De (On)Zin van Extra Sites opzetten

March 23, 2010 No reactie

Net nog even een blogpostje gedaan over Google en hun zin voor relevantie..die er toch nu en dan eens naast schiet. Je kan de rest hier lezen mocht het je interesseren 😮

De nieuwsbrief komt weer wat later maar nieuwe projecten de ether in sturen is geen kattepis. Hopelijk is het zwaarste volgende week van de hand en kunnen we weer ons ‘standaard’ schema aanhouden.

Ik kreeg de vraag waarom ik ‘plotseling’ meer nieuwe projecten lanceer…eenvoudig antwoord daarop die ik dagelijks zie als ik naar mijn whiteboard kijk :

People who keep doing the same things, expecting different results aren’t crazy, they’re just not that smart…

Zeg genoeg zeker ?

Ok, de orde van de dag want ieder zijn tijd is te waardevol om te verkloten..

Deze week kreeg ik ook een mailtje binnen van iemand die me vroeg of het aan te raden was om niche op te zetten voor zijn mainbiz. Ik heb het niet over minisites (lees spam) die je snel even uit de grond stampt om makkelijker over links te beschikken voor je main site.

Ik heb het over kwalitatieve sites waarmee je echt wilt gaan scoren..zowel in Google als op je bankrekening.

Ik blijf erbij dat het een ideale strategie is om je hoofd biz te versterken op vele vlakken maar er zijn inderdaad bepaalde zaken die je moet gaan afwegen en op papier..correctie, whiteboard moet zetten en toevallig ken ik iemand die daar een revolutionair product op de markt brengt 😮

Mocht je de grootste voordelen ervan nog niet inzien :

 • Eigen beheer van sites om je linkbuilding proces naar je hoofdsite op steroïden te doen draaien
 • Meer kans om met verschillende sites in Google’s top 10 terecht te komen en je concurrenten nog dieper te duwen
 • Meer zoekwoord combinaties om op te scoren = meer bezoekers = meer kans om die om te zetten naar conversies = meer cash = vroeger met pensioen gaan 😮

Maar…het is niet voor iedereen weggelegd (alhoewel, als je met eentje begint en dan ziet hoe het loopt…) en overal hangt een prijskaartje aan vast dus dit zijn hier een paar zaken waar je zeker rekening mee moet gaan houden :

1. Organisatie
Als je begint met het opzetten van extra/niche sites, dan zal het er vooral op aankomen om de boel goed te organiseren als je niet gek wilt worden en als een ‘normaal’ mens door het leven wilt gaan…

Serieus, je merkt zelf wel hoeveel tijd er in het onderhouden van 1 site kruipt, laat staan dat je er 10-20-30 hebt te doen..

De grootste lijnen van je todo lijstje zullen er zo uitzien :

 • Je complete strategie uit tekenen, tot en met de topics waarover er gaat geschreven worden toe. Dat gaat je meer dan een paar uurtjes werk kosten , geloof me.
 • Makkelijk platform om de sites mee te maken en waar ook externe mensen (denk ik aan schrijvers vb.) makkelijk mee kunnen werken. Wordpress is natuurlijk de meest voor de hand liggende.
 • ‘SEO vriendelijk’ maken van je sites die je kan beperken tot :
  • Cleane url’s
  • Unieke titel & description tag / pagina
  • Automatiseren van je interne linkbuildingMeestal stel ik 1 wordpress pakket samen (wordpress download en de nodige plugins) die ik dan naar alle sites upload. Zo hoef ik niet telkens opnieuw alles in elkaar te knutselen op elk domein.
 • Wie schrijft wat , waarover en wanneer ? Als 1 persoonsbiz kan je misschien zelf nog alle sites opzetten en configureren maar onmogelijk alle tekstmateriaal en verdere werk gaan doen.
 • Op welke manier wordt het verkeer dat door die extra sites wordt gegenereerd in onze verkoopstrechter gestopt ? In het geval van een e-commerce site, heeft elke niche site een shop of wordt al het verkeer naar onze mainshop doorverwezen ?

Vergeet ook niet dat 10 nieuwe sites = 10 nieuwe ftp gegevens + 10 nieuwe Database gegevens + 10 nieuwe wordpress logins voor jezelf en een hoop extra logins voor schrijvers of andere mensen die je helpen met het onderhouden van die sites + eventueel nieuwe Google analytics accounts, etc

Een pak data om bij te houden ! En je wilt geen half uur verliezen door het moeten zoeken & opgraven van één of ander paswoord wat je even niet meer weet.

Een zeer interessant platform om alles alle werk en taken (samen met eventueel andere personen die voor je gaan werken) bij te houden en te ‘dirigeren’ is basecamphq.com/

2. Kostenplaatje
Ook al is wordpress gratis , je hebt nog steeds een domein en hosting nodig en als je 10 sites gaat opzetten, dan mag je op een jaarlijkse terugkerende kost rekenen van 400-500 euro enkel om de technische kant van de zaak te financieren.

Aangezien het de bedoeling is om kwalitatieve sites op te zetten (en niet zomaar een spam site waar je wat links wilt gaan droppen) die moeten gaan scoren in Google zal je content moeten gaan produceren. En omdat een dag maar 24h telt is de kans heel klein dat jij alle sites van teksten gaat voorzien.

Schrijvers zal je nodig hebben en ook die mensen zullen betaald moeten worden. Misschien heb je ook iemand nodig die wat (basic) linkbuilding voor je gaat doen en of misschien koop je ook wat links om sneller op weg te raken..
Dus snel even rekenen :

 • Domein & hosting 50 euro/jaar
 • Schrijver 50 artikels/jaar a 8 euro = 400 euro
 • Basis linkbuilding (beetje directory aanmeldingen, blogcomments,linkruil,etc) en paar linkjes kopen/huren 250 euro/jaar

En als je aparte shops draait, kan daar evengoed nog adwords of andere advertentiekosten bijkomen.

Zitten we aan 700 euro per jaar voor 1 site..dat maal 10 is ..best veel geld als de sites niks aan $$$ binnen brengen.

3. Strategie
Iets wat je zelf zal moeten uitdokteren en vooral het keyword research en het opbouwen van je site structuur zal van doorslaggevende factor zijn.

Niet nodig om het opnieuw uit te leggen want in deze post kwam site structuur uitvoerig aan bod en in deze post van een aantal weken terug kan je volgen hoe je op longtails gaat vissen en hoe je ze optimaal kan gebruiken.

In principe verschillen de technieken die worden besproken niks, je gaat het alleen gaan toepassen op verschillende domeinen in plaats van alles op 1 domein te gooien.

En als dat allemaal recht staat zal het er op aankomen om de schrijvers de juiste topics aan te leveren zodat ze aan het schrijven kunnen.

Hangt een beetje af van de omvang van het project en de mensen die ik kan strikken maar soms laat ik 50 artikels in 1 keer schrijven en post ik die (of laat ik die posten) via de schedule functie die Wordpress rijk is. Kan het ding een jaartje op auto draaien zonder dat ik me daar nog zorgen hoef over te maken..

In sommige gevallen vind ik niet gelijk 50 topics of kan de schrijver ze niet alle 50 schrijven en krijgt hij toegang tot de site zodat hij die zelfstandig kan gaan posten op vooraf besproken tijdstippen.

Beide systemen werken prima voor me dus ik veronderstel dat dit bij jou ook geen probleem mag vormen.

4. Opvolging
Dan heb ik het hier vooral op het opvolgen van je analytics data maar daar begin ik niet mee zolang de site geen 2-3maand aan het lopen is.

Het belangrijkste is dat de site aan het rollen gaat en dat er content wordt gepubliceerd.

Pas na 3 maand gooi ik Google Analytics eens open om te zien of er grote pijnpunten te vinden zijn en om eens te checken of we onze longtail strategie moeten gaan aanpassen.

Met andere woorden, weer ga ik keyword research gaan uitvoeren maar dan op basis van data die in GA is te vinden. Zie ik dat we ergens op pagina 2 hangen boor bepaalde kw combinaties die ons nu al wat verkeer opleveren (en of conversies) dan kunnen we daar een “effort” gaan doen om op pagina 1 te komen.

Of zien we dat we al in de top 5-10 ranken voor bijvoorbeeld ‘honden puppies te koop’, dan zal ik snel een artikel laten schrijven over ‘honden puppies opvoeden’ als die combinatie nog niet wordt gebruikt en gegarandeerd dat we heel snel in de top 10 gaan ranken daarvoor.

Als de site reeds een tijdje ‘onair’ is, dan zie ik veelal dat we binnen de 5 minuten na het publiceren van ons nieuw artikel met een dubbele lijsting in de top 10 hangen en daar ook blijven wat = diezelfde dag nog extra verkeer binnen halen..

Elke maand doe ik meestal een snelle checkup van de sites om dergelijke kansen te vinden en er snel op in te spelen.

5. Conclusie
Is het de moeite waard ? Voor mij in ieder geval wel maar ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit hier er misschien anders gaat over denken 😮

No reactie op : De (On)Zin van Extra Sites opzetten
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...

No comments yet.

Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website