Website domein kopen , een goede zaak ?

Geschreven door : juli 13, 2007 3 reacties

Onlangs had ik een discussie met een vriend die ook in de online biz zit en die had net een bestaande website gekocht voor een paar duizend euro. Nu ging de discussie er over of hij al dan niet een goede zaak had gedaan. De site was pas enkele maanden online , opereerde in een niche market en had de laatste maand een netto winst van bijna 500 euro.
;;;;;;
Op het eerste zicht geen slechte zaak maar wat zou je doen mocht je kunnen kiezen tussen 3 identieke sites die de afgelopen maand ongeveer dezelfde netto winst hadden ?

Een klein voorbeeldje…

Veronderstellen we even dat ze evenveel backlinks,etc hebben, dus geen enkel verschil SEO-wijs gezien…Verkies je een site van 2 jaar oud, eentje van 1 jaar oud of zou je gaan voor een site die pas 4 maand online is ?
;;;;;;
Moelijk ?
;;;;;;
Ik dacht het ook want je hebt te weinig gegevens om hierover een uitspraak te doen. Je kan onmogelijk een goede inschatting maken zonder data. Maar we gaan een stap verder en hebben de stats van de afgelopen 4 maand even naast elkaar gelegd :

sitesell.jpg
;;;;;;
De zaken staan er nu iets anders voor. Alle sites hadden de laatste maand ongeveer dezelfde netto winst maar welke site zou je nu kopen ?
;;;;;;

Webiste 2 jaar actief

Ja deze heeft nog steeds een mooie winst maar is wel in sterk dalende lijn bezig. Maar dat wil zeker niet zeggen dat deze site ten dode is opgeschreven. Verder onderzoek zou noodzakelijk zijn om uit te maken of je i

cipro

ets kan met deze site. Misschien is de markt te competitief geworden en is het misschien niet zo verstandig om deze over te nemen maar het kan best zijn dat de vorige eigenaar zijn site laat ‘verloederen’. Met een beetje tijd en energie krijg je de winst van deze site misschien zo weer de hoogte in !
;;;;;;
Webiste 1 jaar actief
Volgens mij kan je met deze site de bal niet mis slaan. Een mooie constante lijn die je ‘zekerheid’ geeft…En misschien kan je ook hier nog wat aan sleutelen om zo de winst nog de hoogte in te jagen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je hier al het dak hebt bereikt.
;;;;;;
Webiste 4 maand actief
Dit soort site had mijn vriend dus gekocht. Het ziet er goed uit maar met data van slechts een paar maand ver is het zeer moeilijk uit te maken of deze winstgevend zal blijven en of zijn investering zal opbrengen. Misschien blijft hij één van de weinigen in zijn niche markt en zal de winst nog gevoelig stijgen waardoor hij ‘zekerheid’ kan krijgen. Maar laat enkele spelers meer verschijnen op zijn markt en het kan best zijn dat de site totaal ten onder gaat. Al zou hij dan misschien wel wat meer tijd gehad hebben om zijn zaak en vooral zijn reputatie op te bouwen wat dan weer een voordeel kan zijn ten opzichte van de nieuwelingen.
;;;;;;

Wat doen we ?

Als je beslist om een bestaande internet biz over te nemen en je betaald ‘net' iets meer dan een paar honderd euro, probeer dan zoveel mogelijk data in je handen te krijgen zodat je kan uitmaken of het de investering waard is. Laat je niet alleen overdonderen door cijfers maar check ook eens de markt en de trends die er gaande zijn !

zp8497586rq
3 reacties op : Website domein kopen , een goede zaak ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Wouter12:27 pm on juli 14, 2007

Ik zou denk ik zelf voor de site van 1 jaar oud gaan, waarom? Omdat de winst stabiel is. En dan heb je meer zekerheid. De winst van de 4 maanden oude website stijgt snel terwijl het een nieuwe website is, dat wil zeggen dat andere nieuwe websites dat ook kunnen! En je dus na een snelle winst stijging misschien ook wel een snelle winst daling kunt verwachten als er andere nieuwe websites in het spel komen. Die twee jaar oude website daalt in winst, bij deze hangt het er echt vanaf waar dat door komt, als het door verloedering komt zoals je al zegt is het nog te redden, maar als de markt gewoon kleiner wordt of de concurrentie te groot is het misschien verstandiger om die site niet te kopen.

[2]mero'ke1:53 pm on juli 20, 2007

Ik denk ook dat ik voor de site van 1 jaar oud zou gaan. Hier heb je een constante en ben je meer zeker van je zaak.

[3]Rob8:13 am on augustus 9, 2007

Normaal houd ik de stelregel aan dat ik 3 maandverdienste bied als waarde van de website. De leeftijd van de website vind ik nog nieteens zo interessant. Ik zou eerder zeggen dat een jonge website die al een dusdanige score heeft meer potentie heeft dan een site die al 2 jaar oud is. Het is en blijft gokken. Ik vraag normaal de stats inderdaad en dat ze me toevoegen middels google webmasters.

Sorry, the comment form is closed at this time.