SEO Copywriting : Mythe, Waarheid of Ergens Tussenin ?

Geschreven door : oktober 14, 2015 7 reacties

Een crash course aan enkele enthousiaste copywriters vorige week deed me eraan herinneren dat ik ,in de bijna 9 jaar dat ik blog, nog nooit een artikel had geschreven over seo & copywriting. De reden waarom ik het nooit deed is omdat ik totaal niet geloof in het schrijven / maken van ‘seo geoptimaliseerde’ teksten. Maar aan de andere kant kan ik niet ontkennen dat het schrijven van artikels op basis van enkele eenvoudige research & seo technieken absoluut wel een verschil kunnen maken. Getuigt de fancy grafiek hier onder 🙂 55a Probleem is dat het schrijven van een ‘seo geoptimaliseerde’ tekst zich voor velen beperkt tot het hier en daar droppen van enkele zoekwoorden en dat je dan op magische wijze goed gaat scoren in Google. Soms kan dat inderdaad wel maar meestal niet …. en er zijn tal van andere factoren die je als copywriter moet begrijpen en kan gebruiken om het net iets beter te doen dan al de rest en wel vet te scoren in Google. Bij deze dus een poging van een niet seo copywriter (of taalvirtuoos at all for that matter..) om je iets bij te leren over het schrijven voor Google… Mujer Air Jordan 3 knipoog… Note : ik werk momenteel aan een uitgebreide versie over het topic die in de vorm van een e-boek zal gepubliceerd worden. adidas ultra boost homme kanken baratas Als je interesse hebt -> klik hier 🙂 Om het beetje overzichtelijk te houden ga ik het als volgt onderverdelen :

 • Publiek identificeren
 • Analyseren van bezoekers
 • Extra research
 • Omzetten in de praktijk

1. Publiek identificeren

Weet voor wie je schrijft “Is toch evident !” hoor ik je zeggen maar in de praktijk zie ik dat het in veel gevallen toch niet zo goed wordt uitgevoerd. Weten voor wie je schrijft is niet enkel belangrijk om de toon van je tekst te kunnen zetten maar ook om te weten hoe die persoon mogelijk / waarschijnlijk zoekt in Google. Adidas Powerlift 2 Homme Als je opdrachtgever ergens een doc heeft liggen met persona’s die ooit werden opgemaakt dan kan dat al een eerste hulpmiddel voor je zijn. Je moet je immers ergens wat kunnen inwerken in de biz. Probleem met persona’s is dat het fictie gehalte ervan soms te hoog is en dat dit totaal niet het publiek is dat momenteel op de site komt. Lees dat nog eens.. Het is niet omdat je ideale doelgroep 35-50 jarigen zijn dat het ook die zijn die momenteel je website platlopen. Als je als copywriter je research & seo werk afstemt op die ideale doelgroep en het zijn vooral 20-30 jarigen en of 65+’ers die de site bezoeken dan heb je een fundamenteel probleem. Adidas Zx Flux Homme Pas Cher Zijn persona’s gebouwd op persoonlijk contact met bestaande klanten, prospects en vooral op (enquête) data die via de site werd verzameld dan spreken we natuurlijk over een compleet ander verhaal. En wat heeft dat nu precies met seo te maken ? Een 35-50 jarige die op zoek is naar een auto zal waarschijnlijk meer bezorgd zijn om de veiligheid, zuinigheid, zitplaatsen voor kinderen, etc en gaat eerder dit soort van zoekopdrachten gaan gebruiken in Google :

 • welke kleine auto is veilig
 • welke grote auto is zuinig
 • gezinswagen van het jaar 2015

Terwijl een 20-30 jarige hipster liever wat extra pk’s onder het achterwerk heeft of een coole look zoekt en dit kan intikken

 • snelle auto kopen
 • motor auto opvoeren
 • auto tuning belgie

Als je dus wat research moet gaan doen om te weten waarover je moet schrijven en waarmee je wilt scoren in Google dan is dit toch een belangrijk gegeven niet :)? Begrijp de koopcyclus Sluit perfect aan bij wat we net vertelden. Weten voor wie je schrijft is belangrijk maar weten waar die mensen zich ergens bevinden in de koopcyclus is minstens even belangrijk. Wederom. niet enkel voor de toon van je artikel maar seo gewijs (dat is uiteindelijk de insteek van dit artikel remember) resulteert dat in verschillende types van zoekopdrachten. Grofweg verdeel ik het aantal verschillende types van zoekopdrachten in 4 groepen:

 1. informatieve
 2. commerciële
 3. transactionele
 4. navigerende

en deze gaan (veelal) gepaard met specifiek woordgebruik :

 1. informatieve : wat, waar, info, details,…
 2. commerciële : beste, vergelijken, reviews
 3. transactionele : kopen, bestellen, coupon, downloaden,…
 4. navigerende : naam van bedrijf / site / persoon, …

Om het even in de praktijk te schetsen : Informatief : 01 Commercieel : 02 Transactioneel : 03 Navigerend : 04 De transactionele zoekopdrachten zijn diegene die wijs het meest interessant zijn voor een biz maar wat velen lijken te vergeten is dat dit type van zoekopdrachten enkel wordt gebruikt aan het einde van de koopcyclus en amper 15-30% (bron-pdf) van alle zoekopdrachten bedraagt. New Balance 1300 femme Vergeet ook niet dat wanneer iemand klaar is om te kopen en ze voor de eerste keer op je site komen (omdat je de rest van de koopcylus hebt genegeerd), de kans klein is dat je ze gaat overtuigen om hun centen aan jouw te geven.

2. Analyseren van bezoekers

Er zijn tal van manieren om bezoekersgedrag te analyseren maar in dit artikel enkel dit hier aanhalen. nike air max 1 pas cher De rest doe ik in het eboek 🙂 Dit in de veronderstelling dat je nieuwe content moet voorzien voor een bestaand project. Betreft het een nieuw project dan kan je deze stap overslaan en zou zeggen kom dan over een half jaar nog eens terug om het te lezen… Als je als copywriter goed je job wilt doen moet je toegang hebben tot de analytics account van de site in kwestie. Heb je die niet, vraag die dan en als je denkt dat je die niet nodig hebt…dan zeg ik dat je teveel waardevolle informatie laat liggen waarmee je nog betere resultaten kan behalen en je klant dus nog blijer kan maken. En een blije klant is er eentje die je werk blijft geven… Het is niet de bedoeling dat je een analytics nerd wordt maar paar dit rapport moet je echt bekijken en in de gaten blijven houden zolang je teksten moet schrijven voor die opdrachtgever/ site. Hoe presteren de huidige pagina’s ? Weten welke content de site momenteel rijk is en hoe populair die is (of niet) kan je een bijzonder goed inzicht geven waarover je best wel / niet schrijft. Je duikt in de Google Analytics account ( of andere mochten ze die gebruiken) en gaat naar Gedrag -> Site inhoud -> Alle pagina’s 05 Belangrijk voor jou als copywriter zijn :

 1. paginaweergaves : het aantal keren een pagina werd bekeken (geeft je meestal een indicatie over hoe populair een topic/pagina is)
 2. instappunten : hoeveel keer de pagina als instappunt (bezoeker die op je site binnen komt) werd gebruikt
 3. bouncepercentage : het is een beetje van een tricky metric & definitie maar laten we het hierbij houden : het percentage bezoeken waarbij bezoekers slechts één pagina bekijken (de instappagina), geen actie ondernemen en vervolgens je site weer verlaten.

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarbij een hoge bouce niet persé slecht is (of ons ‘verkeerde’ data toont) maar dat zou ons te ver uit koers brengen. Yeezy 350 Boost Maar je kan meestal wel stellen dat wanneer je een bounce ziet van +80% (zeker als het om nieuwe bezoeken gaat) er mogelijk iets scheef zit en er een mismatch is tussen de zoekwoord combinatie waarmee werd gezocht , en waarmee ze op die pagina terecht kwamen, en de tekst die ze kregen voorgeschoteld. Omdat we focussen op SEO maak je beter een segment aan waar je enkel organisch verkeer bekijkt, zo heb je een zeer klare blik op het aantal views die een pagina heeft en het aantal instappunten en kan je makkelijker problemen / opportuniteiten spotten. Zoals dit voorbeeld hier : 06 Mooi aantal views wat wilt zeggen (meestal, niet altijd) dat het een populair stekje is binnen in de site maar nog geen 4% die via die pagina binnen komt. Canotte NCAA Hoe komt dat ?

 • slechte pagina titel en of gebruik van zoekwoorden ?
 • geen noemenswaardige content op de pagina ?
 • pagina niet geïndexeerd ?
 • trend ?

Je kan ook even de pagina apart nemen en zien of er nog wat keyword data is te vinden naast de not provided 🙂 07 En vervolgens kan je deze vragen beginnen stellen :

 • matchen de zoekopdrachten met de inhoud van de pagina ?
 • welke andere gerelateerde zoekopdrachten bestaan er ?
 • hebben we daar de gepaste pagina’s voor ?

Zelfs als je geen zoekwoord data kan vinden in je analytics moet je nog altijd vraag 2&3 stellen. Naast die indicatoren is het natuurlijk altijd interessant om te zien of er echt acties werden voltooid in de zin van micro/macro conversies. Nike Free 6.0 Mujer

 • is het eboek / whitepaper gedownload ?
 • is er op element / call to action X geklikt ?
 • is er een transactie geweest

Dit dus bijvoorbeeld : 08 Perfecte indicatoren om bijvoorbeeld planning & prioriteiten op te maken. Enfin je hebt gelijk ook door dat je absoluut geen nerd hoeft te zijn om dit rapport (met eventueel de nodige segmentatie & drilldowns) eens te bekijken en er de nodige conclusies uit te kunnen trekken die je schrijfwerk, en de resultaten ervan, naar een ander niveau zullen tillen.

3. Extra research

Je hebt nu een idee van je publiek (en hoe ze mogelijk zoeken) en je weet hoe goed / slecht de huidige content op de site het doet, dan rest er enkel nog wat extra research om aan de slag te kunnen en je ‘seo copywriting master plan’ in gang te duwen 🙂 We gaan ons vandaag enkel beperken tot het gebruik van 2 tools , namelijk : 09 A. Keywordplanner Een ideale tool om wat basiswerk mee te gaan doen maar wat me het minste interesseert zijn de cijfertjes want :

 1. die zitten er meestal redelijk hard naast
 2. ze hebben enkel betrekking tot de exacte zoekopdrachten
 3. zoekvolume op zich niet echt belangrijk is, conversies wel

En dat laatste puntje wil ik toch even heel snel toelichten met een voorbeeld om mijn punt over ‘zoekvolume is niet echt belangrijk’ duidelijk te maken. air max 2017 blu donna

10 In kolom C staat het zoekvolume die de KW tool ons toont en in kolom D het potentieel verkeer die we zouden aantrekken mochten we op 1 staan in de organische resultaten. De rest spreekt voor zichzelf denk ik maar zie je ‘veel’ verkeer niet garant staat voor conversies ? Neem nu rij 52 bijvoorbeeld. De KW planner toont ons een zoekvolume van 0. Wij zien in die maand 40 sessies en 10 verkopen ! Bekijk gerust ook ene paar andere rijen en check ook even rij 53, waar de KW planner een zoekvolume toont van 880/mnd maar waar we slechts 2 verkopen wisten te sluiten in een periode van 3 maanden. Of laten we een ruw GA rapport erbij halen mocht die excel niet echt duidelijk zijn ons enkel beperken tot de blogposts die we schreven. New Balance 446 femme In de 1e kolom de url, 2e kolom het aantal sessies en de 3e kolom de opbrengst : 11 Altijd leuk om te ‘stoeffen’ met je mega veel verkeer maar zegt niks over de conversies en daar doen we het uiteindelijk allemaal voor niet ? Dus om even het bovenste voorbeeld uit te lichten mocht het nog niet duidelijk zijn… wat heb je liever :

 • 2120 sessies, 11 verkopen goed voor 848.17
 • 11715 sessies, 8 verkopen goed voor 406.50

Alle verkopen zijn natuurlijk welkom maar wil gewoon aantonen dat focus op ‘veel’ verkeer niet altijd de juiste keuze is en of vooraan op je todo lijstje moet komen. Adidas Ultra Boost Femme Cheap Fjallraven Kanken Kids Waarom ik de kw planner wel een standaard tool in mijn arsenaal is :

 1. woordvarianten & een indicatie krijgen van welke woordcombinaties meer / minder worden gezocht dan andere
 2. trends
 3. zoekwoord clusters te ‘ontdekken’

Woordvarianten & wat wordt er (%) minder / meer gezocht Als je een artikel wilt schrijven over het kopen van een auto dan is dit kleine detail wel bijzonder interessant om te weten niet ? 12 Het ‘juiste’ woord gebruiken kan resulteren in 7000% meer verkeer… 7000% klinkt beter dan 70x 🙂 #copywritingtip Welke schrijfwijze is het meest interessant om te gebruiken : 16 Of je wilt een beter inzicht krijgen in bepaalde types van een automerk : 13 Trends Iets waar er te weinig rekening mee wordt gehouden. Als er op bepaalde tijdstippen pieken zijn dan moet je daar je planning op afstemmen. Air Jordan 9 For Kids Laten we dit voorbeeld erbij nemen : 14 Renault Clio toont in Januari (autosalon) dubbel zoveel zoekopdrachten dan elke andere maand. Als jij dus een stuk content wilt laten scoren in Google op dat moment moet je ervoor zorgen dat dit in Juli – Augustus 2014 (hangt beetje af van competitie) wordt gepubliceerd zodat het in januari 2015 in de top 3 van Google kan opduiken. Adidas Yeezy 550 Homme Het is te zeggen als je er na publicatie het nodige werkt in stopt want met achterover te leunen in je stoel zal het normaal niet lukken 🙂 Ga er ook niet vanuit dat elke model in die periode het meest wordt gezocht. new balance 574 homme orange 15 Renault Espace ziet een piek in Oktober. Ua Clutchfit Drive Ii Een mogelijke verklaring kan zijn dat deze auto vooral wordt gekocht door gezinnen en dat de koopcyclus (remember..) daar iets langer duurt dan die van bijvoorbeeld de Clio. Zoekwoordclusters Ideaal om een site (sub)navigatie, categorieën en of een artikel reeks te structureren. Gewoon even op Advertentiegroep ideeën klikken en Google zal je vertellen welke topics / groepen bij elkaar horen volgens hun. 17 B. Suggesties Als je het grove werk met de KW planner hebt gedaan is het een ideaal moment om even wat dieper te gaan spitten en zien waar mensen specifiek naar zoeken. Vergeet niet dat je in de KW planner meestal commerciële combinaties gaat tonen en informatieve een stuk minder en al zeker geen longtails. Je wilt bijvoorbeeld weten welke artikel indeling , of artikel serie, je kan schrijven rond de kw combinatie ‘oldtimer kopen’. Ask Google 🙂 18 En scroll ook even naar beneden om te zien welke suggesties ze ons daar tonen : 19 Ideeën genoeg om mee aan de slag te gaan niet ?

4. Uitvoering

Nu je de moeite hebt gedaan om al die stukjes data te verzamelen is het natuurlijk ook de bedoeling dat je er iets mee gaat doen. Met andere woorden de boel omzetten in acties. Of SEO echt werkt heb ik in het begin van het artikel al even aangehaald met die fancy grafiek maar ik wil er gerust nog wel een paar screenshot bijhalen van sites waar het seo verkeer enkel wordt gegenereerd door het schrijven van artikels. Adidas Zx Flux Homme Grise Bij deze sites wordt / werd er geen actieve marketing, outreach en of linkbuilding gedaan. Enige wat je moet onthouden : het werkt niet van vandaag op morgen en het zal ook nooit in stijgende lijn blijven gaan. Het werkt meer met stoten zoals je hier duidelijk kan zien : Op ‘korte termijn’ : 20 Laten we dit als middellange termijn bestempelen : 21 En dit op lange termijn, heb hier wel even verkeer per maand geplaatst ipv per dag : 22 Ik zeg het je : dit spul werkt als je geduldig bent 😉 Goed scoren in Google hangt van tal van factoren af maar is vooral afhankelijk of het om longtails of eerder midden – hoog competitieve woordcombinaties gaat. ffxiv gil for sale Met een beetje van een autoritaire site hoef je zeer weinig te doen om van +100 naar plaats 8 te gaan in 4 dagen tijd na het publiceren van je nieuwe artikel : 23 Om dan nog dichter bij 1 te raken is het meestal een kwestie van wat geduld hebben. Zo makkelijk kan het soms zijn en voor je begint te flippen, ik heb het hier nog altijd over longtails hé. Het leuke aan veel longtails hebben is :

 • dat je bijzonder grote spreiding hebt aka niet al je eieren in 1 mand leggen
 • dat veel longtails samen de midden tot zelfs mainkeywords op langere termijn ook naar boven pushen

Wat moet je dan precies doen ? Als copywriter heb je meestal maar ‘controle’ over zaken op site & pagina niveau. asics gel lyte 3 hombre blancas Alles wat zich op domein niveau, gebruikersdata, branding signalen, etc bevindt ligt meestal buiten de scope en behoort ook niet tot je takenpakket. We zouden zelfs kunnen stellen dat het analyseren van bezoekers & keyword research misschien niet tot je takenpakket behoort… Maar een goede soldaat moet zijn plan kunnen trekken en er zijn er ook veel copywriters die manusje van alles zijn 🙂 Site niveau 24 Ook iets wat ik in het eboek meer ga uitspitten maar even in het kort :

 1. structuur & navigatie : kan zorgen voor een betere indexering en vooral voor het maken van content silo’s waar je enkel zwaar relevante artikels gaat groeperen
 2. aantal pagina’s & topics : in theorie is het zo dat hoe meer (deftige – contentrijke) pagina’s je site telt hoe meer potentiële bezoekers je kan aantrekken. Zie grafieken met organische groei die ik eerder toonde.Hoe meer topics je ook kan aansnijden, of met andere woorden hoe meer je in de breedte & diepte kan werken, hoe meer Google je kan / zal aanzien als een ‘autoriteit’ in je markt.
 3. intern linken & ankertekst : ook een belangrijke factor, zeker als je met een grote site werkt. Nike Air Huarache enfants Bij sites van 10 pagina’s zal het weinig verschil uitmaken.
 4. frequentie : logisch.. hoe meer je publiceert, hoe meer pagina’s je site telt, hoe meer verkeer je potentieel kan aantrekken.

Pagina niveau Als je met een beetje van een ok CMS systeem werkt moet je de meeste van deze dingen kunnen beheren : 25

 1. keyword gebruik : haal ik hier onder even in detail aan
 2. LSI : kort door de bocht komt het er op neer om synoniemen en (topic) gerelateerde woorden te gebruiken
 3. lengte : hangt er een beetje vanaf hoe de serps eruit zien maar in het algemeen kan je stellen dat de langere artikels het meestal beter doen
 4. bronvermelding & uitgaande links : het web bestaat uit een netwerk van links tussen pagina’s. Bronvermeldingen weergeven als je bepaalde zaken probeert aan te tonen en of links naar externe pagina’s zijn altijd een pluspunt.

Keyword gebruik Toch nog even vermelden dat ik het niet heb over het volduwen van je artikel met keywords ! 26

  1. pagina titel : dit is (meestal) ook het stuk dat te zien zal zijn in Google’s zoekresultaten. Zorg ervoor dat je hoofd keyword vooraan staat, gevolgd door eventueel gerelateerde bijwoorden. 28
  2. url : ook hier is het nog altijd aangeraden om ‘te omschrijven’ waarover de pagina gaat. White Blue Jordan Shoes Hou het kort en bondig.. Adidas Superstar Femme Rouge enfin dat is wat ik altijd probeer te doen.
  3. artikel titel : elk deftig CMS systeem moet je in staat stellen om pagina titel en artikel titel apart aan te maken. Kan je dat niet, zoek je een ander 🙂Het is belangrijk omdat je voor Google wel een leesbare titel maakt maar gebaseerd op het keyword research wat je deed en dat leest soms niet zo prettig. Andre Ethier Authentic Jersey Zelfs al is dat niet het geval, dan kan je beide titels lichtjes anders maken door meervoud / enkelvoud te gebruiken of LSI principe toepassen.
  4. inhoudsopgave : een inhoudsopgave geeft niet enkel structuur aan je artikel maar het maakt het ook duidelijk voor je bezoeker en Google.

Je kan deze op 2 manieren gebruiken :

  1. linken binnenin het artikel
  2. linken naar andere pagina’s

En dan hebben we ook nog dit : 27

 1. tussentitels : ook hier voor zowel bezoeker als Google belangrijk. Of dat nu een H2, H3 etc is maakt volgens mij weinig uit. Of laten we zeggen ik merk daar eigenlijk weinig verschil in.
 2. zie 1
 3. bronvermeldingen : er wordt iets geciteerd en een vermelding / link naar de bron geplaatst. Er wordt ook duidelijk omschreven (gebruik keywords) waarover de gelinkte pagina gaat.
 4. intern linken : linken naar andere pagina’s binnen in je site versterkt de gebruikerservaring maar misschien nog meer de structuur van je site.

En uiteraard heb je ook nog de tekst zelf waar je controle over hebt al mag je ervan uitgaan dat wanneer je schrijft over autoverzekering opzeggen met kennis van zaken , je automatisch gerelateerde woorden, etc gaat gebruiken en je eigenlijk nooit moet denken aan de technische / seo kant van de zaak.

Het Eboek

Omdat dit artikel weeral veel te lang werd en er nog zaken zijn wat ik kwijt wil heb ik besloten om alles (dit + extra) in een eboek te gooien. Planning is om dat over een week of 2-3 max af te hebben.

7 reacties op : SEO Copywriting : Mythe, Waarheid of Ergens Tussenin ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Hans10:32 am on januari 15, 2015

Interessant Dave! Kun je de eerste grafiek klikbaar maken (naar een grotere versie)? Hij is nu niet goed af te lezen.

Dave10:51 am on januari 16, 2015

Fixed.. speciaal voor jou 🙂

[2]Hbit12:20 pm on januari 15, 2015

Dave,

De “Schrijf Me In Voor Het Book” link werkt hier niet.

Zou je dit willen bekijken?

Dave10:54 am on januari 16, 2015

Klopt was bugje.. werkt opnieuw nu.

[3]Nils van der Knaap12:39 pm on januari 15, 2015

Hi Dave, ik wil me inschrijven voor het ebook, maar ik zie geen reactie op het moment dat ik mijn gegevens invul. Ben ik nu wel of niet ingeschreven? 🙂

Thanx! Goede post weer trouwens.

[4]Kristof1:22 pm on januari 15, 2015

Ja, je kan je inderdaad niet inschrijven voor het e-boek. Voor de rest: alweer een uitstekende post met veel bruikbare tips. Knap werk.

[5]Betty10:08 pm on januari 15, 2015

Het inschrijven is bij mij wel gelukt na enkele malen te klikken. Misschien al opgelost?

In ieder geval zeer fijn artikel om te lezen. Het zet je wel even aan het denken.

[6]Arthur5:09 pm on januari 20, 2015

Goed artikel en nog steeds een actueel onderwerp. Heb je blog bij een paar tekstschrijvers gepromoot 😉

Dave10:43 am on januari 22, 2015

Thxs Arthur 🙂

[7]Rob10:51 am on januari 22, 2015

ik heb het artikel al meerdere keren gelezen en telkens komt er 1 vraag naar boven; wanneer zou Dave starten met het geven van les / cursus ?

[8]Livia1:17 pm on juli 18, 2016

Magic is the soft warm golden light streaming onto the rich green goodness of our garden at the end of a glorious fita-lylfall-in-nhe-tropics kind of day. Magic is a multitude of sumptuous everyday moments that make life extraordinary when we take time to stop and savor them.

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.