Vervallen Domeinnamen kopen

Geschreven door : maart 11, 2007 2 reacties

In het artikel weinig werken en veel verdienen hadden we het reeds over het aankopen van vervallen domeinnamen om zo een betere & snellere start te maken in de internet wereld. Niet tegenstaande er goede deals te vinden zijn op die markt is het vooral uitkijken geblazen. Want het is niet omdat een PR5 site met 500 backlinks wordt verkocht voor 15$ dat je een goede deal doet…ook al lijkt dat misschien zo op het eerste zicht.

Net zoals er PPC (pay per click) fraude bestaat , is er natuurlijk ook de fraude op de domeinnaam markt.

Het Groene balkje

De meeste laten zich vooral ‘vangen’ aan het groene balkje…Je hebt een site gevonden met een PR5 voor slechts 15$ !! De prijs laten we hier even buiten beschouwing. Er is al een hoop werk nodig om een PR5 te verkrijgen dus gaan velen ervan uit dat zelfs een paar 100 euro een goede investering is. Als je de uren werk gaat rekenen die er nodig zijn om een PR5 te behalen…
;;;;;
Helaas weten de verkopers van de vervallen domeinnamen dat ook en daar spelen ze natuurlijk handig op in mede dankzij google. Om hun algoritme te beschermen tegen de concurrentie (Yahoo,Live,etc) en ‘black hat’ seo’ers gaat google slechts om de 3-5 maand het groene balkje gaan updaten. Wat men dus meestal ziet is dat je een PR5 koopt en dat het groene balkje bij de volgende update slechts een PR2 toont.. Als je een paar honderd euro hebt betaald voor die domein zal het natuurlijk wel even balen zijn ! Pagerank kan gefaked worden door bijvoorbeeld een 301 redirect of door het aankopen van links op hoge PR sites en deze te laten vallen eenmaal ze zelf een hoge PR hebben verkregen.

Eigen research

Je hoort het al aankomen maar een beetje onderzoek is nodig om te zien of het de moeite waard is om die bepaalde site die je op het oog hebt aan te kopen.

 1. Het eerste wat je kan doen is rechtsreeks naar de site gaan en zien of de PR hetzelfde is als aangegeven door de verkoper. Het klinkt misschien logisch maar dat is het niet. Sommige verkopers hebben zoveel domeinnamen dat ze die niet allemaal kunnen opvolgen en soms vergeten dat er een PR update was en hun PR5 site nu een PR2 is geworden. Check gelijk ook even of de site nog online is of als het om een ‘geparkeerde’ domein gaat.
 2. Check wie de eigenaar is van de site , of er meerdere waren, of die op een privé server staat of op een server waar er nog een paar duizend op staan,etc. Best kijk je ook even de geschiedenis van de site na. Wanneer werd die online geplaatst, welke content was er op te vinden, als de site van eigenaar veranderde, bleef de site dan hetzelfde onderwerp behandelen of werd een honden site omgetoverd tot een casino site , etcZelf gebruik ik domaintools.com om de WHOIS info, IP,etc te gaan chekken. Wil je de geschiedenis&evolutie van een site gaan bekijken , dan ga je best naar ‘the way back machine’.
 3. Is de site nog steeds in de google index te vinden? Het is niet omdat de site nog PR heeft dat die nog geïndexeerd is in google. Gebruik het cache:www.diedomeinnaam.com om te zien of google die homepagina nog kent of gebruik het site:www.diedomeinnaam.com commando om te zien hoeveel pagina’s google kent en kijk gelijk ook even wanneer de pagina’s voor het laatst werden gecached en/of ze niet in de toegevoegde zoekresultaten staan.
 4. Check of de PR van die pagina nog steeds up to date is. Ga in eerste instantie naar SEO logs of DigPagerank om de pagerank te verifiëren. Je hebt natuurlijk geen 100% zekerheid maar het kan een indicatie zijn natuurlijk. Verder kan je nog de “Page Rank voorspeller” gaan gebruiken om te zien hoe de PR van de site mogelijks kan evolueren.
 5. Ga na wie er naar die site linkt. Zijn het ok sites of bevinden ze zich in de grijze/zwarte zone ? Hou er ook rekening mee dat als je het thema van de site gaat wisselen je die links mogelijks kan verliezen.

In de praktijk

We kunnen als afsluiter even snel een voorbeeld ter hand nemen:
;;;;;
De domeinnaam www. universalcanada.com

 • verkoopprijs 130$
 • PR6
 • 783 backlinks (Google LP: 167 Yahoo LP: 161 MSN LP: 0 AllTheWeb LP: 141 AltaVista LP: 246 HotBot LP: 43 Alexa LP: 25)
 • Opgenomen in DMOZ

Lijkt op zich aantrekkelijk , los van de naam of het thema van de site natuurlijk. Laten we nu zelf eens snel enkele data gaan chekken:

 • SEO Logs : The submitted domain name: universalcanada.com does not match Google results url
 • Digpagerank : toont een PR van 6
 • PageRank voorspeller : PR3
 • Cache command : Niet meer te vinden door google
 • De backlinks in google zijn ook niet echt meer wat ze zijn geweest

Al bij al lijkt me dit niet echt de verstandigste keuze die je kan maken…..

2 reacties op : Vervallen Domeinnamen kopen
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Mitchel3:17 pm on maart 12, 2007

Leuke en informatieve site heb je hier. Ik vroeg mij af, (volgens mij is dat ook al eerder gevraagd) heb je speciale sites waar je naar toe gaat om te kijken of er domeinen te koop zijn?
Zoek je in het wilde weg? Ik heb hier absoluut geen ervaring mee.. Wellicht een tipje van de sluier?

[2]Dave5:49 pm on maart 12, 2007

Hey Mitchel,

Zoals in het vorige artikel vermeld kan je je licht eens gaan opsteken bij Pool.com & tdnam.com en er zijn er ongetwijfeld nog als je even googled…

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.