ook tijdverspilling want uiteindelijk kan alles naar 1 eindpunt worden herleid = Quanta Costa en hoeveel brengt het ons op.

Als je emailprogramma je maandelijks €500 kost maar er komt €25000 uit dan zal je er niet van wakker liggen vermoed ik…

Mautic is een relatief nieuwe speler op de markt en zeer attractief qua functionaliteiten & prijs.

Mautic heb je in 2 versies:

 1. Open source (mautic.org): net zoals wordpress en andere download je het pakket, flikker je het op je server en kan je aan de slag
 2. Gehoste versie (mautic.com): wordt voor je gehost en je moet dus zelf geen installatie gaan doen. Tot 2500 leads is het gratis, daarna betaal je een ‘aalmoes’ van  $12/mnd, ongeacht of je nu 3000 of 300.000 leads hebt.

Wat is het verschil tussen OS en gehost?

Als je ervoor kiest om het op je eigen server te gooien krijg je naast eventuele installatie troubles ongetwijfeld met bugs, updates en andere issues te maken en heb je iemand nodig (developer) die je eventueel kan bijstaan.

De installatie op zich is niet echt moeilijk en als je kiest om het op een platform zoals bitnami te hosten is het gewoon een klik & go installatie die je letterlijk in 2 minuten opzet.

Bij de gehoste versie hoe je je totaal niks aan te trekken van dat alles en ben je direct gelanceerd. Een ander pluspuntje bij de gehoste versie is dat er 2 modules inzitten die niet in het OS pakket zitten:

 1. Focus module: integratie van popups & formulieren, tonen van bepaalde berichten, etc gekoppeld aan bepaalde triggers (na x seconden, scrollen, exit, etc)
 2. Social module: in het kort, twitter monitoring (op # of @) waarbij je automatisch lijsten kan aanleggen en of kan gaan tweeten + in je emailcampagne flows kan je naast emails ook geautomatiseerde tweets gaan gebruiken.

Voor de duidelijkheid, met deze 2 zaken ben ik nog niet ad slag geweest.

The meat

Ik ben (nog) niet van plan om een Mautic handleiding te gaan schrijven en zelf verkennen is nu nog de boodschap die ik je kan meegeven maar om je wat zoekwerk te besparen wil ik wel snel even uitleggen hoe je een geautomatiseerde email campagne opstelt.

Kwestie van je op gang te trekken…

1. maak het formulier

Voor je mails kan versturen moet je leads binnen krijgen en daarvoor moeten ze een formulier invullen.. duh 😉

Je kiest tussen deze 2

 • Campaign form: alle acties die moeten gebeuren na inschrijving (verstuur mail 1, 2, etc) moet je via de campagne flow instellen
 • Standalone form: hangen niet vast aan een bepaalde campagne en daar kan je ook direct acties instellen na inschrijving.

Hier nemen we een campagne formulier als voorbeeld:


Vul je alle details in en kies je wat er moet gebeuren (bedankpagina-gewijs) nadat iemand zich heeft ingeschreven en in stap 2 ‘Fields’ kies je welke velden je formulier moet bevatten:


Gebruik je het standalone form kan je ook direct acties koppelen:


Het ‘leuke’ aan Mautic is dat je leads al kan segmenteren op bepaalde waardes in het formulier dat ze hebben ingevuld.

Als je ons formulier in de voorlaatste screenshot bekijkt kan je zien dat we 3 verschillende materiaalvoorkeuren gaven als opties. We kunnen elke optie in een apart/nieuw segment duwen.

Of met andere woorden, mensen die voor ‘Houten meubelen’ hebben gekozen als optie plaatsen we op een andere e-mail lijst (en voorzien we van een andere email flow) dan diegene die voor metaal of plastic kozen.

In de campagne editor ziet dat er dan zo uit:

Niet slecht he 😉

Vervolgens copy paste je het formulier scriptje en plaats je het op je pagina.

Note: als je een mooie form opmaak wilt moet je die wel zelf nog fixen. Er zijn (nog) geen out of the box layouts beschikbaar.

2. maak je emails aan

Lijkt me een logische volgende stap…

Ook daar moet je een keuze maken:

 1. Template e-mail: mails die in een campagneflow zitten en of aan form triggers vasthangen
 2. List e-mail: losstaande mails (eenmalige acties, nieuwsbrieven, etc)

Je kan gewoon een standaard e-mail aanmaken, behoorlijk straight forward in gebruik:

Of je kan ook de optie Theme & Theme builder gebruiken maar dan moet je eerst al themes gaan (laten) bouwen en dat brengt ons te ver weg van de basic intro die ik me had vooropgesteld 😉

3. bouw je campagneflow

En dan moet je enkel nog je flows gaan uittekenen en bepalen welke mails onder welke omstandigheden naar welke mensen worden gestuurd.. een mond vol..

Je moet altijd beginnen met een een lead source (logisch natuurlijk) die uit een campagne formulier komt of uit een lijst die je hebt aangemaakt en maak je je flow op basis van:

 • Acties
 • Beslissingen
 • Condities

Je kan daar dus redelijk ‘zotte dingen’ mee bouwen 🙂

Waarom ik er fan van ben

 • Geweldig veel out-of-the-box mogelijkheden en nog veel meer niet-out-of-the-box opties (met wat sleutelwerk) waar ik het hier niet over had.
 • Een pak kant en klare integraties met andere platformen
 • Indien gebruik makend van het opensource pakket kan je je eigen integraties maken (webshop backend/data bijvoorbeeld)
 • Leadscore systeem: zo kan je makkelijk de ‘engagers’ eruit halen en eventueel aparte acties voor opstellen
 • Prijskaartje

Nadelen?

Sure!

 • Het is nieuw, dus geen idee welke kant ze gaan evolueren (of niet) maar aangezien ze opensource gaan en de founder afkomstig is uit de Joomla community zou het me verbazen mocht het ooit ‘verdwijnen’
 • Leercurve ligt misschien iets hoger dan een mailchimp, aweber, etc maar na deze mail heb je die stap al voor een deel overwonnen 🙂
 • Indien je voor OS gaat moet je zelf bugs, updates, etc regelen en of heb je iemand nodig die het voor jou kan doen.
 • Geen drag & drop email builders. Al geloof ik er sterk in dat het wel gaat komen en of je dat zelf wel kan fixen als je met het OS pakket werkt
 • Weinig documentatie & tutorials

Wat ik ga doen?

Programmeur is momenteel bezig met een custom integratie (koppeling webshop oa.) voor een paar projecten en van zodra dat in orde is schakel ik alles over naar Mautic. Ik ga de sprong dus nemen.. wie niet waagt blijft.. 😉

No reactie op : Mautic, Opensource (E-mail) Marketing Automation Tool
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...

No comments yet.

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.