Links Kopen : mijn Top 10 lijstje…

January 17, 2010 No reactie

Heel vreemd maar vannacht, tussen het dromen door zag ik plotseling het licht en het topic voor deze (lange) nieuwsbrief. Hoe “beroeps-misvormd” kan je zijn…:o

Maar voor we daarmee beginnen wil ik je toch nog even wijzen (mocht je het nog niet hebben gelezen) op het artikel die eerder deze week schreef over de werkwijze(s) die bepaalde seo bedrijven erop na houden.

Als je beslist om een seo bedrijf in te schakelen om welke reden dan ook, zorg er dan tenminste voor dat je zelf een beetje op de (juiste) hoogte bent en over voldoende kennis beschikt om te oordelen of ze al dan niet de gepaste partner voor je project zijn !

Zo kreeg ik gisteren nog een mailtje binnen van iemand die me vroeg of ik linkbuilding voor zijn site wou doen omdat zijn pagerank van 3 naar 2 was gezakt en hij die naar 4 of hoger wou brengen.

Dat zijn dus mensen die niet begrijpen waarom ze eigenlijk aan SEO zouden moeten doen en die het dus volledig verkeerd hebben. En zo lopen er veel rond…een ideale groep (of zoals Sabine die groep zo mooi omschreef zonder grof te willen zijn :” there’s a sucker born every minute”) voor dergelijke seo bedrijven…

De case die ik in het artikel besprak, daar ging het om een bedrag van om en beide 10.000 euro, dat vind je niet zomaar op straat…

Maar het topic van vandaag :

Links kopen

Niet iets waarmee ik makkelijk op de blog zal afkomen (daarom dat ik het hier dan maar eens doe) want hoe meer je van die zaken naar boven brengt, hoe meer (Google?) aandacht je kan krijgen en we zijn daar niet echt gerust in 😮

Mocht je het nog niet weten, Google is niet te vinden voor het kopen van links als je dat doet om je posities te gaan beïnvloeden.

Maar het topic komt er naar aanleiding van (ook) een mail deze week van iemand die me vroeg of het verstandig was om een link (250 euro jaarlijks) te kopen van site X .

Nu voor je geld op tafel gooit moet je eerst weten waarvoor je een link koopt zodat je kan uitmaken wat die min of meer voor je waard kan zijn. Links kan je kopen om 2 redenen :

 1. Seo’isch standpunt (aka betere rankings)
 2. Verkeer

Maar in feite hangt het ene vast aan het andere. Een ‘goede pagina’ (waar je dus een goede link kan op krijgen) volgens Google zal een pagina zijn met een goede ranking die bijgevolg ook voldoende verkeer genereert.

Een pagina met een Pagerank 6 die ergens op de 200e plaats in de zoekresultaten hangt, kan geen goede pagina zijn (ondanks de hoge PR en de misschien 1000-en links) want anders zou die zeker in de top 10 staan…

En het probleem is dat de meeste mensen links kopen met de hoop op betere rankings.

Wat heb jij liever, een seo linkje met perfecte ankertekst die je van plaats 15 naar plaats 9 brengt in de zoekresultaten of een nofollow linkje met “klik hier” als ankertekst die je geen betere plaatsen bezorgt in Google maar wel 3500 bezoekers/maand naar je site brengt ?

Mijn keuze is vrij snel gemaakt hier…

SEO en dan vooral linkbuilding moet je leren zien als een onderdeel van je marketing proces , niet als een middel om een plaats op te schuiven in de zoekresultaten of van pagerank 2 naar 3 te gaan.

Om terug te komen op die 250 euro link, met dat bedrag zou hij krijgen :

 • 1 linkje (sitewide of niet) gedurende 1 jaar

Met die 250 euro zou ik bijvoorbeeld dit hier gaan doen :

 • 110 euro aan schrijver die me 10 artikels schrijft
 • 40 euro voor domein&hosting van minisite
 • 100 euro voor 15-20 links (India import:o) om naar elke pagina op ministe te sturen

En dat beschik ik over :

 • een gerelateerde site in eigen beheer
 • 10 pagina’s waaruit ik kan linken naar moneysite – anytime&anywhere
 • 2 inkomende links per pagina (op mijn mini site)

Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden om die 250 euro beter te gaan besteden dan die ene link @ 250 euro .

Tenzij die ene link je bijvoorbeeld 1000 bezoekers/maand en een paar verkopen zou genereren, dan is die dat hoogstwaarschijnlijk wel meer dan waard.

Waar koop je dan links ?

Is een standaard vraag en laat ik je mijn Top 10 Lijstje geven (in willekeurige volgorde ) :

1. Laat een Wordpress (of ander) theme maken

Voor 200-300 euro kan je wel een designer vinden die je een wordpress thema kan maken met in de footer iets in de aard van designed by : mijn keyword/site.

Als ‘ze’ je vertellen dat footer links niet werken, bekijk deze studie eens http://www.e-tail.be/seo-case-studie/
Eenmaal die is gemaakt kan je die ook nog gaan promoten op verschillende theme sites of als je een opmerkelijk design hebt kan je het altijd aanmelden op gallery sites.

En hebt is niet echt moeilijk om 10-20 downloads te hebben wat neerkomt op 2-3 euro of minder per link.

2. Gratis Staal

Eén van mijn favorieten (zo niet DE grootste ..)…je hebt een nieuw product en stuurt in eerste instantie een mailing rond naar je bestaande klanten. Waarom die ? Omdat die reeds eerder kochten en meestal happy zijn over je zaak (als ze een goede ervaring hebben natuurlijk) en sneller te vinden zijn voor het idee.

“En wat als mijn klant geen blog/site heeft?” Toktok, we leven in de 21e eeuw waar social media rules..ze hebben geen eigen site nodig om het woord de wereld in te sturen, er zijn genoeg platforms waar ze hun mening kunnen posten.

Een 2e techniek is zelf naar communities stappen en personen zoeken die willen testen/reviewen.

Er een wedstrijd van maken is ook altijd leuk en probeerde zelf deze 2 variaties die het bijzonder goed doen :

 1. Stuur een staal naar persoon A
 2. Die schrijft een review en stuurt het door naar persoon B (deel vd overeenkomst)
 3. Persoon B reviewt en stuurt door naar persoon C
 4. Etc

Op het einde van de rit organiseer je een stemming en de review met de meeste stemmen krijgt het product (een nieuw natuurlijk) gratis thuis bezorgd

Variatie 2 :

 1. Stuur een staal naar persoon A-B-C-D en E
 2. Iedereen schrijft een review
 3. De persoon die zijn gratis staal het meeste aantal keer kan doorsturen (met review natuurlijk) wint het product en mag zelf ook een staal verloten onder de personen die een review schreven & doorstuurden

3. Interview

Hangt er een beetje vanaf maar meestal zoek ik eerst personen in mijn markt die interesse hebben om een interview te geven.

Eenmaal het interview af is en werd gepost op mijn site contacteer ik de persoon in kwestie om hem nog eens te bedanken en bied ik hem X aantal euri aan om hem in de eerste plaats te bedanken voor zijn moeite, blablabla (beetje ego strelen) en vraag ik hem om een badge op zijn site te gooien of eventueel zelf een klein blogpostje erover te plaatsen.

Het hangt er een beetje van af in welke markt je zit en hoe goed je kan omgaan met mensen maar soms werkt het badge / blogpost principe ook perfect zonder ervoor te betalen.

4. Koop een site

Tik relevante zoekwoorden in Google (of andere) en ga naar de +100 resultaten. Zoek sites waaruit je kan opmaken dat ze niet meer worden geupdate.

Kan je dat niet gelijk opmaken, gebruik dan een tool zoals Trackengine of Changedetection.com om te zien of er veranderingen zijn waar te nemen.

Is de site dood, bekijk dan snel even de inkomende linkstructuur en vooral de cache datum van de pagina’s en indien positief, zoek dan contact met de eigenaar en doe een bod op die site.

Zo kan je soms voor een paar honderd euro een complete site kopen !

5. Koop Content

Als je geen complete sites wilt kopen kan je ook enkel pagina’s gaan kopen. Tik opnieuw relevante zoekwoorden in en ga op zoek naar goede content pagina’s waar een link naar jouw site hoog relevant zou zijn.

Contacteer de site eigenaar en ‘koop’ een link op die pagina. Desnoods (nog beter) vraag je hem/zij om die pagina te 301’en naar jouw site .

DMOZ is anders ook een perfecte plaats om mogelijke content partners te vinden…

6. Gratis tool , widget, plugin, software, eboek, etc

Heb je geen fysieke producten dan kan je nog altijd dezelfde weg op als in tip 2.

Of je kan ook je tool, software ‘gratis’ aanbieden als ze de link (die naar jouw site verwijst natuurlijk) in tact houden. Zolang die blijft staan kunnen ze het gratis gebruiken.

Bij ebooks etc iets moeilijker (links laten staan) maar dan geef je het gratis als ze er een review over schrijven…

7. Die met een grote aanhang

Niet altijd even makkelijk op de BE/NL markt maar zeer goed bruikbaar als je ENG gaat.

Je zoekt mensen in je markt community die nogal wat aanhang heeft en contacteert hen met de vraag of ze je naam/product eens niet kunnen laten vallen of vermelden.

Mijn lievelingsplaatsen zijn hubpages, squidoo, google knol en al die andere content plaatsen. Meestal omdat daar de mensen zitten die :

 • Niet te lui zijn om wat content te creëren
 • Gepassioneerd zijn
 • Niet weten waarom links zo belangrijk/waard zijn

Je kan ook de grote sites zoals Digg , stumble Upon etc gaan afschuimen maar daar zal je wel weten wat betaald ! Er is daar een serieus handeltje van (invloedrijke) mensen die weten wat een plaats op de home van digg, stumble upon etc waard is en dat zal je ook betalen…

8. Sponsoring

Het sponsoren van een (plaatselijk) evenement of gewoon het doneren van wat centen aan een goed doel/instelling behoort ook tot de mogelijkheden natuurlijk. Iets wat ik niet zo heel veel doe omdat de return een pak minder is dan bijvoorbeeld de boven vernoemde methodes.

9. Zoek een schrijver / journalist

Er zijn veel (freelance) schrijvers en journalisten die voor betrekkelijk weinig geld een artikel over je zaak/product/dienst zullen willen schrijven en die publiceren op hun persoonlijke blog of site van de lokale krant/vereniging.

10. Koop advertenties

Doe ik op 2 manieren :

 1. Typ een relevant keyword in Google samen met het woord adverteren, advertentie, sponsor, etc Ik sta altijd versteld hoeveel sites er te vinden zijn die advertentie ruimte beschikbaar stellen.
 2. Ga op zoek naar sites binnen mijn markt die adsense of andere ads hebben staan. Die gasten hebben dus interesse om wat €€ te verdienen en hebben meestal wel oren naar wat extra cash.

Vind je niet gelijk die sites, laat dan bijvoorbeeld even een adwords campagne lopen in het content netwerk en vraag dan een rapport op van alle sites waar je ads werden gepubliceerd…

Met een beetje creativiteit zal je merken dat er genoeg manieren zijn om links te kopen zonder dat Google ze echt als ‘gekocht’ zal zien. Maar opletten blijft altijd de boodschap !

No reactie op : Links Kopen : mijn Top 10 lijstje…
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...

No comments yet.

Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website