Betere resultaten in Google door een goede website structuur

March 4, 2009 1 reactie

De jaarlijkse paasfoor is hier neergestreken in Kortrijk en we zitten dus weer een week of 3 opgescheept met het nodige geroep & geschreeuw en vandaaltjes die aan de voordeur hun overtollige afvalstoffen komen lozen 😮

Waarschijnlijk ook geen kat die deze nieuwsbrief gaat lezen aangezien het paasweekend is en er toch velen op vakantie zijn…lucky bastards…

Enfin naast de google update, waar ik het hier al even over had, wil ik het vandaag even hebben over siloing of in mensentaal, het groeperen van relevante pagina’s/onderwerpen binnen in je site.

Siloing gaat eigenlijk hand in hand met Pagerank sculpting maar laten we dat voorlopig even aan de kant houden. We gaan er uiteindelijk geen universitair werk van gaan maken want zoals met alles, er is een basic en advanced level maar met de basic versie kom je meestal ook al een end weg en ben je zeker in staat om je site beter te laten ‘presteren’ in Google.

Het grootste probleem waar de meeste sites mee te kampen hebben is dat er gewoon op los wordt gelinkt binnen in de site.

Altijd makkelijker met een voorbeeld dus laten we dat er gelijk even bijhalen. Het is iets wat ik persoonlijk gebruik en dat zijn vruchten afwerpt, niemand die je verplicht om hetzelfde te gaan toepassen 😮

Je hebt een site over tuinadvies en dit zijn bijvoorbeeld enkele verschillende categorieën die je hebt :

  • Tuinieren
  • Bloemschikken
  • Tuindecoratie
  • Vijvers
  • Tuinmeubelen

Een doorsnee site die hebben om te beginnen een link op elke pagina die naar hun categorieën verwijst en er wordt geweldig hard gelinkt tussen alle categorieën door.

Zo is er de navigatie die naar elke categorie linkt maar ook nog eens extra links vanuit artikels tussen bijvoorbeeld de tuindecoratie en vijvers sectie etc. Waardoor je eigenlijk een dergelijk effect krijgt .

Soms is het nog steeds veel sneller om even pen en papier te nemen…

Zoals je kan zien is het een wirwar van links en ziet je linkstructuur er uit als een spinnenweb. Niet dat daar iets ‘totaal’ verkeerd voor is maar het is zeer moeilijk om op die manier top 10 rankings te zien in google voor elk van deze onderwerpen.

Simpelweg omdat het moeilijk is voor Google (ik heb het steeds over google omdat de andere zoekmachines weinig tot niks beteken hier in BE en NL) om er een bepaald thema in te zien. Alles verwijst naar elkaar in willekeurige volgorde.

Door aan siloing te doen zou je uiteindelijk tot een dergelijke structuur kunnen komen. Je ziet gelijk het verschil denk ik en als jij dat ziet , dan ziet google dat ook 😮

Hier hebben we alle categorieën mooi onderverdeeld en ook ons linkgedrag beperkt. Geen wirwar van links meer tussen de categorieën / artikels of homepagina maar wel een gestructureerd en thema gerelateerde structuur waaruit veel makkelijker kan worden afgeleid waarover de containers/ silo’s het hebben.

Kan en mag je nog linken tussen de verschillende categorieën/pagina’s ? Als het echt moet vanuit een surfers standpunt, dan moet je dat zeker doen want je wilt bezoekers niet kwijt raken omdat ze hun weg niet vinden op je site. En daar komt dan de nofollow tag in actie waar ik reeds uitvoerig over schreef in deze artikels:

* http://www.e-tail.be/links-en-de-relnofollow-tag/
* http://www.e-tail.be/nofollow-tag-video/

Nu als we het nog een stap verder willen gaan drijven (ik had je toch gezegd dat we het moeilijk kunnen maken :o) dan kunnen we binnen elke silo ook nog eens dynamisch gaan linken al dan niet in combinatie met de nofollow tag erbij.

Ook hier schreef k reeds deze 2 artikels over :

Nu alles hangt af van de omvang van je site. Als je site slechts 10 pagina’s telt dan moet je je niet al teveel gaan aantrekken van dit hier maar heeft je site een paar honderd/duizend of meer pagina’s en doe je niet aan siloing, dan raad ik je echt aan om daar de nodige tijd aan te besteden, het zal vast en zeker renderen !

Een goede site structuur is van uitermate groot belang, zowel voor de bezoeker als voor de zoekmachines !

Mochten er zaken zijn die je niet goed begrijpt, laat het even horen, dan brei ik er een vervolg aan 😮

1 reactie op : Betere resultaten in Google door een goede website structuur
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Je Website Structureren door Siloing | E-Tail12:57 am on October 22, 2010
[...] en verbinden van relevante secties en pagina’s in je website structuur. De nieuwsbrief is in het archief te vinden (aanmelden is noodzakelijk om die te kunnen [...]
Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website