SEO voor webwinkels : organisch verkeer in de lift stoppen

Geschreven door : oktober 18, 2014 3 reacties

In dit artikel geen “technische” seo waar we het over site structuur, site speed, crawling, duplicate content en soortgelijke hebben. UConn Huskies Rutgers Scarlet Knights adidas pure boost online sale Dan komt in een ander artikel uitvoerig aan bod..

In dit artikel bekijken we 2 manieren om meer organisch verkeer aan te trekken :

 1. verbeteren van bestaande content
 2. verder bouwen op content dat reeds werk

 

Het aantrekken van meer organisch verkeer vergelijk ik altijd graag met “boeren”. Maglie Orlando Magic adidas superstar 80s grise Als je landerijen 15 hectares groot zijn kan je oogst uiteindelijk ook maar zo groot zijn als de oppervlakte die je hebt verbouwd.

Het ene jaar zal dat misschien wat meer zijn dan het andere (afhankelijk van weersomstandigheden, grond, ziektes, ect)Â maar zolang je geen land gaat bijkopen of huren kan je bedrijf nooit gaan groeien.

Zelfde met een website… New Balance 1500 homme March Madness adidas zx 100 homme stel dat je webshop 1000 pagina”s groot is dan heb je waarschijnlijk nog wel ruimte om daar wat aan te sleutelen en wat extra verkeer uit te persen maar eenmaal je het plafond hebt bereikt stopt je groei en kan het enkel maar bergafwaarts gaan.

En omdat organisch verkeer altijd begint met een zoekopdracht hoef ik je niet te vertellen dat keyword research nog altijd een bijzonder belangrijke stuk van de seo taart is.

 

 

1. Adidas Powerlift 3 Homme NIKE AIR JORDAN 11

Nike Air Trainer 3 air max 90 femme noir et rose et blanc Content inventarisatie – verbeter wat je reeds hebt

Verbeter wat al (beetje) werkt zou in ieder zijn agenda voorop moeten staan. new balance 996 homme pas cher Daarom dat we eerst alle content die onze shop rijk is in kaart gaan brengen en zien waar we kunnen/moeten aan sleutelen.

Omdat jullie graag zien hoe dat er in de praktijk aan toe gaat en het nieuwe schooljaar opnieuw is begonnen verkopen we vanaf nu school/kantoorgerief.

Toch nog even vermelden dat alle cijfers en stats in dit artikel  compleet uit de lucht zijn gegrepen 🙂

Onze eerste opdracht bestaat eruit om al onze content te inventariseren en in een excel te dumpen.

Om een indicatie te krijgen wat Google van onze content vindt ( waardevol ja/neen) gaan we een export nemen van alle pagina”s uit ons content/productmanagement systeem en gaan we dat gaan vergelijken met de bestemmingspagina”s die we kunnen vinden in Google analytics.

Zo krijgen we al een eerste indicatie van welke content iets of totaal niks voor ons doet.

 

Omdat inzoomen op individuele pagina’s ons geen beeld geeft over welke soort van content het goed/slecht doet (nodig om sneller te weten waar je moet gaan inzoomen & verder werken) en voor een onoverzichtelijke file gaat zorgen als je shop een paar 10.000-en producten telt is het altijd beter om eerst je content te groeperen.

Remember : je bent niks met een shitload aan data als je niet ziet waar te gaan graven en of hoe je die data dan moet gaan omzetten naar acties !

Content uit je CMS/PMS halen volgens category of subcategory mag normaal geen probleem zijn en ook in Google analytics kan je nu sinds een tijdje content groepen aanmaken als je daar niet gelijk een andere oplossing voor hebt.

Via excel kan je die 2 sets van data verwerken tot een visueel iets en kan dit het resultaat worden.

01

Hier kunnen we bijvoorbeeld gelijk zien dat onze categorie met presentatiemateriaal meer dan 3 keer zoveel pagina”s telt als onze categorie Inkt/toner maar slechts de helft (ongeveer) van het verkeer heeft …

Vragen die we ons gelijk kunnen stellen :

 • is het zoekvolume in categorie Inkt/toner (veel) groter ?
 • betere keyword targetting/mapping in categorie Inkt/toner?
 • scoren we beter in G met (enkele van) die Inkt/toner pagina’s?
 • iets anders aan de hand ?

 

Zoom in op de zwakke plaatsen

Dankzij groepering (en een sexy grafiek) weet je gelijk waar je best eens induikt. Jordan 4 Sale Mocht je het meer €€€ gericht willen maken kan je ook de omzet (of andere conversiepunten) per categorie in die grafiek plaatsen.

Volgende stap is een “slechte presterende” cluster vast te nemen en die te gaan ontleden.

02

Die 778 verkeersloze pagina”s kunnen door verschillende zaken veroorzaakt worden. Canotta Charlotte Hornets Cheap Fjallraven Kanken Bags Houston Rockets Een slechte site structuur zou er daar 1 van kunnen zijn maar zoals gezegd, dat is voor een volgend artikel.

Laten we even veronderstellen dat er structureel niks verkeer is met de site, what”s next ?

 

Keyword Research

Eerst gaan we kijken of we het nodige (en juiste) keyword research hebben gedaan op categorie / subcategory en product level.

 

03

Enkel het woord “beamers” gebruiken en dan de boel volspammen met je slogan is geen goed idee.

Als we snel even spieken zien we trouwens dat het enkelvoud 10 keer meer wordt gebruikt in een zoekopdracht.

 

04

 

Al is er soms weinig verschil in Google tussen enkelvoud & meervoud maar alle beetjes kunnen helpen 🙂
Ik zie trouwens ook deze woorden in de top 10 voorkomen :

 

05

 

 • projectoren
 • videoprojector

 

Niet echt hoogvliegers op het eerste gezicht

 

06

 

Maar als we daar eentje van in de titel krijgen en in combinatie met  bijvoorbeeld een intentie dan kan dat toch wel verschil maken.

 

07

en

 

08

 

Een koopintentie (kopen, bestellen, online, etc) Â toevoegen is altijd een must have voor webshops, wordt nog teveel over het hoofd gezien.

 

Al dikwijls gezegd en ik blijf het herhalen, vergeet de intentie van een zoekopdracht niet.

Mensen die nog niet aan kopen toe zijn gaan hoogstwaarschijnlijk een click & go publiek voor je zijn. asics gel nimbus 17 donna Beter om die op te vangen op niet commerciële pagina”s en op je commerciële pagina”s (zeker op categorie niveau) gebruik te maken van woorden (combinaties) met een commerciële intentie.

Als we dan snel nog even enkele longails erbij halen

09

10

 

 

is het feestje compleet en kunnen we de oude titel transformeren tot vb :

 • Professionele Beamer & Projector Kopen voor Thuis & Werk

of dit :

11

Er zijn verschillende combinaties mogelijk en enkel door deze te testen zal je te weten komen welke voor de beste resultaten zorgt maar 1 ding is zeker, het aantal potentiële zoekopdrachten dat je met de nieuwe titel kan binnen rijven is een pak groter (en makkelijker om effectief mee te scoren) dan met de originele titel.

Plus het feit dat de nieuwe titel ook een stuk aantrekkelijker is voor de gebruiker 🙂

 

Als je het even in de praktijk wilt zien : bij het woord Beamer vinden we beamercenter op 1

 

12

 

 

Voor “Beamer Kopen” ook de Coolblue mannen maar dan met een andere pagina :

13

 

 

 

Voor “Beamer Kopen Belgie” de hoofdshop van Coolblue, niet onmiddellijk de plaats die je het beste van dienst kan zijn bij die zoekopdracht :

14

 

 

Mochten ze nu simpelweg het woord België in hun titel toevoegen op hun beamercenter pagina dan durf ik er veel op te verwedden dat ze bijna overnacht in de top 3 gaan springen.

Voor “Beamer Kopen Advies” staan ze op 5 :

15

 

 

Zelfde verhaal hier, duw hier het woord advies in de titel en kans is groot dat ze in no time naar boven springen.

Duw België & advies erbij en je hebt al 2 zoekwoordcombinaties en een paar extra longtails die extra verkeer gaan opleveren.

 

Volgende : “projector kopen”

16

Niet in de top 5.. Nike Magista homme

 • Nike Roshe Run Dames
 • enige wat ze waarschijnlijk moeten doen om in de top 5 te komen is…. asics gel lyte 5 hombre rojas ZEG HET DAN 🙂 !

  Het woord projector toevoegen.. Nike Air Griffey Max 1 new balance 373 homme bordeaux inderdaad…

   

  Enfin je begint mijn punt wel te snappen hoop ik want zo kan ik nog wel even doorgaan voor een paar andere longtail combinaties.

  Beperk deze taak echter niet tot je “slecht” presterende content(groepen). USC Trojans Doe deze oefening ook voor je goed presterende want ook daar zal je meestal nog quick wins vinden.

   

  24

   

  Niet dat deze titel super slecht is (alhoewel:)Â ) maar met een beetje kw research zouden ze erachter zijn gekomen dat er waarschijnlijk meer wordt gezocht op “inktpatronen” :

  25

   

   

  Je zou kunnen argumenteren dat inktpatronen niet 100% on topic is en je daarmee ook mensen aantrekt die inktpatronen zoeken voor hun balpen of zo maar denk niet dat er nog veel wordt gezocht naar inktpatronen daarvoor en de serps van google tonen me vandaag enkel shops/sites die inktpatronen voor printers verkopen als ik het woord intik.

  Daarbij er wordt wel geadverteerd op het keyword dus er moet wel $$ in zitten neen ?

  26Conclusie

  Een beetje meer research en het juist implementeren ervan op je bestaande content kan voor aanzienlijke verschillen gaan zorgen in je organisch verkeer.

  Bijna iedereen zal nu ja knikken en zeggen ” i already know that dude.. Asics Gel Lyte 3 Femme Noir fjallraven kanken classic ” maar de helft of meer van die ja knikkers zal nooit de oefening doen… Nike Kyrie Irving beken het maar 🙂

   

  Posities aka rankings

  Logisch en gaan we ook niet zoveel woorden aan vuil maken maar als je niet in de top 5 staat is de kans klein dat je veel van het zoekvolume gaat binnen halen.

  Weten waar je pagina”s hangen is nog altijd belangrijk ja…

  17

   

  Niet om te kunnen opscheppen aan de bar over je goede posities in Google maar wel om met een planning op de proppen te komen om het (nog) beter te gaan doen.

  Op die manier krijg je ook gelijk een goed overzicht of de zoekintenties beetje matchen met de pagina”s die ranken in Google.

  In bovenstaande afbeelding zien we bijvoorbeeld dat voor de combinatie “professionele beamer kopen” Google de pagina toont met Projectieschermen. Adidas Zx 700 Homme new balance 574 femme rouge Een redelijke mismatch dus maar ook niet abnormaal want op geen enkele pagina wordt deze casino online zoekwoord combo gebruikt :

   

  18

   

  Of bij “beamer kopen advies” worden mensen gedumpt op je categorie pagina met home cinema beamers terwijl je die eigenlijk liever op deze pagina zou zien terecht komen :

  19

   

  Ze staan op 1 met die pagina voor “beamer advies” dus.. Nike Air Max 90 Femme Noir Et Rose Scarpe Air Jordan

 • NIKE LUNAREPIC FLYKNIT
 • kans is groot dat wanneer ze het woord “kopen” toevoegen in deze titel, Google wél deze pagina gaat tonen en waarschijnlijk hoger gaat positioneren dan die 10e plaats die ze nu hebben met een totaal verkeerde pagina.

  Het verschil zit hem soms in de kleine…. Nike Air Force 1 Women

  Canotte Denver Nuggets adidas zx flux uomo prezzi en ja alle kleintjes samen kunnen een groot verschil maken.

  Stel je voor dat je van die 778 verkeersloze pagina”s de helft kan kan tweaken en daarmee 5 bezoeken/maand kan aantrekken.

  • 389×5= 1945 bezoekers/maand extra

  Of met andere woorden je hebt het verkeer in die categorie met 67% verhoogd  zonder een pagina extra aan te maken en als die bezoekers aan min of meer hetzelfde percentage converteren als je huidige verkeer… Adidas Zx Flux Homme Rouge Canotta NCAA basket adidas homme yeezy want met enkel meer verkeer ben je natuurlijk niks 🙂

   

   

  2. Content hubs – bouw verder op wat het reeds goed doet

  Eenmaal je de akkers hebt geoptimaliseerd en er zo goed als het maximum hebt uitgehaald is het tijd om grond bij te kopen / huren en verder te bouwen op de eerdere succesvolle oogsten.

  Als je 5 hectare tarwe hebt staan en je hebt het proces van het verbouwen ervan goed onder de knie dan is het eerder logisch (als er voldoende vraag is ) dat wanneer je grond bijkoopt je daar ook tarwe of een dichte variant begint te verbouwen en niet gaat kiezen voor het verbouwen van bieten of rapen waar je totaal geen ervaring (& data) mee hebt.

  Als we dat vertalen naar onze webshop :

  1. kijk wat er vandaag goed presteert
  2. check potentieel
  3. bouw dat verder uit.

   

  In ons geval nemen we de toner categorie die 5214 bezoeken genereert met slechts 325 pagina”s.

   

  Is er nog potentieel ?

  Het heeft natuurlijk weinig zin om iets te gaan uitdiepen als je bijna op de bodem zit (20/80 regel) . VCU Rams Jerseys adidas ace rose nike blazer low damskie Daarom is het belangrijk dat je eerst even checkt of er nog genoeg ruimte vrij is om daar tijd & cash in te gaan stoppen.

  Hoe doe je dat ?

  In eerste instantie gebruik ik de keyword planner en neem ik elk woord (& data) eruit die te maken heeft met vb. Bradley Fletcher inkt/toners.

  21

   

  Je gooit alles in een excel, maakt de som van alle zoekvolumes en berekent een gemiddelde van wat je op basis van deze data min of meer zou kunnen binnen halen als je in de top 3 zou belanden.

   

  22

   

  Wees daar niet te optimistisch in omdat de CTR (doorklikratio) nogal sterk afhankelijk is van wat Google beslist om te tonen.

  De top 3 (organische) in deze zoekopdracht

   

  39

   

  zal een stuk minder verkeer kunnen genereren dan de top 3 in deze zoekresultaten :

   

  40

   

  In ieder geval, onze excel toont nog  veel potentieel bij kantoormeubels & ink/toner.

  Next step is het bovenhalen van de best presterende landingspagina”s in termen van verkeer (en sales of andere conversiepunten als je nog meer data er wilt bijhalen)

   

  27

   

  en daar te gaan op inzoomen om extra content daar rond te bouwen.

   

  Intentie van huidige bezoekers ?

  Vroeger kon je zien met welke keyword combinaties iemand op je pagina was geland en kreeg je min of meer een beeld van de intenties en of die al dan niet overeenkwamen met de content op die pagina.

  Voor de intenties die niet er niet echt op zaten maakte je nieuwe pagina”s aan.

  Helaas.. sinds Google  zo goed als alle zoekwoord data heeft vervangen door (not provided) is het een stuk moeilijker geworden maar zelfs met die 10-15% dat we wel nog zien kunnen we wel iets aanvangen. Nike Air Max 2017 Heren groen Dus zeker nog bekijken die handel !

  Neem nu bijvoorbeeld onze pagina die gaat over het kopen van pellets en waar je moet op letten :

   

  36

  Meer dan 80% van de zoekwoorden is not provided/not set maar er zijn wel nog steeds 91 zoekwoordcombinaties die we wel zien… NIKE AIR ZOOM ELITE 9 wie het kleine niet eert..

  Het is grappig (of net niet) dat mensen steen en been zitten te klagen over de (not provided) en “Evil Google” Â en nooit meer de moeite doen (als ze dat al ooit hebben gedaan) om de data die er wel nog is te bekijken / gebruiken.

  De woordcombinaties die hier in het groen staan aangeduid zijn woordcombinaties die weinig met het artikel hebben te maken. Air Jordan 18 Een artikel specifiek over Duitse pellets of badger pellets schrijven lijkt een optie neen ?

  Wat zegt de planner :

   

  37

  In het kort :

  • we ranken zeer slecht voor deze keyword combinaties
  • de pagina die nu rankt gaat niet specifiek over deze zaken (mismatch)
  • er is zoekvolume

  Heb je nog meer redenen nodig om daar extra pagina”s voor aan te maken 🙂 ?

   

  Vraag om feedback

  Google is niet de enigste bron die je data en inzichten kan geven. adidas superstar mujer Ik zou zelfs durven zeggen dat Google zowat de slechtste bron is als het er op aankomt om “echte” data te verzamelen.

  Een feedback mechanisme installeren op je pagina/site is een veel betere manier om intenties/frustraties te achterhalen.

  Wat weten mensen ons te vertellen over de intentie die ze hadden wanneer ze op ons pellets prijzen pagina terecht kwamen ?

   

  38

  Ik zie mensen :

  • die op zoek zijn naar verdelers
  • die op zoek zijn naar prijzen / offertes
  • die advies willen
  • willen overstappen naar pellets

   

  Als je daar geen inspiratie kan opdoen om topics rond de schrijven (en wat extra kw research) dan….

   

  De koopcyclus

  En als laatste is de koopcyclus een ideale manier om nieuwe content clusters uit te bouwen

  De koopcyclus zal  min of meer bestaan uit :

  1. zoeken naar oplossing / pleasure
  2. research
  3. keuze maken & eventueel geschikte leverancier zoeken
  4. kopen

   

  Oplossing zoeken

  28

   

  34

   

  Mensen hebben een printer (en of zijn aan het kijken om te veranderen) , de cartridge moet vervangen worden en ze gaan op zoek naar welke cartridges er allemaal in aanmerking komen.

  Ik kan me voorstellen dat de zoekopdracht meestal gebeurt door het merk aan de zoekopdracht toe te voegen en in latere fase misschien het printer type.

   

  Research

  Eenmaal het juiste type cartridge bekend is wordt er mogelijk meer specifieke info gezocht

   

  29

   

   

  Keuze maken & leverancier check

  Als de keuze is gemaakt en een mogelijke leverancier is gekozen is de kans groot dat er eerst nog even een checkup wordt gedaan of te zien of het bedrijf wel te vertrouwen is.

   

  30

   

  31

   

  Hoe duurder de aankoop hoe meer mensen er een background check van de leverancier gaan doen… Canada Goose Whistler Parka Air Max 2017 Rosa Donna

  logisch.

  Werken aan branding is dus iets wat je niet uit het oog mag verliezen want dat kan je een serieus streepje voor opleveren.

  En zeker een pluspunt als Google je bedrijfsnaam in hun autosuggest duwt :

   

  32

   

  Vergeet ook niet dat heel veel research buiten Google gebeurd (fora, twitter, facebook,etc) en dat het meer dan important is dat je dat ook in de gaten gaat houden !

   

  Kopen

  Er zijn er ook weten wat ze willen, weinig of geen research doen en gewoon klaar staan met de centen in de hand (bij wijze van spreken..)

   

  33

   

  Om alles beetje overzichtelijk te maken dump je dat beter in een excel

   

  35

   

  en heb je een gestructureerd document waarmee je aan de slag kan.

   

   

  Werkt dit ook ?

  Ik ga geen 2800 woorden artikel schrijven over iets waar ik geen ervaring mee heb 🙂

  Hier enkele voorbeelden waar enkel deze manier van werken werd gevolgd. Adidas Zx 700 Femme Leopard adidas nmd m?skie Michael Hoomanawanui new balance 574 damskie kolorowe Fjallraven Kanken No.2 Nikse linkbuilding of andere foefelare…

  g3

   

  g1

   

  g2

   

   

  Ik wil gewoon verkopen, geen krant worden !

  Wat jij wilt interesseert je bezoeker voor geen meter. Hier onder  het resultaat als ik aan mensen die op productpagina”s terecht komen vraag naar hun intentie.

   

  41

   

  En wees er maar zeker van dat dit in jouw webshop niet veel anders zal zijn.

  Geef je bezoeker waar hij/zij naar vraagt.

  Komt daarbij dat het aantal niet commerciële zoekopdrachten een pak groter zijn dan de commerciële, het is dus niet verstandig om je enkel op dat kleine groepje van mensen die klaar zijn om te kopen te focussen.

   

   

  Om af te sluiten

   

  1. SEO is niet de heilige graal. nike blazer low damskie new balance 998 Ik ken genoeg webshops die 50K en veel meer per maand binnen halen zonder zich ooit zorgen te maken (en of tijd & €€€ investeren) over seo. Parajumpers Femme Californian Giada Air Jordan 6 Retro
   Fjallraven Kanken mini  Maar het kan in ieder geval wel resulteren in mooie resultaten dus niet doen is geld op tafel laten liggen !graph
  2. Voor je aan de slag gaat met nieuwe keyword combinaties, dump die in een adwords (of andere) campagne zodat je echt cijfermateriaal in handen hebt. Ja dat gaat je wat centen kosten maar content maken waar niemand op zoek naar is ….

   

  Ik ben voorlopig uitverteld..

  3 reacties op : SEO voor webwinkels : organisch verkeer in de lift stoppen
  Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
  [1]Hans11:23 am on september 18, 2014

  Voor het krijgen van feedback van bezoekers gebruik jij een eigen tooltje toch Dave?

  Heb je tips voor dergelijke tools die je zelf kunt inbouwen (WordPress plugin) in je site?

  Of evt een betaalde service?

  Dave3:23 pm on september 18, 2014

  Check je mail 🙂 Of voor alle anderen, je kan mijn survey tool momenteel gratis gebruiken

  [2]Nils van der Knaap11:31 am on september 19, 2014

  Goede voorbeelden, Dave. Blijft toch opvallend dat Otto en zelfs Coolblue nog heel wat te verbeteren hebben. Zoekwoord onderzoek blijft een van de belangrijkste zaken in SEO, maar ook om erachter te komen wat je doelgroep belangrijk vindt natuurlijk.

  [3]Caroline10:42 pm on mei 3, 2016

  LangemyhDu kan fÃ¥ spørre min lillesøster. Dessuten finnes det kjekke britiske gutter. Det er fÃ¥ av dem, men de eksisterer. Hirr, hirr. ;)Sigrun_Kremt, jeg kan ikke annet enn le litt for meg selv – ser det for meg… Som jeg tvitret til deg – det føles godt Ã¥ ikke være alene med den opl;pvelsen&#8230e:p Hehehe, du skriver veldig morsomt!

  Laat je volledig gaan...

  Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.