No Nofollow – Love is in the air

Geschreven door : juni 5, 2007 6 reacties

Er is zoveel te doen de laatste tijd rond de rel=”nofollow” tag dat ik maar heb besloten om te testen (of poging tot) wat er nu eigenlijk van aan is. De nofollow tag werd in de eerste plaats het leven geroepen om blogspam tegen te gaan (nog niet echt veel van gemerkt moet ik zeggen). Een tijd geleden ging ook wikipedia het gebruiken voor al hun uitgaande links en nu stelde google zelf ook voor om die tag te gebruiken voor betalende links op een site. Of je het nu wel of niet gebruikt, de link wordt WEL gevolgd door de spiders ! Je geeft er alleen geen “trust” factor aan. Verder zou het het lekken van pagerank tegengaan. Bekijk eens een paar goede directories…alleen maar uitgaande links en toch nog een behoorlijk PR. Als het echt zo sterk zou lekken dan zouden die pagina”s toch een PR van -10 moeten hebben ? Komt daarbij dat het bijna enkel een Google speelgoedje is en ze zelf niet goed weten waarvoor het nu moet dienen…

Waarom gebruiken op een blog ?

De nofollow tag krijg je er gratis bij als je wordpress gaat installeren en velen (de niet techies) zijn zich er niet van bewust wat het is en wat het doet. Zoals eerder gezegd, het werd gemaakt om blogspam tegen te gaan maar daar heb je toch betere plugins voor dacht ik. Denk maar aan de Akismet plugin (die je trouwens ook “gratis” krijgt bij wordpress) of de Spam-Karma plugin. Daarbij, je moet toch elke post modereren, waarom zou je diegene die de tijd neemt om te antwoorden op je verhaal (en zo voor extra content zorgt) geen beetje linklove online casino geven? Ik kan me wel voorstellen dat als je 100 post per dag moet chekken, de zaken iets anders liggen. Maar als je die link niet vertrouwt, waarom delete je hem dan niet gelijk ?

Ok je hebt altijd wel van die “profiteurs” die enkele keywords in hun naam stoppen om hun link wat extra kracht bij te zetten maar dat is toch de minderheid zie ik….en nogmaals, als moderator doe je natuurlijk nog steeds wat je wilt !

Wat doen we ermee ?

Dus beste mensen..vanaf vandaag geen nofollow meer als je reageert op deze blog en ik heb me voorgenomen om zelf ook een comment te geven op de blogs van diegenen die hier een comment plaatsen..2x feest dus 🙂 .

Verder wil ik toch nog wat testen met het PR lekkage gegeven. Op een andere site (niet blog) ben ik van plan om zwaar te gaan testen met de nofollow voor zowel interne als externe links…

6 reacties op : No Nofollow – Love is in the air
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Wilco7:28 am on juni 5, 2007

Zelf heb ik er ook over nagedacht (om het linkcondoom weg te halen bij de comments).. Je trekt er zeker meer berichten mee aan (nu bijvoorbeeld, bij het commenten op deze post, speelt het voor mij mee dat het linkjuice meegeeft), maar ik ben toch bang dat je op den duur teveel nutteloze posts krijgt waarvan je niet kunt zeggen dat ze overduidelijk spam zijn, maar wel degelijk op het randje zitten.. Je trekt namelijk gewoon een bepaald publiek aan, zeker als je blog op den duur nog sterker in de zoekmachines komt te staan..

Ofwel: Ik laat het linkcondoom lekker staan en geef de blogs die ik waardeer wel linkjuice vanuit de posts zelf!

[2]Dave8:20 am on juni 5, 2007

Je loopt idd het risico dat mensen van die zinloze posts gaan doen maar daarvoor heb je de ‘delete button’ en ik zal er zeker niet verlegen om zijn om die te gebruikenHet soort mensen die dan posten enkel voor de linkjuice maar verder niks hebben te vertellen zullen wel wegblijven.

Daar ik mijn boterham niet verdien met het SEO gedoe maakt het voor mij niet echt uit waar ik ben te vinden in de SERPS….hm..kan ik deze laatst zin nog deleten 🙂

[3]Sint9:27 am on juni 5, 2007

De bedoeling van nofollow was om spam terug te dringen, niet als hulpmiddel om bezoekers aan te sporen uitsluitend inhoudelijk te reageren.

De intentie van nofollow was goed, echter in de praktijk heeft het absoluut niets opgeleverd. Ik sluit me aan bij Dave dat misbruik van een reactiefunctie gemakkelijk kan worden tegengehouden door selectief te modereren en eventueel posts weg te gooien. Een alternatief is om de link naar de website weg te halen.

Voor mij weegt de waardering die ik wil geven aan mensen die de moeite nemen inhoudelijk te reageren hoger dan de mogelijke bijeffecten van het uitdelen van links zonder nofollow. Als er toch teveel misbruik wordt gemaakt kan ik altijd nog maatregelen nemen.

[4]Daan6:50 am on juni 7, 2007

Ik denk dat ook dat je je rel=”nofollow’ attribuut wel weg mag doen. Bovendien, de meeste spamberichten zijn Engels en die prikt WordPress er wel uit. Maar waarom zet je deze niet nofollow (zijn toch advertenties neem ik aan):
Links
* De Samurai & Het Japans zwaard
* Kung Fu movie clips
* The samurai warrior

:p

[5]Paul Bos8:05 am on september 4, 2009

Is er iets verandert in je mening? Ik zie namelijk dat de nofollow inmiddels weer wordt gebruikt…

[6]Dave10:35 am on september 8, 2009

@Paul..teveel mensen die er toch maar een keywoordje probeerden tussen te krijgen en nutteloze reacties hebben me doen besluiten om er weer de nofollow op te gooien.

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.