Wat hebben we opgestoken op de eerste e-commerce beurs ?

Geschreven door : november 15, 2007 4 reacties

Heel simpel..dat alle begin moeilijk is 😀
.
Mensen die een dergelijk initiatief nemen moet je steunen en niet gaan 'afkraken' en zeker niet als er verder niks wordt georganiseerd en het de eerste keer is. De organisatie is naar de aanloop van dit evenement een beetje 'scheef' gelopen kreeg ik de indruk en daar zullen wel meerdere factoren voor gezorgd hebben waar de organisator weinig of niks kon aan doen want de organisatie ter plaatse was dik in orde alsook de locatie. Niks aan af te doen ! Het niveau van de speakers (of de gekozen onderwerpen), dat is een ander paar mouwen.
.
Ik had gisteren weer al eens veel te lang doorgewerkt (omdat ik vandaag een dag zou 'verliezen') en had me vanochtend natuurlijk overslapen 😀 Het begon eigenlijk om 9.30h maar ondergetekende kwam pas aan omstreeks 10.30h. Zoals eerder gezegd, de ontvangst en de organisatie was perfect. Bij het aanmelden kreeg je een soort van werkmap met daarin het programma, een badge, notitieblok, etc..allemaal mooi in elkaar gestoken en je zag gelijk dat er wel degelijk een goede organisatie achter zat. De locatie zelf, pico bello in orde. In verschillende persberichten was er dit te lezen :

Tijdens de eerste editie van de E-Commerce Beurs zullen aanbieders van technologie en diensten voor elektronische handel zich voor het eerst samen presenteren. In de marge van de beurs wordt een uitgebreid lezingenprogramma over actuele topics georganiseerd.

Als ik even goed rondkeek dan zag ik hooguit 3-5 stands staan en ik heb zelfs nooit de moeite gedaan om te zien wat er stond. Dus daar ging het al even de mist in. Nu ik was toch niet voor de stands gegaan maar eerder voor de lezingen / seminars of wat je het ook mag noemen. Er waren 3 zalen waar er lezingen werden gehouden dus je moest kiezen. Eerlijk gezegd stond er weinig tussen wat op mijn sympathie kon rekenen dus je neemt er dan maar de minst slechte uit om het zo te stellen. Volgende zaken stonden om mijn programma :

 • Een nieuw label voor Unizo
  Aangezien de mensen van Unizo (hey die hebben gisteren al een link gehad 😀 ) te laat waren (al een goed begin) was er iemand van de organisatie die een inleiding gaf in gans het label gebeuren. Leuk om te horen dat hij een beetje tegen de winkel van Unizo aan het praten was door te zeggen dat Unizo maar een statisch label uitschrijft en geen dynamisch, zoals hackersafe er bv. eentje is en verder ook geen enkel onderzoek doet naar de veiligheid van je site terwijl je website 'actief' is. Die man leek me heel capabel en ik ben zeker dat die wel een goede presentatie zou kunnen geven dat mensen wel zou boeien. Ook hij haalde de 30% meer conversie aan door het gebruik van labels..ben echt benieuwd waar dat cijfer vandaan komt ? Enfin, toen de beste man van Unizo aankwam, was het eigenlijk niets meer dan een sales pitch, het waarom, wie komt in aanmerking, hoe aanmelden…boring dus…
 • .

 • Open source oplossingen ook voor e-commerce?
  Dit onderwerp werd aangekaart door de eigenaar van quartz-consulting . Ik ben al geen fan van open source, niet omdat het niet doet wat het moet doen maar gewoon om het feit dat je er niet altijd mee doet wat je zou willen doen, en je meestal een goede programmeur nodig hebt die het werk voor je doet. Dat maakt het 'Gratis Open source' aspect al iets minder interessant. De presentatie ..tja….:D
  Een 'opmerkelijke' vraag vanuit het publiek ….of al die opensource oplossingen (en ik dacht dat het om Joomla ging) wel goed werken bij bijvoorbeeld veel traffic of je website. Het antwoord :
 • Veel van mijn klanten ontvangen dagelijks 10-tallen tot 100 bezoekers/dag en nog nooit problemen met het systeem gehad….

  Een paar 10 tal tot hooguit 100-150 bezoekers/dag….??? En toen werd ik wakker 😀 als je daarmee een ecommerce winkel moet draaiende houden..damn….en toen viel ik weer in slaap….Next !
  .

 • En toen was er middagpauze…
  De voormiddag zat er op en tot dusver was er niet echt iets wat me kon boeien…hopelijk bracht de namiddag enige betering. Van 15.00 tot 1645 stond het SEo bedrijf Bseen on stage dus daar zou misschien wel iets inters. kunnen tussen zitten..nog even wachten dus.
 • .

 • Hoe een webdesigner kiezen voor je webshop ?
  Deze presentatie werd verzorgd door FeWeb, de BE federatie van webontwikkelaars. Ook hier kregen we weer het waarom, en de werking van de federatie door de strot geduwd, iets waar je als e-commerce ondernemer weinig aan had. Of het zal misschien wel aan mij liggen zoals gewoonlijk. Halverwege de presentatie kwam er een man binnen in een sjiek kostuum. Na de 'spannende' voorstelling begon die gelijk te babbelen en bleek dat die beste man helemaal vanuit Amsterdam was afgezakt om aan networking te doen op de BE E-commerce beurs….hij kon er niet echt om lachen 😀 . En was het niet dat de volgende presentatie werd gehouden door de mensen van paypal NL, dan was hij na 15 min. al verdwenen…maar als je landgenoten in het buitenland tegen het lijf loopt, dan blijf je al wat makkelijker hangen.
 • .

 • PayPal NL
  Toen de presentatie ging beginnen begon ik mijn materiaal bij elkaar te zoeken (had mijn boeken Chinees mee :D) om een andere lezing te gaan bezoeken waarop de beste man van Paypal vroeg : “Blijf je niet ? Ken je paypal al ?” “Ja” zei ik “jullie zijn die mensen die een jaar geleden mijn paypal account hebben geblokkeerd en afgesloten :D” Maar aangezien er op dat moment geen interessante workshops waren ben ik maar blijven zitten en we moeten het toegeven, jullie Nederlanders hebben wel de 'flair' om een presentatie goed naar voren te brengen..voor mij de minst boring voorstelling van de dag. Een ding heb ik wel opgevist van paypal en dat is dat je geen paypal account hoeft te hebben om een betaling uit te voeren, met een creditcard in de hand kan je betalen zoals je dat bij een gewone 'virtual' terminal zou doen. Maar aangezien ze mijn account van de baan hadden geveegd had ik natuurlijk weinig aan die boodschap…
 • .

 • Hoe een rendabele adwords campagne runnen ?
  En dan nu de grote kleppers..een SEO firma die waarschijnlijk wel iets interessants had te vertellen…althans dat dacht ik tot hij begon met een slide waar de natuurlijke en de PPC advertenties werden getoond. “Dit is links en dat staat rechts”….toen had ik het wel even gehad en met al het werk dat thuis op me lag te wachten (met Kerstmis in zicht) ben ik opgestaan en vertrokken…amen. Misschien wel grappig om te vermelden dat er iemand van een andere concurrerende SEO firma in de zaal zat….
 • .

 • SearchEngine Optimalisation : hoe scoren anno 2007 op zoekmachines
  Geen idee wat dat is geweest want ondergetekende was al lang op weg naar huis….

Al bij al was het dus behoorlijk zwak…voorzichtig uitgedrukt. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het zeker niet makkelijk is om iets dergelijks te gaan organiseren. Want je trekt mogelijks 2 soorten van publiek aan :

 1. mensen die online niet actief zijn en dat misschien wel zouden willen
 2. mensen die professioneel bezig zijn en een e-commerce biz runnen

Misschien is deze 'beurs' een goede opsteker geweest voor de eerste groep van mensen, al heb ik zelfs daar mijn twijfels bij. Mocht ik een potentiële starter zijn, dan zou ik vb. willen weten :

 1. Hoe kom ik te weten of er vraag naar mijn product / dienst is op het internet ? En niet de slome uitleg van “gebruik de adwords tool of overture”….
 2. Als er vraag is , hoe kan ik mij onderscheiden van mijn concurrentie en wat mag ik verwachten aan inkomsten ? Met andere woorden , is de opportuniteit er om de zaak rendabel te maken
 3. Waar moet ik zeker rekening mee houden bij het opstarten van een website (structuur voor bezoekers/spiders, usability, etc)
 4. Hoe meet ik wat er gebeurd op mijn site zodat ik weet wat er goed/verkeerd loopt en hoe leer ik al die analytics cijfers lezen en omzetten in verbeteringen ?
 5. Het gebruik van SEO en SEA zonder al te technisch te gaan doen..gewoon straight to the point…

Ik denk dat ik maar zelf eens een soort van cursus ga opzetten voor de beginnende ondernemer 😀 ..Iemand interesse..haaaa
.
Bij het verlaten van het gebouw kreeg je nog een e-commerce pakket mee…een mooi gebaar maar met enkel reclame erin had ik het liever daar gelaten..Nu moet ik dat straks nog bij het oud papier zetten ook.
.
Toch wil ik nog eens een dikke proficiat geven aan de organisatie en ook aan de sprekers voor hun moeite. Misschien zouden er ook andere en betere presentaties worden gegeven als ze weten dat ze voor een 'profi-publiek' spreken die dagdagelijks bezig zijn op het net in plaats van 'onwetenden' Je moet het niveau natuurlijk aanpassen aan je publiek en daar wil ik niks verkeerd mee zeggen hoor !
.
Ben ik nog te vinden voor dergelijke beurzen ? Ja, maar dan zou er toch een duidelijke doelgroep moeten afgetekend zijn…Ik zag er vandaag zelfs een klas met 16-17 jarigen zitten die waarschijnlijk op uitstap waren…en als je natuurlijk 2 tot 3 keer per jaar naar Amerika reist om er SEO-SEA , etc conferenties bij te wonen, dan ben je misschien wel wat verwend 😀
.
Damn dat was een lange post….Ik ben trouwens bezig met een klein rapportje in navolging van het zoekmachine optimalisatie door inkomende links artikel. Sinds vorige week 'bezetten' we de eerste plaats voor 'internet marketing' in BE en we kunnen de cijfers van nu en toen even naast elkaar leggen om te zien welke verschuivingen er zijn die voor die eerste plaats hebben gezorgd. Ik zie dat karel in Google NL sitelinks heeft weten te versieren met zijn blog…die zullen ze zo gauw niet meer van de eerste plaats verdrijven daar !

zp8497586rq
4 reacties op : Wat hebben we opgestoken op de eerste e-commerce beurs ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]SaSh1:05 pm on november 15, 2007

“Hoe kom ik te weten of er vraag naar mijn product / dienst is op het internet ? ” Hm, daar zegt je wat…ik ben toevallig mijn horizon aan het verbreden. Ik zou nog graag een webwinkel erbij willen hebben. Ik heb ook al een idee welk product ik zou willen aanbieden.
Dus als je over bovengenoemd punt iets informatiefs te vertellen hebt ( wat vast zo is 🙂 ) dan houd ik me heel graag aanbevolen 😉

[2]Dave1:11 pm on november 15, 2007

Ik zal daar eens iets over schrijven..beloofd..geen idee of het deze week nog wordt want mijn ‘planning’ ligt een beetje overhoop 😀

[3]deInternetMarketeer1:50 pm on november 15, 2007

Precies wat ik er van verwachtte en gelukkig ben ik niet gekomen want ik had uren in de file gestaan op de terugweg.

Maw, dat heb ik perfect ingeschat 🙂

Al is het eigenlijk nog erger dan ik had gedacht.
Maar of de bezoekers nu nieuw in de business zijn of niet, men moet zich steeds richten op professionele gebruikers.
Dat doet de presentatie goed en zij die er niets van af kennen zullen door een newbie presentatie niet overhaald worden.

In alle geval bedankt voor het gaan en het verslagje!

[4]Belgische fiscus jaagt op Adsense promotors1:01 am on januari 16, 2008

[…] denk ik nu van dit geval? Het is geen wonder dat de Belgische e-commerce zo moeilijk van de grond komt. Belgie is een zeer bizar […]

Sorry, the comment form is closed at this time.