Wanneer heb je genoeg / teveel links ?

December 1, 2010 6 reacties

Nu we het toch hadden over likbuilding en het constant onderhouden ervan, een opvolgertje waarin ik wil aantonen dat goed analyse werk al de helft van het werk is.

Want je kan wel beslissen om een pagina te optimaliseren voor keywordcombinatie X of Y maar wat moet je nu concreet doen om daar een duidelijk en gestructureerd actieplan van te maken ?

Ok let’s dive into our zwembad voorbeeld…

Stel ik ben niet van de slimste en wil mijn site/pagina laten ranken voor het woord zwembaden. We gaan naar Google, leggen onze seo tool aan en tikken dat woord in om vervolgens de boel te gaan exporteren naar Excel :

Op de eerste bladzijde van de zoekresultaten komen is ons doel dus wat er op pagina 2-3 gebeurt speelt geen rol. Next step gaan we alle domeinen door Opensite explorer of Majestic SEO  jagen om een overzicht te krijgen van de ankertekst distributie. Het is immers nog steeds één van de belangrijkste elementen bij het bepalen van rankings..

Daar selecteer je best wel “links to this page” in eerste instantie omdat we hier op pagina level aan het werken zijn en geen interesse hebben in welke ankerteksten er in het algemeen worden gebruikt of naar andere pagina’s linken. Nu als het om kleine sites gaat met weinig backlinks kan je soms niet anders dan de links naar het volledige domein op te vragen.

En ook hier de boel gaan exporteren naar excel.

Je krijgt nu een duidelijk beeld van :

  • hoeveel links er zijn met het woord zwembaden of dicht gerelateerde die ongetwijfeld hun steentje bijdragen aan die ranking
  • hoeveel unieke domeinen er linken

Gooi nu de complete top 10 in 1 spreadsheet en je zal een zeer duidelijk overzicht krijgen van ‘hoeveel’ je er waarschijnlijk zal nodig hebben om je daar ergens tussen te wringen.

Opensite explorer is een geweldige tool maar soms ontbreekt er teveel data (zeker als het om NL sites gaat) om er mee aan de slag te kunnen gaan. Daarom dat ik meestal ook Majestic gebruik, die hebben veelal meer data liggen.

Opensite explorer vertelt ons dat er 80 root domeinen zijn die linken, volgens Majestic zijn er dat 485


Toch een groot verschil waar we ongetwijfeld meer kan uithalen :

Swimminpools.be is een site die toont dat er met ‘kennis van zaken’  aan linkbuilding wordt gedaan, dat toont ook hun linkaangroei van het laatste paar maand :

Alleen hebben ze de verkeerde middelen ingzet en we gaan eens zien hoe lang ze hun posities gaan vasthouden..becasue Google is watching us 🙂

@filiber is werkzaam bij Google mocht je het niet gelijk snappen

Het doet me er ook weer aan denken dat je linkbuilding ook succesvol in de omgekeerde richting kan gebruiken. Stel dat jij van die spam linkbuilding doet voor je concurrent. Hoe gaat die ooit bewijzen dat hij dat niet heeft gedaan….iemand uit Google kegelen blijft dus echt makkelijk 🙁

Dus voor je er los invliegt..eerst even wat research doen zodat je gerichter kan werken. Het heeft geen zin (kan zelfs gevaarlijk worden) als je 200 ankerteksten kan versieren terwijl de top 10 er gemiddeld maar 10 telt.

6 reacties op : Wanneer heb je genoeg / teveel links ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Ralph11:30 pm on December 1, 2010
Hi Dave, wederom erg leerzaam! Mbt "iemand uit Google kegelen blijft dus echt makkelijk", zou het niet zo werken dat Google alle spam sites neutraliseert waardoor de backlinks op die sites geen effect meer hebben? Zo bestraf je altijd de opdrachtgever (hij heeft dan immers voor niets betaald). Ik hoop iig dat het zo werkt...
admin11:50 pm on December 1, 2010
Stel dat ik een linkprofiel opmaak met poolse spam links, hoe gaat google bepalen of het met opzet is gedaan of sabotage is ? Kunnen ze niet dus ben je eraan voor de moeite...
[2]Max3:08 am on December 2, 2010
IMHO zal Google niet snel een site deindexen (of op pagina 99 zetten) alleen maar omdat ie toevallig 10.000 profile links heeft. Zou wel handig zijn, ik weet er nog wel een paar welke ik naar oblivion zou wensen... Laat ik zo zeggen dat mijn competitie tussen de 20k en 40k geindexeerde backlinks hebben, en heus niet vanaf CNN. Kortom link spam werkt nog steeds, ook al word er al 5 jaar geroepen dat t nu echt niet meer werkt, en dat je alleen met contextual links verder komt. Die moet je natuurlijk ook hebben, maar met alleen 80 high PR linkjes red je het niet. Geloof me, dat heb ik geprobeerd. Maar link building is niets illegaals. Wel zou G. er goed aan doen om geen waarde meer toe te kennen aan crappy profile links en comment spam. Scheelt ook weer in kosten aan SE en XR...
[3]Thomas8:08 am on December 2, 2010
Ik heb onlangs vrij fanatieke linkbuildingactiviteiten uitgevoerd waarbij ik consequent dezelfde anchortekst heb gebruikt. Enige tijd later vloog ik ineens van pagina 1 naar pagina 25. Na daar een week of twee rondgezworven te hebben weer terug naar pagina 3. Wel uitkijken dus...
[4]Ralph9:01 am on December 2, 2010
Mbt tot spam, nu moet ik bekennen dat ik laatst eens een spamrapport van G. heb ingevuld. Het is echt niet mijn hobby om mijn concurrenten op deze manier te *** maar dit geval was wel heel erg. Hij rankte top 10 op een behoorlijk competitief keyword, met tientallen links zoals Dave beschrijft met Swimminpools.be En ik maar netjes linkbuilden, erg frustrerend om te zien. Nu, ik denk 1,5 maand later rankt de site nog steeds prima, en ook de spamsites hebben hun pagerank behouden. Ik vraag me dus af of het zin heeft een spamreport in te vullen? Iemand hier ervaring mee?
Erwin1:09 pm on December 2, 2010
@Ralph Het is zeker een jaar of 4 geleden dat ik ook een spamrapport om dezelfde reden heb ingevuld bij Google. Naast spammy linkbuilden, knalde hij ook tig exact dezelfde sites (verder ondersteund met cloacking technieken) onder verschillende urls de lucht in. Na invullen van het spamreport duurde het een maand of drie. Daarna was alleen de originele site van mijn toenmalige concurrent nog vindbaar in de Google resultaten. Of het toeval is geweest weet ik niet, maar dit was mijn bevinding.
Laat je volledig gaan...
Naam
Email
Website