Hoe maak je een site die de grootste Penguin invasie aankan….

May 28, 2013 17 reacties

Mijn eerste versie van dit artikel begon met hoe ik me dooderger aan de Panda-Puinguin heisa & hype en toen ik het een paar keer had herlezen en aangepast  dacht ik “Oh man cut the crap en begin gelijk met dat waar mensen echt iets aan hebben..” Bij deze ga ik je gelijk ook 600 woorden minder lang lastigvallen 🙂

Reboot…

De meeste mensen/bedrijven hebben echt behoefte aan een reboot. Haal dat woord seo uit je hoofd en probeer het vanuit een ander standpunt aan te pakken. Ja de opbouw van je site (code) en vooral sitestructuur moet goed in elkaar zitten. En ook de nodige portie keyword research moet uitgevoerd worden (continu proces) maar probeer het daar bij te houden.

Vergeet ook niet dat je waarschijnlijk geen site hebt die paar honderdduizend of miljoen(en) pagina’s telt en je dus niet met large scale seo bezig bent en die aanpak en manier van werken niet voor jou van toepassing is.

Voor mij begint het echte werk (G update proof maken en vooral attractief en ‘rendabel’ maken) meestal waar het seo werk stopt…

In de praktijk

Ik ga er een voorbeeld bijhalen, kwestie van mijn insteek verstaanbaar te maken 🙂 Vanaf nu verkopen we houtpellet kachels….

Eenmaal de sitestructuur op punt staat is punt 1 van het seo werk afgelopen en komt punt 2 aan bod. Organisch verkeer op gang brengen en daarvoor hebben we de nodige portie keyword research gedaan en publiceren we wekelijks een 3-4 tal artikels op basis van die research.

Dit werk blijft voor mij nog steeds het belangrijkste en ook enige ‘seo werk’ waar ik me mee ga bezig houden. Heel veel van mijn tijd neemt dit niet meer in beslag…

De artikels in kwestie (rond de 700-1200 woorden) zijn meestal niet de meest uitgediepte & uitgebreide literatuur stukken (is ook niet de bedoeling in deze fase) maar het is ook geen copy/paste rommel.

Iemand die zich in de oriënterende fase bevindt en (nog) geen specifieke uitleg zoekt zal er iets mee zijn, wordt het  daarentegen gelezen door iemand die al weet waar de klepel hangt en zeer specifieke info & uitdieping zoekt dan zal het waarschijnlijk iets minder interessant zijn.

Deze geef ik meestal de naam ‘seo artikels’ en hebben enkel als doel om het organisch verkeer op gang te trekken & te onderhouden. De “Waw, dit is vette shit” factor is meestal laag en de kans dat mensen dit enthousiast gaan delen (social, email, linken,etc) is bijzonder klein.

Maar we hebben ze wel nodig om onze hoger doel te dienen…

Ik duik in GA en bekijk zoekwoorden die me al verkeer binnen brengen of zo te zien welke richting we kunnen uitgaan :

 1. Prijzen zijn dus een belangrijk iets, waarschijnlijk mensen die aan het vergelijken zijn
 2. Verschillende soorten pellets zijn dus ook een item
 3. Geen idee wat ik hier mee kan op het ogenblik
 4. Prijzen van pelletkachels, naar alle waarschijnlijkheid mensen die zich aan het oriënteren zijn
 5. De mensen die het zelf willen plaatsen  ?
 6. Koopintentie maar verder geeft het me ook niet gelijk een aanknopingspunt om iets mee te gaan doen
 7. Merken… kan ook interessant zijn

To Do  1

Mensen zijn op zoek naar de prijzen van pellets. Met grote zekerheid kunnen we hier zeggen dat er nog volop aan info winning wordt gedaan en dat we met een commerciële aanpak / landingspagina waarschijnlijk weinig  succes gaan hebben.

Proberen we ons nu heel even in de hersenkamer van iemand te verplaatsen die zoekt met ‘prijzen pellets’. Met welke vragen kunnen die mogelijk in hun hoofd zitten ? Als je beetje gezond verstand hebt, dan probeer je daar achter te komen door een feedback form of popup (ja die vervelende dingen..) te implementeren op je pagina waar je naar deze specifieke info vraagt.

Google analytics zal je deze waardevolle input in ieder geval niet geven/tonen 🙂

Maar snel even uit de vinger gezogen, dit zou mij interesseren :

 • wat bepaalt de prijs van pellets ?
 • hoe bepaal ik welke soort het meest rendabel is voor mijn type kachel & te verwarmen plaats ?
 • sommige pellets zijn 2x zo duur dan andere , waar zit hem het verschil ?
 • zijn er bepaalde tijdstippen in het jaar waar ze goedkoper/duurder in aanschaf zijn ?
 • is in bulk kopen echt veel voordeliger ?

En laten we ook eens Google checken :

Duidelijk een paar ‘leveranciers’ die worden gezocht (colruyt, makro, aveve,…) verder ook regio’s

 

Opnieuw regio’s maar ik zie vooral ‘vergelijk’ en centrale verwarming (soorten toestellen..)

 

Nog meer ‘leveranciers’ (Gamma, Hubo, Brico) en ook weer het woord vergelijken.

Forums zijn ook een ideale plaats om te gaan rondkijken :

Genoeg voor nu…

We hebben ons proberen te verplaatsen in de brains van een zoekende mens, we hebben feedback forms gebruikt om meer info te verzamelen en we hebben Google & forums ons laten verder helpen.

Ik weet niet wat jullie denken maar ik heb in ieder geval een hoop info waar ik mee aan de slag kan om killer stuff te maken rond  pellet prijzen 🙂

Who’s doing what..

Laten we eens zien hoe de top 5 er in google uitziet voor “pellets prijzen” met alle research die we net hebben gedaan :

#1

Hier zijn inderdaad wel een paar prijzen te zien maar verder weinig mogelijke vragen die worden beantwoord. Komt vooral zeer commercieel over..

 

#2

Iets wat veel voorkomt, de content die nuttig is neemt 1/3 van de pagina in, de rest is clutter. Er is een analyse van prijzen wat niet verkeerd is maar het helpt me natuurlijk niet echt verder.

 

#3

 

Commercieel gedoe, gaat me niet verder helpen…

 

#4

Natuurlijk wel een brok tekst die op me wordt afgevuurd maar op zich wel (deels) interessante inhoud al is het zeer breed en moet ik toch gaan twijfelen aan het up to date zijn van de inhoud omdat het artikel blijkbaar in 2008 werd geschreven… In 5 jaar tijd zal er wel veel veranderd zijn.

 

#5

 

Oops… één of andere lijst van leveranciers met prijzen maar te overweldigend & onduidelijk  en geen enkele actuele datums.

Conclusie.. de top 5 suckt en dat is goed nieuws voor ons 🙂

 

The Plan

We hebben een pak info verzameld en we weten ondertussen hoe de concurrentie het min of meer aanpakt en dat kunnen wij beter. We gaan een ministe maken in onze site over pellet prijzen en die gaat bestaan uit 3 ‘compartimenten zijnde :

 • Informatief
 • Tools
 • Shizzle

Dit hier heb ik snel even uit de duim gezogen om je een idee te geven. Geef me een paar dagen en de kans is groot dat het er nog een stuk anders gaat uitzien maar het  gaat erom dat je het principe begrijpt en zelf kan gebruiken/toepassen op je eigen biz.

Dit was onze originele pagina over pellet prijzen :

 

en dit wordt de  structuur van ons pellet prijzen project / mini site :

 

Of visueel zou het iets in deze aard kunnen worden :

Of we gaan pellets van verschillende aanbieders/merken vergelijken :

 

Veel verder ga ik het niet meer uitwerken want je begrijpt waarschijnlijk wel waar ik naartoe wil..

In de ‘Shizzle’ sectie komen de meer ‘entertainende’ zaken naar voor en soms doen die het stukken beter in termen van engagement & sharing dan gelijk welke soort super duper tekst.

Paar weken geleden heb ik me een quiz plugin geïnstalleerd om te zien of er interesse was. De plugin zelf is niet echt wat ik zoek maar voor ik een custom laat maken wou ik toch eerst uitzoeken of iemand daar gebruik ging van maken .

De results :

Op 2 pagina’s gedumpt en met 6-8% deelnemers kunnen we zeggen dat daar behoorlijk wat potentieel inzit 🙂 Denk eens wat je allemaal kan doen daarmee als je het beetje slim aanpakt :

 • resultaten laten delen (social,email,etc)
 • mogelijkheid om account aan te maken en zo scores bij te houden
 • ‘expert’ levels & badges maken
 • vrienden elkaar laten uitdagen
 • wekelijkse/maandelijkse super quiz organiseren met ‘echte’ prijzen
 • awards & punten koppelen aan x% korting in shop
 • ….

Ik sta te popelen om daarmee aan de slag te gaan en gegarandeerd dat we daar behoorlijk wat engagement, bekendheid en uiteindelijk sales kunnen mee gaan boosten. SEO wat ??

Nog even dit want ik voel het al aankomen :

Nice maar waarom zou ik vb reviews doen van merken/leveranciers die ik niet vertegenwoordig ?

Mensen vergelijken nu eenmaal graag en als ze het niet bij jou vinden dan gaat hun zoektocht gewoon verder gezet worden. En waarom zou je die mensen niet willen overtuigen / bewijzen dat jouw stuff misschien iets duurder is maar wel veel beter/duurzamer is ?

Als iemand je offline winkel binnenstapt en zegt “ow ik heb bij je buur ongeveer dezelfde gezien  maar wel 20% goedkoper..” dan ga je toch ook argumenten gaan aanhalen om jouw product naar voor te schuiven of ga je zeggen “geen commentaar…”.

Het is niet omdat iemand zoekt op de concurrentie dat ze daarom al hebben besloten om daar te kopen…

Er is ook niks wat je gaat tegenhouden om partnerships te gaan bouwen zodat je merken die je niet (wilt) vertegenwoordigen of in stock halen toch kan verkopen. Ik doe dat hier en daar en moet zeggen werkt prima.

Ok de winst die ik daar op heb is kleiner dan wanneer ik het zelf zou stockeren maar stockeren = meer (dood)geld investeren , problemen met leveranciers, overstock,  etc

Nu mocht je daar totaal niet voor te vinden zijn, dan maak je toch een aparte (mini) site op een ander domein en los van je brand en probeer je ze via die weg naar je hoofdsite te halen….

Enfin om maar te zeggen, als je op deze manier gaat denken & werken weet ik zeker dat je een beest van een site aan het maken bent die de zwaarste G storm aankan.

Trouwens hoeveel sites denk je te kunnen vinden in jouw markt die op deze manier te werk gaan ? Ik durf er veel op te verwedden dat het er weinig tot geen zullen zijn.

Ja het is hard werken maar niemand die je heeft verteld dat het makkelijk ging worden… en deden ze dat wel dan hebben ze je bij je P|@#tje genomen 🙂

 

 

17 reacties op : Hoe maak je een site die de grootste Penguin invasie aankan….
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Loraine1:23 pm on May 28, 2013
Goed artikel Dave! Weer erg duidelijk beschreven, waar ik mee verder kan. Ook goed om te zien hoe je vanuit Google Analytics de zoekwoorden op soort aan elkaar koppelt.
[2]Jef De Meutter2:02 pm on May 28, 2013
Om google suggest te "scrapen" gebruik ik meestal ubersuggest.org , handige tool!
Dave7:44 pm on May 28, 2013
Yeps maar die geven je maar de helft van het verhaal en suggesties :)
[3]Pieter2:28 pm on May 28, 2013
Volledig mee eens Dave, maar voor mij valt meedenken over de inhoud wèl net onder SEO. Als je enkel de 'seo truukjes' toepast raak je er niet, de creativiteit doet veel. Het is een goeie evolutie. Vroeger was content genoeg. Nu moet het goeie content zijn om tussen alle jibberjabber eruit te steken. Laat al die penguins maar komen. Fijn artikel. Meer van dat.
Dave7:48 pm on May 28, 2013
Creativiteit..daar staan of vallen de meeste zaken mee maar er zijn veel non seo gasten die daar veel beter in zijn :) Als je een seo'er wilt aanwerven zoek dan voor iemand die een creatief brein heef (en misschien nog nooit het woord seo heeft gehoord) ipv één die met technische chitchat komt aanlopen.... Niet dat die technische chitchat overbodig is maar daar breek je meestal geen ruiten mee...
[4]Christian3:02 pm on May 28, 2013
Bedankt voor het artikel Dave, erg interessant en mooi om te zien dat je even een concreet voorbeeld in elkaar hebt gezet.
Dave7:49 pm on May 28, 2013
Dat is altijd het uitdagende (en tijdrovende) aan het schrijven van een artikel...de boel goed illustreren dat het echt duidelijk wordt wat je wilt verkondigen :)
[5]Gerjan5:32 pm on May 28, 2013
Allereerst een schrijfstijl zoals ik die graag zie. Ik ga je zeker volgen. Verder natuurlijk een goed artikel. Ik denk dat veel internetmarketeers alleen focussen op de hoge conversie woorden (zoals kopen, bestellen, etc.), maar dat goede content bieden voor de oriëntatie fase vaak wordt vergeten. En ZEKER als je geen prijsstunter bent, biedt dit de mogelijkheid om de consument te overtuigen dat jouw USP's belangrijk zijn dan de prijs. Is dat naar mijn idee in het internetlandschap steeds belangrijker wordt...
Dave7:51 pm on May 28, 2013
Niet iedereen is zot van deze schrijfstijl en typos maar that's me... got to take or leave it :) Ik merk vooral dat er tegenwoordig veel wordt gefocused op harde conversies & snel extra cash binnen halen. Altijd leuk en kan idd zeer goed werken maar het heeft ook zijn grenzen... De lange termijn visie wordt meestal zo lang mogelijk uitgesteld..
[6]Coen Olde Bijvank10:48 pm on May 28, 2013
Zeer waardevol artikel, dank daarvoor! Ook geniaal dat lijstje met zoekwoorden van Google Analytics, ik duik morgen zeker even GA in ;)
Dave3:17 pm on May 29, 2013
Geniaal zou ik het niet noemen, is gewoon een standaard rapport :)
[7]George7:05 am on May 29, 2013
Goed artikel, geeft een paar bruikbare inzichten om mee aan de slag te gaan! Zeker de wijze om richting te geven voor het ontwerp van een "wervende" website.
Dave3:18 pm on May 29, 2013
Inderdaad..met bezoekers alleen ben je natuurlijk weinig :)
[8]Stef7:36 am on May 30, 2013
Welke tool gebruik je om de site structuur uit te tekenen?
Dave9:16 am on May 30, 2013
http://www.xmind.net/ :)
[9]Michaël8:31 am on May 30, 2013
Hej Dave. Ik Ben het op vele vlakken met jou eens, echter ga ik ook nog dieper in de seo graven. Zelf ben ik een SEOer en een goede SEOer moet met al deze zaken rekening houden. Seo is de online marketing en deze heeft niet enkel als nut meer bezoekers lokken, , maar van deze bezoekers ook zoveel mogelijk conversie te halen. Daarom zijn deze stappen enorm belangrijk. De google adwords tool is een enorm belangrijke tool om je keyword onderzoek mee te doen. Echter kan ik u wel zeggen dat enkel met artikels te schrijven voor u website u over enige tijd problemen gaat krijgen. Een natuurlijk linkprofiel ziet er gevarieerd uit. Wanneer je enkel contexten gaat toevoegen krijg je problemen na een bepaalde tijd. Langdurige seo begint bij een zo natuurlijk mogelijke aanpak. Zelf werk ik ook op deze manier maar zorg dus voor een optimaal seo vriendelijke website. Zelf heb ik al top keywords zoals bijvoorbeeld: autoverzekering hoog weten te krijgen in google en houden! Dit haal je niet met enkel artikel backlinks.
Dave9:16 am on May 30, 2013
De meeste sites draaien al jaren op 'enkel' content en ik durf er mijn job om verwedden dat ik daarmee nooit in de problemen ga raken :) Denk trouwens ook dat je verkeerd hebt gelezen want ik heb het over creëren van content op je eigen site, niet over het posten van artikels op andere sites (articlemarketing)... das een compleet ander verhaal :)
Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website