Test met NIET relevante links, resultaat = verbluffend :)

May 26, 2010 2 reacties

Het regent vandaag..de boeren tevreden en wij ..iets minder 😮

Maar dat zal ons niet tegenhouden om er hier weer een lap op te gaan geven. Weliswaar een korte maar waarschijnlijk wel een eye opener.

Zoals ik ik het artikel over linkbuilding maakt blind al zei..soms zijn we gewoon veel te freaky bezig met het seo/linkbuilding gedoe en geloven we zo goed als alles wat Google of top SEO’ers ons vertellen.

Er zal wel veel waarheid in schuilen maar minstens evenveel bullshit en dan komt het erop neer om te gaan testen wie gelijk heeft.

Relevantie is een woordje die je overal zal zien terugkomen als het over seo gaat. Je keyword combinatie moet in je titel , tekst en links staan en het gebruik van gerelateerde woorden is ook een must.

Om de proef op de ‘relevantie’ som te gaan doen met betrekking tot linkbuilding wilde ik nu wel eens zien hoe belangrijk het echt is om een link in een relevante context te plaatsen en deed ik net het tegenovergestelde…

De test gebeurde met ENG-talige pagina’s die reeds +1 jaar online staan en al enkele inkomende links hebben..
Dus…heb ik me een 20 tal artikels laten schrijven (geen rommel en stukken beter&sneller dan ik dat zou kunnen) , de prijs zal ik je niet vertellen want je valt gegarandeerd achterover 😮

Die artikels heb ik op sites geplaatst die TOTAAL niks met het onderwerp hadden te maken waar ik naartoe linkte. Dus geen relevante content, titel, etc

Om het met een voorbeeld te schetsen, ik plaatste op sites die over gezondheid gingen artikels over stoppen met roken en plaatste in die tekst iets in de aard van ….als je stopt met roken geef je je lichaam meer ‘ademruimte’ en zal je voelen dat je zo sterk zal worden als een eiken kast…

Waar het woordje eiken kast linkte naar mijn eiken kast pagina…

Resultaat na 1 ½ week voor de 3 keyword combinaties (2-3 woorden & gemiddeld competitief ) die ik testte :

  • KW combi 1 : van 58 naar 38
  • KW combi 2 : van 78 naar 49
  • KW combi 3 : van +100 naar 37

Het lijkt er sterk op dat relevantie (de eerste indruk toch) iets is wat Google toch nog niet zo goed onder de knie heeft en dat het vooral (nog steeds dus) om ankerteksten draait.

Nu er kan nog van alles gebeuren en mocht er iets veranderen dan hoor je het wel 😮 Maar het ziet er veelbelovend uit en opent een hoop extra deuren om onze content te ‘dumpen’.

Wat ik er wel nog niet bij heb vermeld is dat ik deze soort van technieken niet gebruik als linkbuilding techniek voor mijn eigenlijke ‘moneysites’. Ik vind het net ietsje te riskant (al zijn er niet onmiddellijk redenen om dit als grey of black hat te bestempelen).

Ik gebruik het wel om mijn linkwiel te voorzien van linkjuice. Misschien even kort uitleggen wat dat precies is.

Bij een linkwiel ga je gebruik maken van allerhande platforms om je content op te gaan publiceren. Dat kunnen artikel directories zijn, google knol (je ook die geeft nofollow linkjes als je goed genoeg bent), wordpress blogs, gastposts en natuurlijk ook eigen (micro)sites.

Het probleem met het verspreiden van je content op andere sites is het feit dat die plaatsen meestal niet aan de nodige linkbuilding doen en je pagina’s in veel gevallen ook zeer weinig waarde meekrijgen van Google. Soms worden ze zelfs nooit geïndexeerd…jammer van de schrijver die je betaalde natuurlijk !

Het leuke eraan is dat jij daar zelf wel iets kan aan doen…je stuurt er een paar van die linkjes naartoe zoals ik net beschreef en there you go.

Wat je in feite doet is een hub (geen idee hoe je dat het beste naar het NL vertaald) maken. Ik heb het ooit al eens aangehaald in 2007 .

Maar dat is dus het principe..je schrijft (hoog) relevante pagina’s en plaatst die op content sites die ergens ook relevant zijn en je voorziet die pagina’s zelf van een paar linkjes die van ‘mindere kwaliteit’ zijn.

Dus in mijn geval :

  • schreef ik een artikel over eiken meubelen dat op een site terecht kwam waar het centrale thema hout was vanuit dat artikel linkte ik naar mijn eiken kast pagina op mijn moneysite
  • werd er een artikel geschreven over stoppen met roken die op een gezondheidssite kwam te staan en linkte met het woord eiken kast naar het 1e artikel (op de houtsite)

Wedden dat je je nu afvraagt ” allemaal goed en wel maar je bent uiteindelijk toch aan het linkbuilden voor je moneysite en nu pomp je enkel je pumpersites omhoog”..

Dat is waar maar ik kan je garanderen dat door het pumpen van je pumpersites je hoofdsite er ook van meeprofiteert. Het duurt wel iets langer….

En pas je die techniek toe op je eigen (micro) sites dan kan je ook iets gaan doen met het verkeer dat je daar genereert natuurlijk !

Er is natuurlijk niks die je tegen gaat houden om er een hub van tussenuit te laten en rechtstreeks naar je moneysite te gaan linken, en dus sneller resultaat te gaan zien.

Maar zoals gezegd, Google zal misschien ooit wel doorhebben wat er aan de hand is en dan heb je liever dat een pumpersite (of meer) sneuvelt dan dat je moneysite uit de ether gaat..

Risicospreiding noemen ze dat en dat is ook 1 van de redenen waarom je absoluut met de longtail strategie moet bezig zijn !! Andere reden is dat je voor longtails eigenlijk nooit aan linkbuilding moet gaan doen 😮

Maar voor de meer competitievere woordcombinaties zal je dat wel moeten gaan doen…Veel werk inderdaad maar niemand die heeft gezegd dat het makkelijk ging worden en geloof me in de komende jaren zal het er niet makkelijker op worden..

A ls je wilt scoren in Google zal je er iets moeten voor doen want zonder top 10 plaatsen zal je bitter weinig verkeer binnen halen !

Je moet er natuurlijk ook altijd je brains bij houden en zien of al je werk daadwerkelijk iets kan opleveren of je beter andere manieren gaat zoeken om verkeer/nieuwe klanten aan te trekken.

SEO kan maar een klein deeltje van je strategie uitmaken…

2 reacties op : Test met NIET relevante links, resultaat = verbluffend :)
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Niels B7:17 pm on May 31, 2011
Hallo Dave, ik lees hier al een tijdje mee en bij deze dan ook mijn eerste reactie :-) Heeft deze manier van links verzamelen uiteindelijk een positieve of negatie invloed gehad op de ranking van je site's? Hopelijk een reactie =)
admin7:33 am on June 1, 2011
werkt nog altijd maar te gebruiken op eigen risico ;)
Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website