Webwinkel Enquête 2011 is er eindelijk

Geschreven door : november 24, 2011 3 reacties

Ik loop al een tijdje te tweeten dat het werkje bijna af was…vandaag mag het dan eindelijk de ether in, blij dat het achter de rug is moet ik zeggen..

STOP Lorrez ! Geen interesse in je praatje, just show me the  F@#|  numbers…

The story

Als je iets meer tijd hebt wil je dit misschien ook nog horen … Begin dit jaar stuurde ik de boodschap de wereld in met de vraag of er webwinkeliers waren in België en Nederland die “enkele” vragen konden beantwoorden met betrekking tot het runnen van hun online shop . Ik waagde het ook om aan te kloppen bij enkele grote organisaties die over een mooi bestand van webwinkeliers beschikte maar kreeg helaas nergens gehoor/medewerking (als kleine vis met de verkeerde connecties raak je niet ver 🙂 ).

Uiteindelijk namen 103 webwinkeliers uit NL en 46 uit BE deel aan de enquête. Bij deze wil ik deze mensen van harte danken voor hun moeite ! Nu ze moesten het trouwens niet voor niks doen, er worden 6 consulting uren verloot onder alle deelnemers (winnaars onderaan deze post..).

Omdat het webwinkel landschap nogal ver/opgedeeld is konden zowel “hobbyisten” als pro”s deelnemen. Ik zag geen reden om dat enkel te beperken tot die groep die er fulltime mee bezig is omdat er nog steeds een overgrote meerderheid is die momenteel nog niet de mogelijkheid ziet om fulltime online te gaan.

Zijn de cijfers een “holy grail” en wetenschappelijk aanvaardbaar ? Ik zou het niet weten maar ik zie wel dat de meeste data die hier uitkomt datgene is wat ik momenteel in de markt zie.

De inhoud

De enquête was opgedeeld in 8 blokken van vragen :

 1. Algemene gegevens : leeftijd van ondernemers, aantal shops, full time/hobby,etc
 2. Webshop activiteit : aantal bestellingen die worden verwerkt, groei in 2011, etc
 3. Logistiek : hoe worden bestellingen afgehandeld,etc
 4. Advertentie campagnes : welke middelen worden gebruikt, intern / extern beheer, etc
 5. SEO campagnes : wat en hoeveel tijd, extern / intern beheer, etc
 6. Analyseren & Optimaliseren : wat is belangrijk bij het analyseren, welke tools worden gebruikt, etc
 7. Social Media : wat wordt gebruikt, hoeveel tijd wordt er geinvesteerd,etc
 8. Ondernemen : wat zijn de positieve & negatieve kanten van e-ondernemen

Bon genoeg gezeverd, hier kan je de complete enquête bekijken.

Bloed, zweet & tranen

Dit is ongetwijfeld het  “grootste jobke” wat ik ooit deed voor deze site, omdat de graphs die surveymonkey genereert niet echt sexy en goed leesbaar overkwamen heb ik ze één voor één bewerkt..niet echt voor herhaling vatbaar moet ik zeggen. De coder is trouwens ook even bezig geweest met de technische kant van het verhaal..  Dus hoe meer deze enquête de ether wordt ingestuurd, hoe zachter de pijn wordt 😉

Komt er een vervolg ?

Al bij al vond ik het absoluut  geen slecht begin met 149 ingevulde enquêtes maar alles kan beter. Dus mochten er bedrijven/organisaties zijn die eventueel aan een volgende editie willen meewerken, contacteer me dan even, alle hulp is welkom..Misschien kunnen we dan ook de prijzenpot aantrekkelijker maken…

De Winnaars

Het was niet verplicht om persoonlijke gegevens in te vullen maar dan kon ik je natuurlijk niet in de pot gooien om een prijsje te winnen. Alle deelnemers werden in een Excel gegooid en  met  random.org werden de winnaars eruit gevist . Dit zijn ze uiteindelijk geworden :

Nederland

 1. #27 : Erik van Rijn (judopak.com)
 2. #51 :  Lammert  (123ontbijt.nl)
 3. #15 : Tessa Kroon

  (wit.nl)

België

 1. #37 : Hans Hoff (horseholiday.com)
 2. #25 : Elke Tuteleers
 3. #6 : Iris Van Dessel  (druantia.be)

Jullie krijgen allemaal een mailtje van mij of je geeft maar even een gil 🙂


3 reacties op : Webwinkel Enquête 2011 is er eindelijk
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Martijn Oud10:48 am on november 24, 2011

Jammer dat er zo weinig aan keyword reseach en competitie analyse gedaan wordt. Is erg veel van te leren, en weten wat werkt bij de concurrent kan mogelijk ook werken bij jou.

Dat een groot deel minder dan 5 uur per maand bezig is met SEO is erg zonden. Blijkt maar weer dat nog niet alle ondernemers de kracht van een goede SEO campagne kennen.

[2]Dave Loodts12:01 pm on november 24, 2011

Proficiat Dave, interessante enquete-resultaten. Dankuwel !
Bovendien zeer mooi gepresenteerd; ben echt onder de indruk hoe je de zaken presenteert en rekening houdt met overzicht en usablitiy. Knap knap!

[3]stefanie Dhaens12:20 pm on november 24, 2011

Proper gedaan hoor, ik kan geloven dat er veel werk is ingekropen.

Ik ga nu jou analyse eens rustig doornemen en conclusies trekken voor onze webshop. :o)

Mercietjes!

[4]Hans5:42 pm on november 24, 2011

Dave, je trekt aan de hand van de enquête een boel conclusies. Ik mis echter een kopje “Methodologie” waarin je meer info geeft over hoe het onderzoek is uitgevoerd, waarom je de conclusies met zekerheid kunt trekken (je aantal respondenten is bijv. niet heel hoog ten opzichte van het aantal webwinkeliers denk ik).

Kijk ik mis, of staat dit er niet bij? Misschien een idee om het alsnog toe te voegen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en autoriteit van je uitkomsten aanzienlijk.

Dave5:48 pm on november 24, 2011

Zijn eigen conclusies, iedereen kan daar anders over denken 🙂 Bij enquêtes zijn respondenten meestal klein (%) in vergelijking met complete doelgroep.

Daarom dat ik er ook deze zin bij gooide :

Zijn de cijfers een ‘holy grail’ en wetenschappelijk aanvaardbaar ? Ik zou het niet weten maar ik zie wel dat de meeste data die hier uitkomt datgene is wat ik momenteel in de markt zie.

[5]Alex10:40 am on januari 16, 2012

Bedankt voor deze onderzoek.

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.