Welke tools gebruik je om keyword research te doen ?

Geschreven door : april 2, 2008 1 reactie

Een vraagje van Melanie waarover ik snel toch nog iets wil schrijven :

“Er lijken geen goede SEO en keyword research tools die zich specifiek op de Nederlandse markt richten.
Web CEO is dan een van de betere maar toch ook erg gericht op de Amerikaanse markt.
Heb jij tips voor een goede SEO tool en een goede keyword tool waar we in Nederland wat aan hebben?”

Er zijn inderdaad heel weinig tools die aan de hand van cijfermateriaal aangeven hoeveel keer er wordt gezocht op een bepaald keyword. De enige gratis waar ik zo kan op komen is die van overture maar die is meer buiten dienst dan actief. Komt daarbij dat die data afkomstig is van Yahoo en je dus absoluut geen zicht geeft op het Google verkeer die toch nog steeds goed is voor +90% hier in onze BE & Nl landjes…correct me if I’m wrong on this one !

Keyword Discovery is dan weer een betalende tool die je wel kan gebruiken voor de NL markt en die halen hun data uit een 200 tal verschillende zoekmachines waaronder ook Google. Ik moet wel toegeven dat ik de tool al meer dan een jaar niet meer heb gebruikt dus geen idee hoe accuraat hun data werkelijk is.

De vraag is natuurlijk of je dergelijke tools nodig hebt ? Zelf gebruik ik geen enkele betalende tool meer. Hier nog even mijn methode om zoekwoorden te vinden en cijfermateriaal te verzamelen:

  1. Voor ik een site opstart (en na het nodige marktonderzoek natuurlijk, maar ik veronderstel dat je weet in welke biz je wilt stappen..) gebruik ik de keywordtool van google . Je krijgt geen cijfers maar wel een indicatie van wat “hot” is . Verder nog KWMap en vrienden, kennissen in de mate van het mogelijke.
  2. Bekijk de top 20 van de markt en kijk hoe het daar zit met de zoekwoorden
  3. Maak een excel file aan en groepeer ze volgens relevantie & indicatie van belangrijkheid/mogelijk verkeer.
  4. Nu kan je eerst een adwords campagne opstarten , relevante woorden zoveel mogelijk gaan groeperen en dat een weekje laten runnen en ze doorsturen naar een testpagina. Je kan deze stap ook skippen en later doen.
  5. Website maken en keywords strategisch gebruiken volgens de excel file, wat inhoud de topkeywords op homepage, goede keywords op 2e level van site,etc
  6. Google Analytics installeren en hittail
  7. Als je stap 4 hebt over geslagen dan is het nu de moment om dat wel te doen. Want dankzij Google analytics zal je makkelijk kunnen zien wie waar binnen kwam, hoelang ze er bleven, wat de bouncerate was, conversies etc…en heb je EXACT cijfermateriaal die voor jouw biz van toepassing is zonder dat je maanden moet gaan wachten tot je wat materiaal bij elkaar hebt gesprokkeld via de organische resultaten.
  8. Opnieuw eywordanalyse doen op basis van GA en Hittail en je site gaan aanpassen

Geen “rocket science” zoals ze in de States zouden zeggen maar het werkt perfect voor me…

Jammer dat we hier eigenlijk geen tools hebben zoals keywordspy of spyfu …dat zijn pas handige tools. Dus als je je op de US markt bevindt, zeker even bekijken, niet echt goedkoop maar voor het werk dat ze voor je doen en de tijd die ze je besparen, meer dan hun geld waard !

1 reactie op : Welke tools gebruik je om keyword research te doen ?
Skipp de reacties en laat me mijn zegje doen...
[1]Kristof George2:58 pm on april 18, 2008

Keyword Discovery is inderdaad wel een goede tool maar ik gebruik de laatste tijd meer Wordze
kwmap kende ik niet dus bedankt daarvoor 🙂

campaigner van affiliates den werkt ook wel goed maar is dan natuurlijk wel weer minder voor de nederlandse markt

Laat je volledig gaan...

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.