Google Product Feed Optimalisatie

September 16, 2011 14 reacties

Sinds Google Shopping in Mei beschikbaar werd gesteld in Nederland (BE suckt dus niet enkel in het vormen van een regering..) ben ik me deze week eens beetje gaan verdiepen in de materie. Ik loop een beetje achter maar beter laat dan nooit 🙂

Je feed naar Google’s merchant center uploaden zorgt er niet enkel voor dat je in Google shopping kan worden opgenomen maar meer dan vroeger zie je nu toch ook de shoppingresults in de zoekresultaten verschijnen :

Wanneer shopping results wel of niet verschijnen zal wel nooit echt duidelijk worden maar er zijn in ieder geval 2 verschillende soorten van listings :

  1. eentje direct naar de shop in kwestie
  2. eentje die je naar Google’s shopping results brengt voor dat item

Het zal waarschijnlijk wel de bedoeling zijn om dit soort van resultaten zoveel mogelijk te tonen bij commercieel getinte zoekopdrachten.  In de US is er nog een andere variatie, iets wat ik hier nog niet heb gezien maar kan er ook ‘overgekeken’ hebben :

Ook in de betaalde resultaten kan je die dingen gaan inzetten :

Meer info over het koppelen van je merchant en adwords account kan je hier vinden. Hier lees je hoe je uiteindelijk productadvertenties kan toevoegen of bewerken alleen zie ik die hier nog in geen enkele Adwords account staan. Iemand anders wel ? Ik vermoed dat er een goedkeuring/activatie nodig is van G’s kant.. ?

Zelf heb (nog) geen duidelijk beeld hoe goed die dingen converteren (zei het CTR, bezoeken op de site, leads en of verkopen) maar met een beetje gezond verstand denk ik dat we wel kunnen stellen dat het eye catchers zijn die de aandacht kunnen wegtrekkenvan de top posities. Stel ik tik ‘loopschoenen kopen’ in en krijg dit te zien boven de fold :

De kans lijkt me hier bijzonder groot (als ik af ga op  metingen met andere universial search resultaten) dat de afbeelding van de schoen en de bijhorende links de meeste (eerste) aandacht naar zich zullen toetrekken. En als je goed kijkt hier , dan zie je trouwens dat alle shopping links afkomstig zijn van 1 shop. Behoorlijk wat kans dat ze daar een mooi percentage van dat organisch verkeer mee binnen halen.

Is er een ninja techniek om ervoor te zorgen dat je voorin komt of is het random ?

Google gaat dat, zoals gewoonlijk, niet aan onze neus hangen maar er zijn in ieder geval zaken waar je rekening kan mee houden (lees: verbeteren)  als je je feed gaat uploaden. De meeste (goede) ecommerce systemen hebben een ingebouwde functie waarmee je automatisch je feeds kan genereren maar ik ben er ondertussen achter gekomen dat dit niet de beste optie is en het beter kan.

Ik wil hier niet verder ingaan op het juist/correct opmaken van je feed (er komen trouwens wijzigingen aan vanaf 22 september..)  want dat is niet in een lijntje of 2 uit te leggen en daarvoor kan je bij Google zelf terecht 🙂

Maar wat de optimalisatie betreft kan ik je wel wat tips meegeven. Open je feed in een excel en :

De Feed

Liever een correct opgestelde feed aan bij Google en zorg ervoor dat errors en of waarschuwingen eruit worden gehaald.

Categorie

1. Sorteer je producten volgens categorie, sub categorie en of hoe je onderverdeling van je site structuur er ook mag uitzien

2. Neem nu de Google keywordtool erbij en doe wat keyword research om te zien of je wel de juiste woordcombinaties gebruikt. Net zoals bij het standaard SEO werk is de juiste woordkeuze van cruciaal belang.

Als we even op ons voorgaand voorbeeld verder gaan en het even simplistisch weergeven. Je hebt een schoenwinkel en je categorieën zien er als volgt uit :

  • damesschoenen
  • herenschoenen
  • kinderschoenen
  • sportsschoenen
  • wandelschoenen
  • etc

Omdat je maar 30 paar sportschoenen hebt maak je geen gebruik van subcategorieën….. dan heeft niet enkel je standaard seo werk maar ook je feed een probleem want als iemand loopschoenen kopen intikt maak jij zeer weinig kans om op te duiken als dat gamma loopschoenen die je verkoopt in een categorie ‘sportschoenen’ staat.

Of je noemt je categorie runningschoenen ipv loopschoenen :


Dus Wehkamp….misschien toch eens je benaming aanpassen 🙂

of het verschil tussen loopschoenen en….hardloopschoenen :

SEO basics maar zoveel sites die het nog steeds niet (willen) snappen. Eigenlijk moet je die zaken al goed hebben staan op je site….

Product

Als dat werd gefixed ga je verder op product niveau. Als de naam van je model en je pagina titel ‘addidas performance HT10’ is zorg er dan voor dat je (hard)loopschoenen toevoegd en het iets in deze aard wordt :  ‘Hardloopschoenen – addidas performance HT10’ of je kan het ook achteraan plaatsen.

Als  avantissport dit niet had gedaan, dan hadden ze waarschijnlijk niet deze listing in de serps weten te versieren.

Maar stop daar niet en maak gebruik van google suggest om nog dieper te gaan graven en meer producten te gaan optimaliseren :

Want voor deze zoekopdrachten zijn er (nog) geen shopping results te bespeuren 🙂 En soms vind je op die manier ook ‘mogelijke gaten’. Als ik laptop kopen intik zie ik dit :

Geen enkel product die de woorden laptop kopen heeft in de titel. Afgaande op de andere resultaten die je meestal tegen het lijf loopt en waar de woordcombinatie wel in voorkomt, zou het me niet verbazen mocht je daar makkelijk tussen raken als jij ze er wel in stopt.

Nog eentje :

Niet tegenstaande er resultaten in Google shopping staan die beter gepositioneerd zijn dan die van Hioshop worden ze toch niet getoond in de serp resultaten. Heel toevallig dat de resulaten die niet worden getoond niet de woorden Grenen en Kast gebruiken in hun titel…  ? Ik beweer niet dat dit de regel is want voor elke regel kan je ook een uitzondering vinden maar je gaat me niet wijsmaken dat het niet helpt 🙂

Zijn er verschillende extra parameters die je kan bijvoegen in je feed zoals kleur, merk, etc dan is dat zeker ook een pluspunt want google heeft ook filterfuncties in hun linkernavigatie (al zijn die nog niet zo uitgebreid zoals in de US).

Only that ?

Net zoals je in de jaren 90 genoeg had aan wat onpage optimalisatie zou het te naïef zijn om te denken dat enkel wat spelen met KW’s je de gewenste resultaten gaat geven (nu misschien nog wel). Ik vermoed dat ook de kwaliteit van je productpagina’s, linkprofiel en autoriteit van je site hier een rol van betekenis gaat spelen.

Wat ik wel hier en daar heb opgemerkt is dat er een boel productpagina’s die in Google shopping staan (en niet in de winkelresultaten in de standaard serps stonden)  niet waren geïndexeerd en dat lijkt me toch een belangrijke factor. Zorg er dus zeker voor dat je sitestructuur goed in elkaar zit en productpagina’s regelmatig bezoek krijgen van Google.

Tracking

In je merchant account kan je basic statistieken bekijken zoals vertoningen, klikken etc maar op zich kan je daar niet echt veel mee. Veel interessanter wordt het natuurlijk als je dit in Google analytics zou kunnen tracken & bestuderen. Je kan het eruit halen door bij bronnen te gaan checken :

Je kan ook een filter in je GA profiel instellen maar blijkt dat de url structuur voor de shopping resultaten niet altijd hetzelfde zijn.je moet zelf maar eens checken -> Stel dat je eerst hardloopschoenen intikt in de standaard serps en dan links (in de navigatie) klikt op shopping, dan is de url anders dan wanneer je bovenaan op shopping zou klikken,etc. Dus de garantie dat de filter zeer accuraat gaat werken is een stuk minder.

Een andere oplossing is natuurlijk om al je feed url’s te gaan taggen. Als je zelf geen techie bent dan gebruik je best de url builder van Google om dit te fixen

 

Conclusie

Het is behoorlijk nieuw en  onontgonnen terrein waar je mits wat moeite toch wel ‘iets’ kan uithalen als webshop…. Als er nog iemand tips heeft, dump ze hieronder even..

14 reacties op : Google Product Feed Optimalisatie
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Daniël1:26 pm on September 16, 2011
Goed artikel over een onderwerp wat nog in de kinderschoenen staat. Ik wil de komende tijd ook experimenteren met Google Shopping om te kijken of het voor 'onze' markt ook een meerwaarde heeft. Ik lees graag meer over dit onderwerp (mocht je inspiratieloos zijn :p)
admin1:33 pm on September 16, 2011
Inspiratieloos zou ik mezelf niet noemen..eerder gebrek aan tijd :)
[2]Jeffrey4:17 pm on September 16, 2011
Onze ervaring is dat de standaard SEO ook in Google Shopping een belangrijke rol speelt. Dus: linkstructuur, sitespeed, content quality, artikelnaam met daarin keywords (altijd goed), correcte feed (dus geen dubbele meta tags, voorkom 'afbeelding niet beschikbaar', gebruik juiste kenmerkwaardes etc.), authority,trust rank, inbound links, you name it. Een goede overall SEO uitvoering helpt je shopping resultaten het meeste. Customer reviews op onafhankelijke sites worden ook vertoond en die sterren zijn goed voor je CTR. Hoop dat je hier iets mee kunt, succes!
admin4:21 pm on September 16, 2011
Thxs voor het inspringen en vanaf de 22e worden images verplicht. Volgens mij kan je trouwens ook reviews van op je eigen site laten verschijnen mits je de juiste opmaak gebruikt daarvoor..dacht dat ik er een paar van wehkamp was tegengekomen...
[3]Jeffrey4:44 pm on September 16, 2011
Maar waren dat customer reviews over en op de webwinkel of product reviews over het product op de webwinkel? Product reviews op je webshop worden meegenomen mits aangeleverd in juiste format. Customer reviews alleen van selectief aantal onafhankelijke sites zoals trustpilot, kieskeurig etc. Althans, dat is wat ik ervan heb begrepen...
admin12:02 pm on September 19, 2011
Waren idd product reviews, geen shop reviews..my bad :)
[4]Béate Vervaecke2:24 pm on September 19, 2011
Knap artikel! Ondertussen heeft Google al een Beta in de States waarbij offline inventory gecombineerd wordt met Local Search
[5]Patrick6:00 am on October 3, 2011
Mooi artikel. Ik heb ondertussen ook wat ervaring opgedaan met de productextensies in Adwords. Resultaten daar zijn zeer positief. Bij Adwords groepen op brander keywords haal ik tegenwoordig een CTR van rond de 25%. Duurt wel even voordat je de extensies kan toevoegen. Geduld hebben dus. :)
[6]Dries6:34 pm on October 4, 2011
Nog zelf niet kunnen testen aangezien ik geen website heb met zo'n producten (damned). Al getest voor .be sites in NL? Worden die toegelaten?
admin6:40 pm on October 4, 2011
Test staat op het progamma vd week maar via enkele tips toch wat .com's gespot dus zou niet weten waarom een .be niet zou kunnen...
[7]Jan Mulder6:38 am on October 15, 2011
Bedankt voor de tips. Ga hier binnenkort zeker mee aan de slag! Andere vraag: als je een artikel op je webshop hebt die in meerdere categoriën voorkomt, zou je dan werken met cannonical tag en het zo doen: site.be/categorie1/product1 site.be/categorie2/product1 Of site.be/product1 Zijn er voor- en nadelen en raad je één van de opties aan, of maakt het voor SEO niets uit?
admin2:54 pm on October 16, 2011
Als ik een product in 2 of meerdere cat. stop, dan laat ik slechts 1 ervan indexeren. Gelijk van alle mogelijke problemen verlost :) Dave
Patrick3:54 pm on October 16, 2011
Of je artikel url aanpassen, zodat hij niet de categorie bevat. Dan heb je daar ook geen last van.
admin4:44 pm on October 16, 2011
@Patrick als je systeem dat toelaat inderdaad ook een oplossing, wel opletten dat er geen product id of zo achteraan de url wordt aanmaakt want dan zit je natuurlijk wel weer met 2 verschillende pagina's. En zelfs als je voor 1 url kan kiezen duikt er meestal nog een ander probleem op en dat op level van je broodkruimel.
Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website